Angst voor het verlies van status?

Op basis van de drie presidium vergaderingen die ik heb bijgewoond, is mijn conclusie, dat deze bijeenkomsten een veel beter beeld geven van het werk dat raadsleden doen, dan het beeld dat door raadsvergaderingen wordt opgeroepen.

Dat zijn namelijk tamelijk rigide bijeenkomsten. Voornamelijk gevuld met vooraf bepaalde (en voorgelezen) standpunten.

Doel van de raadsvergadering is het nemen van besluiten. Gewoonlijk staat het in te nemen standpunt (met betrekking tot het besluit) vast. Met als gevolg, dat er zelden pogingen worden ondernomen om anderen er van te overtuigen, dat ze hun (eerder ingenomen) standpunt zouden moeten wijzigen.

Discussie haalt zelden iets uit. Raadsvergaderingen behelzen gewoonlijk niet meer dan een slaapverwekkende opeenstapeling van stemverklaringen.

Hoe anders gaat het er aan toe tijdens de presidium vergaderingen. Om te beginnen is de setting veel minder formeel. De uitwisseling van opvattingen is intenser en natuurlijker. Stomp en Van Marle spreken beiden van een ongedwongen sfeer, waarin je veilig “wel” het achterste van je tong kunt laten zien.

Wat mij betreft een prima omschrijving van de sfeer, maar waarom vinden beide heren dat dit deel van hun werk voor de buitenwereld verborgen moet blijven? Angst voor een verlies aan status wellicht? Alles wat geheim is, is natuurlijk belangrijk. En hoe meer er geheim is, hoe belangrijker je functie is.

Persoonlijk vond ik de getoonde bereidheid tot samenwerken in het presidium een veel interessanter aspect van het raadswerk, dan de geforceerde gewichtigdoenerij tijdens de raadsvergaderingen.

Het idee is nu, om het debat in de raadszaal te verlevendigen door interpellatie (ook in eerste instantie) toe te staan. Ik ben bang dat dit een deceptie gaat worden. Hoezeer ik ook liefhebber ben van een goed debat, de huidige raad kent maar weinig debaters en we hebben in dit land niet echt een debatcultuur, zoals in het Verenigd Koninkrijk.

Debatteren is een kunst en een debat tussen hen die niet kunnen debatteren ontaard al snel in nutteloos gekibbel. Ik vrees dan ook, dat het dinsdag genomen besluit er op neer zal komen, dat men zinloze geheimhouding heeft ingeruild voor nutteloos gekibbel.

Burgemeester Baas (en ik verwacht niet dat de huidige burgemeester daar anders over denkt), was van mening dat de plek voor het openbare debat de raadszaal was en altijd onder zijn leiding moest plaatsvinden.

Maar waarom stappen raadsleden niet af van het bekrompen idee, dat de opvattingen die ze koesteren alleen maar mondeling mogen worden uitgewisseld? Pas op het moment dat daar een besluit over moet worden genomen en onder het toeziend oog van iemand die een ambtsketting draagt…

Waarom geven zij hun werknemer (de griffier) niet de opdracht om namens het instituut gemeenteraad een weblog op te zetten? Waarop elk raadslid zijn opvattingen over een bepaald vraagstuk kenbaar kan maken. Niet alleen op het moment dat er een beslissing  genomen moet worden, maar ruim daarvoor.

Zodat ze niet alleen met elkaar, maar ook met de kiezers in discussie kunnen gaan over de best mogelijke oplossing van het probleem.

Men roept wel, dat men transparant wil zijn en dat men burgers bij de besluitvorming wil betrekken, maar als puntje bij paaltje komt, kiest men ieder keer weer (uit angst voor het verlies van status vermoed ik) voor beslotenheid en geheimhouding.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Angst voor het verlies van status?”

 1. Heer Hage waarom verkiezingsborden? Er is allang besloten om Enkhuizen samen te voegen of SED Of Groot WF. De gelden bestemd voor SED zijn op. Dus geen bestuur meer over 3 jaar in Enkhuizen. Het is te zien aan de lijst voor provincie verkiezingen. SP Enkhuizen zoekt zijn heil daar nu al. Men weet en kent het stemgedrag al. En Code Oranje zal instappen in de VVD.

  Like

  1. Geachte Juyt,
   Dat zijn nogal wat meningen. Ik ken die genoemde besluiten niet. Je kunt wel op je vingers natellen dat het mogelijk die kant op gaat, maar je weet maar nooit met onze onbetrouwbare overheid. Het gaat nu binnenkort om de Provinciale Staten (en het Waterschap). Volgens het oeroude politieke systeem beïnvloed je de samenstelling van de Eerste Kamer als je je stem uitbrengt tijdens de provinciale verkiezingen.
   Ik heb wel honderd Code Oranje mensen ontmoet, instappen in de VVD kan ik mij nauwelijks voorstellen.

   Like

   1. Onbetrouwbare overheid. U geeft het al aan. Helaas zijn de politieke partijen net zo onbetrouwbaar. Dus gaan deze achterkamer lieden hun eigen voordeel bepalen met elkaar en de kontlikkers die daar om heen hangen. Met dit jassen college is Enkhuizen dood verklaard.

    Like

    1. Juyt, te begrijpt toch hopelijk wel, dat omdat je je verschuilt achter een alter ego, er niemand is die je bewering ook maar enigszins serieus neemt. Vanaf nu worden al je bijdragen niet meer rechtstreeks geplaatst, maar komen ze in de moderatiewachtrij in afwachting van mijn goedkeuring.

     Like

 2. Chapeau Chris! Een super positieve bijdrage aan het debat in de Enkhuizer politieke ontwikkelingen van vandaag. Je zou moeten kunnen turven of alle raadsleden deze opvatting van een oprecht graag participerende burger tot zich genomen hebben.
  Ik kijk uit naar een stukje over de misser om de verkiezingsborden maar niet te plaatsen. Als ik het goed heb zal maandag blijken hoe onze volksvertegenwoordigers denken over wat de uitvoerders van hun beleid ze geflikt hebben. Als je bij de gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij hebt gestemd, kun je burgerparticipatie waar maken door op Code Oranje te stemmen.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: