REXIT

De Britten mogen dan Brexit hebben, Enkhuizen heeft het REZ. Twee gevallen van een gebed zonder end en een onzekere uitkomst.

Alhoewel, de uitkomst van het REZ project is tamelijk voorspelbaar. Het bestaande plan voor de bouw van circa 200 vakantiewoningen zal uiteindelijk niet doorgaan. Dus exit REZ project ofwel Rexit.

Dat de voltallige raad dat op dit moment nog niet inziet, komt omdat men niet gewend is om verder te kijken dan de eigen neus lang is.

Onweerlegbaar feit is, dat de bestaande toegang tot het ZZM (het bootmodel) nauwelijks  toekomstbestendig is. Het enige overblijvende alternatief is toegang via het REZ.

Tegen het onmogelijk maken van dat alternatief zal het ZZM zich (volkomen terecht) tot het bittere einde verzetten. Dat bittere einde houdt in, dat gemeente en ZZM uiteindelijk voor een rechter tegenover elkaar komen te staan.

Daarbij zal de gemeente eisen, dat de bouw van 200 vakantiewoningen door moet gaan, ook als dat ten koste gaat van de toekomstige toegankelijkheid van een museum dat tot de top tien musea van Nederland behoort.

Ik ben geen rechter, maar mijn geld staat op een uitkomst ten faveure van het museum.

En wat Enkhuizen betreft, een raad die zich aan de toekomstige toegankelijkheid van een internationaal befaamd museum niets gelegen laat liggen, maar kiest voor korte termijn winst uit de verkoop van grond voor vakantiewoningen, slaat lokaal en nationaal een plee figuur.

De enige reden waarom College en Raad nog even doen of Rexit kan worden vermeden is, dat men nog niet zeker is wie men de schuld voor Rexit (en de kosten die daarmee gepaard zullen gaan) in de schoenen kan schuiven.

Oud burgemeester Baas was er (bij zijn afscheid) als de kippen bij om het ZZM, als enige schuldige, aan te wijzen.

Dichter bij de waarheid ligt waarschijnlijk dat de uitzonderlijke kortzichtigheid van raad en college van Enkhuizen oorzaak is van deze zoveelste kostenpost voor de gemeente.

Gaat Rexit geld kosten? Volgens wethouder Struijlaart miljoenen, maar die overdrijft wel vaker. Maar dat je iemand (Orez bv) jarenlang aan een project kunt laten werken, zonder dat je hem compenseert als het project uiteindelijk wordt afgeblazen, lijkt me sterk.

Maar dat horen we te zijner tijd wel. Voorlopig doen raad en college nog even alsof Rexit valt te voorkomen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “REXIT”

 1. Beste pim jullie enkhuizenaars zijn niet de enigste die de dupe zijn van al jaren het vreemde beleid van de gemeente.De mensen die al jaren op de camping staan hebben en hadden er last van. Van een bloeiende camping jaren geleden die altijd vol stond werd het een verwaarloosde camping.Daardoor kwamen er steeds minder mensen. Een recreatie gebied waar nooit meer wat aan gedaan is. Als je op het stukje strand zit heb je gtote kans dat je op glas en andere bende komt te zitten. En dat is zo zonde het is een prachtig gebied.Alleen maar omdat de gemeente zich door allerlei wilde plannen rijk rekent. En jullie zijn er de dupe van er is al zo veel geld daardoor weggegooit. En ik moet nog maar zien dat die huisjes er komen.

  Like

  1. Hallo Els, laten we hopen dat de gemeente zich nu wel aan zijn woord houdt en er een nieuwe moderne camping komt aan de noordkant van het gebied. Tijdens de laatste bijeenkomst met de campingbewoners werd dat min of meer als zekerheidje voorgesteld. Maar ze zijn al zo vaak van gedachten veranderd, dat eerst zien en dan geloven de meest verstandige benadering lijkt.

   Like

 2. Dit stond al redelijk vast dat daar problemen van zouden komen, de kortzichtigheid bewijst wederom dat de raadsleden niet datgene doen wat je van raadsleden mag verwachten, allemaal kleine ego trippers. Het kleeft aan Enkhuizen om projecten, volledig uit de hand te laten lopen, voorbeelden van kortgeleden genoegzaam bekend lijkt mij, de dromedaris, het SMC waar de bewoners nog steeds niks over horen hoe dat verder gaat ontwikkelen,jaren zijn voorbij gegaan, en het eens zo prachtig en voor niks verkregen gebouw van de fam, Snouck van Loosen, zal in verval geraken, het Sijbrandsplein ziet er al half vervallen uit, kosten nog moeite worden gespaard om advocaten te blijven betalen, en tja nu weer een bacchanaal als het Enkhuizer zand, grond wat uit de Zuiderzee in de jaren 60 tig is gewonnen, door dat droog te leggen, opgespoten land.En de Provincie heeft dat moeten bekostigen, en niet Enkhuizen, die heeft het verkregen.Waarom ze het niet gegund hadden aan sprookjeswonderland, is mij een raadsel, dat was namelijk de mooiste optie geweest, daar had de gemeente inzake toeristenbelasting flink veel profijt van kunnen vinden, de middenstanders hadden daar ook grote voordelen uit kunnen halen, maar het lijkt wel of deze Gemeente Enkhuizen, door slecht bestuur, steeds weer zulke schandalige beslissingen nemen, en de burgers van Enkhuizen waar elke jaar geld wordt geïnd door de gemeente dat geld ziet vervliegen in proceskosten, en alles wat daar bij komt kijken.
  Ik weet wel dat al in de jaren 60 tig dit al aan de orde was, inzake een nieuw te bouwen ziekenhuis, met toestemming van het ministerie van volksgezondheid, te tekeningen indertijd werden goedgekeurd, maar nee het gemeentebestuur dacht toen ook al we willen het onderste uit de kan, in dat geval wilden ze een grotere ziekenhuis, en dat plan werd volledig afgekeurd, daar er ook nog andere kandidaten indertijd zich hadden gemeld,het indertijd bestaande St.Jan wat in de binnenstad van Hoorn was gevestigd, was ook zodanig oud, dat het hoognodig vernieuwd diende te worden, die had ook een aanvraag gedaan, en gezien Enkhuizen nog meer wilde, moest het ministerie van gezondheid een keuze maken, en dat viel op de ingebrachte plannen, van het St.Jan, en zo ontstond er een streekziekenhuis, duplex bouw, voor tijdelijk, in afwachting van de bouw van het St.Jan waar het nu gelegen is, en Enkhuizen stond er wederom naar te kijken. Waar het ziekenhuis gepland was in Enkhuizen was waar ongeveer Sluis en Groot hun kassen hebben staan, en ja ik had die tekeningen zelf nog gezien toen onze moeder het indertijd meebracht naar huis, om ons daarvan op de hoogte te stellen.Ik weet niet beter dan dat vanaf die tijd alle besluitvormingen genomen door de raadsleden elke keer weer mislukken.Indertijd had je veel vriendjes politiek, en toen waren de ego’s nog vele malen groter.

  Like

  1. Rudolf, als je wilt zeggen dat Enkhuizers c.q. Enkhuizen al snel een grote broek aantrekken en denken dat anderen hun daarom het onderste uit de kan moeten gunnen, dan ben ik het met je eens. Dat ze (als gevolg van die houding) vaak het lid op de neus krijgen zou dan ook geen verbazing moeten wekken.

   Men is zo arrogant, dat men denkt, dat men met een weinig doordachte beslissing de toekomstige ontwikkeling van een van onze mooiste museums in gevaar mag brengen. Daarmee diskwalificeren raad en college zich ten overstaan van de gehele natie.

   Like

  2. Rudolf, je praat over het Enkhuizen vanaf zo’n beetje 1960. Dan kun je het niet meer over “het” Enkhuizen hebben natuurlijk. In 1960 poepten de meeste huidige raadsleden nog in hun broek of ze bestonden gewoonweg nog niet. De stad zelf van nu lijkt in veel opzichten nauwelijks nog op het Enkhuizen van 1960.
   Zelfs in de tijd dat ik hier woon, vanaf 1984, is er enorm veel onherkenbaar veranderd.

   De beslissingen in bijna 60 jaar tijd zijn dan ook niet door “de” gemeenteraad genomen. Die gemeenteraad is in die tijd minimaal 15 maal door verkiezingen gewisseld, de raadsleden die er tussentijds om andere redenen mee stopten niet niet eens meegerekend.

   Als jij vindt dat Enkhuizen altijd zulke slechte bestuurders gehad heeft, dan heb je het er dus over dat de Enkhuizers zelf zulke slechte bestuurders zijn. Want de raad heeft altijd al uit doodnormale Enkhuizers bestaan die zich beschikbaar hebben gesteld om in een raad te zitten, zowel geboren Henkuzers alswel geïmporteerde Enkhuizers. Vanaf 1960 heb je het dan, inclusief commissieleden, over vele vele honderden Enkhuizers. Zijn al die mensen allemaal zo slecht en egotrippend geweest, geloof je dat echt? Ook over al die mensen die er nu mee te maken hebben?

   Als je meer invloed zou willen hebben op wat er in politiek Enhuizen gebeurt, als je jouw ideeën in Enkhuizen zou willen proberen te implementeren, dan adviseer ik je jezelf aan te melden als lid van een politieke partij of er zelf één te beginnen. Dan weet je zeker dat jouw geluid gehoord zal gaan worden. Waarop dan natuurlijk wél ook enorm commentaar komt van mensen die er anders over denken dan jij… 😉

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: