Luisteren, niet nadenken.

oogkleppen1
Luisteren

Hoe kan het toch, dat raadsleden altijd maar weer klakkeloos aannemen, dat wat hun door het college wordt voorgespiegeld, altijd de complete waarheid is?

De verklaring daarvoor zit hem in de puppy training die ze ondergaan nadat ze de eerste keer als raadslid zijn geïnstalleerd.

Burgemeester Baas omschreef het als volgt. Tenzij je het bewijs van het tegendeel kunt leveren, dien je te accepteren, dat alles wat de overheid beweert waar is.

Toen een raadslid eens zijn twijfel uitsprak over hetgeen er door toenmalig wethouder Boland werd beweerd, zei die. “Ik heb er recht op, dat (zolang u geen motie van “geen” vertrouwen hebt ingediend) u er op vertrouwt, dat wat ik zeg waar is.

Kortom, het is raadsleden niet toegestaan om te twijfelen aan de waarheid van hetgeen er door het college naar voren wordt gebracht. Een mooi voorbeeld daarvan is de vraag die voormalig raadslid Kunst ooit op Agora stelde.

Aanleiding was een krantenbericht waarin een opvatting van de stichting Drommedaris naar voren werd gebracht. Kunst vroeg het college om te bevestigen, dat de opvatting van het stichtingsbestuur door de krant juist was weergeven.

Kortom, een ambtenaar moest het stichtingsbestuur benaderen met de vraag of wat de krant had gepubliceerd inderdaad de mening van het stichtingsbestuur was. Kunst kon dat kennelijk niet zelf. In haar opvatting mocht je (klaarblijkelijk) aan alles twijfelen, behalve als het iets betrof dat door het college als “waar” was bestempeld.

Toen ik, tijdens een bijeenkomst met de standplaatshouders op de camping wethouder Struijlaart iets tegenwierp zei hij, dat ik moest leren luisteren. Dus dat is kennelijk het geheim van de smid.

Luisteren naar wat er door de wethouder wordt gezegd, maar verder vooral niet nadenken over wat hij heeft gezegd.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Luisteren, niet nadenken.”

 1. Eng dat bestuurders als burgemeester Baas en wethouder Boland dit soort opvattingen wil uitdragen. Mijn inziens binnen de door ons geroemde democratisch bestel zijn dit kleine dictators in hun opvattingen.

  Like

   1. Welke kunst moeten raadsleden dan beheersen? Je begon dit stuk toch dat Raadsleden maar klakkeloos aanneemt wat zij door het college krijgen voorgespiegeld. Als je nu als reactie geeft dat beide niet ongelijk hebben begrijp ik niet welke kunst de raadsleden zich aan moeten leren hoe daarmee om te gaan!
    Vooralsnog ben ik van mening dat als een raadslid ergens zijn twijfels over uitspreekt dat het dan aan het college is om die twijfels weg te nemen en dus niet onder de noemer “ ik zeg het en daarom heb je maar aan te nemen dat het zo is.”
    Samenvattend, ik begrijp niet op grond van je inleiding hoe of wat je betoogd richting de raadsleden. Toch maar dat het goed is dat raadsleden klakkeloos aannemen wat zij door het college voorgespiegeld krijgen, immers beiden (burgemeester en wethouder) hebben in hun opvattingen “niet” ongelijk.

    Like

    1. Ik had beter kunnen zeggen beiden argumenten bevatten een kern van waarheid, maar zijn in werkelijkheid drogredenen.

     Ook jij bent onschuldig totdat iemand het tegendeel bewijst, maar dat belet niemand om te proberen die schuld te bewijzen als hij denkt dat daar aanwijzingen voor zijn. De opmerking van Baas was bedoeld anderen te ontmoedigen naar een dergelijk bewijs te gaan zoeken.

     Ik ben met je van mening dat je als raadslid het recht op twijfel hebt en dat is ook het kunstje dat je nodig hebt om je niet in de hoek te laten drukken.

     De praktijk leert echter dat veel raadsleden, het zijn per slot amateurs, dat soort confrontaties liever uit de weg gaan.

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: