Ondermijning 2.0

Remkes
Geen antwoord

Het is inmiddels al weer 2 1/2 maand geleden, dat ik bij de provincie (of beter gezegd de Commissaris van de Koning) informeerde of het de overheid was toegestaan om, met behulp van valse offertes, kredietverzoeken (en uitbetalingen) te rechtvaardigen.

Ik gaf daarvan twee voorbeelden. De kosten van een zwaarder elektra-netwerk in de Drommedaris. Voorgesteld als een kostenpost van € 100.000,- terwijl de werkelijke  kosten slechts € 25.000,- bedroegen.

De opdracht tot een haalbaarheidsonderzoek Bierkade ter waarde van € 39.000,-. Terwijl er al een recent onderzoek voorhanden was en het nieuwe onderzoek niet meer dan een middag in beslag had genomen. Terwijl men (de gemeenteraad) zonder de uitkomst van dat onderzoek af te wachten, al weer overging tot nieuwe besluitvorming.

Afgelopen zaterdag stond in de krant een uitgebreid interview met de degene aan wie ik mijn vragen had gesteld. De Commissaris van de Koning van Noord Holland. De heer Remkes.

Uiteraard kwam in dat interview ook het bestuurlijke stokpaardje “ondermijning van het openbaar bestuur” ter sprake, waarbij het altijd gaat over lieden (met een criminele inborst)  die de integriteit van het openbaar bestuur proberen te ondermijnen.

Mijn vraag had geen betrekking op de externe (criminele) krachten, maar op de interne krachten. Ambtsdragers, die dezelfde praktijken gebruiken als criminelen, om het eigen optreden te kunnen rechtvaardigen.

Want het doelbewust gebruik maken van offertes, waarin kosten worden opgenomen  (waarvan de direct betrokkenen weten dat), die er niet zijn, is niet alleen een door criminelen geliefde techniek om geld wit te wassen. Het is ook een binnen de gemeente Enkhuizen geliefde methode om de bevolking een rad voor de ogen te kunnen draaien.

Dat laatste overigens met volledige medewerking van het instituut dat pretendeert die bevolking te vertegenwoordigen en verondersteld wordt “toezichthouder” te zijn.

Het lijkt me, dat je er geen drie maanden over hoeft na te denken voordat je, als CvdK, in staat bent je afkeuring  over dit soort praktijken uit te spreken. En je de toezichthouder (in dit geval de gemeenteraad) er op wijst, dat het niet de bedoeling is dat de overheid zich van criminele praktijken (zoals valsheid in geschrifte) bedient.

Maar goed, de Commissaris van de Koning is (zonder een uitspraak te doen) vertrokken. Wellicht dat de nieuwe wel bereid is antwoord te geven op de door mij gestelde vragen.

 

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Ondermijning 2.0”

  1. Deze zakkenvuller is vertrokken. Nu de rest van de VVD clu clux clan nog. Ondermijning ten top , Enkhuizer raad gaat in op een gefrustreerde bewoner welke zijn paard niet meer kon stallen op de Elsenburg…. Nu de raad in de binnenstad is uitgetreiterd heeft men besloten om de ondernemer Boeder het leven zuur te gaan maken voor een paar geiten. Dat durven zij wel. Voor de rest kijken ze alles weg net zoals deze Remklus…. Trouwens jou partij Nieuw Enkhuizen gaat ook mee doen om ondernemers te pesten. Dat valt me vies tegen …..

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: