Fluitje van een cent.

Eindelijk antwoord op mijn vraag aan de Commissaris van de Koning of het de overheid, in dit geval het college van B&W Enkhuizen, was toegestaan om met behulp van misleidende offertes kredieten aan te vragen en betalingen te verrichten.

Het misleidende in deze kwestie had betrekking op het feit dat een offerte kosten bevatte voor uitvoering van de werkzaamheden “na” inhuizing, terwijl het college al wist, bij het voorleggen van de offerte (aan de raad), dat de werkzaamheden niet “na”, maar “voor” de inhuizing  waren verricht. Waardoor de kosten € 50.000,- lager waren uitgevallen.

Men vroeg dus doelbewust € 50.000,- meer, om zaken, die men liever niet aan de grote klok wilde hangen, te kunnen betalen.

Als gewoon burger worden wij geacht offertes te doen uitgaan die waarheidsgetrouw zijn voor wat betreft de uit te voeren werkzaamheden. Kennelijk is de overheid van die verplichting vrijgesteld.

Die mag ons (dat wil zeggen de mensen die beweren dat ze ons vertegenwoordigen, de gemeenteraad) van alles op de mouw proberen te spelden zonder dat daar voor haar (de overheid) gevolgen aan kleven.

De enige die daar tegen op zou moeten treden is de gemeenteraad, maar die had daar,  zoals ik de Commissaris van de Koning al had laten weten, kennelijk geen behoefte aan.

Wat mij betreft zou een stichtelijk woord (richting gemeenteraad) vanuit het Kabinet van de Koning wonderen hebben kunnen verrichten, maar kennelijk is men ook daar bang om zich aan koud water te branden.

raadsfotoenkhuizenEn dus blijven we (de komende jaren) zitten met kritiekloze ja knikkers, die alles voor zoete koek lijken te willen slikken.

Verder is duidelijk dat de CvK zich ook door het college heeft laten informeren en die heeft laten weten dat er over deze kwestie rechtszaken zijn geweest.

Leuk geprobeerd van het zittende college, maar jammer genoeg ook niet waar.

De rechtszaak in kwestie had betrekking op het ontbreken van documenten in een WOB onderzoek. Namelijk bevestiging van betalingsafspraken welke er door de gemeente met een aannemer waren gemaakt. Die afspraken bleken alleen maar mondeling te zijn gemaakt. In mijn overtuiging een werkwijze die in maffia kringen niet ongebruikelijk is, maar die door een rechter als niet ongeloofwaardig werd beoordeeld.

Het ontbreken van documenten (bij WOB verzoeken) is in Enkhuizen overigens eerder regel dan uitzondering. Hoewel je zou verwachten dat een correcte toepassing van de wet ook in de ogen van de toezichthouder (de gemeenteraad) een zekere prioriteit zou hebben is daarvan ook nog steeds niets gebleken.

De slotconclusie is dan ook, dat het degenen (die ons besturen) helemaal niet uitmaakt of wat ze beweren ook waar is. Het enige wat ze zich afvragen is, komen we er mee weg en dat blijkt met een raad, die inmiddels ook al de oppositie heeft afgeschaft, een fluitje van een cent te zijn.

 

 

antwoordl

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Fluitje van een cent.”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: