Tovertaal.

Om burgerparticipatie überhaupt mogelijk te maken, zullen burgers moeten leren om de taal van bestuurders/ambtenaren te spreken.

Deze taal wijkt af van de gewone spreektaal en lijkt in zeker opzicht op het Japans. Zo kent Japans 6 verschillende woorden voor het begrip “ja”, maar geen woord voor het begrip “nee”.

In Japan stem je per definitie in met de opvatting van anderen. Het is onbeleefd om dat niet te doen, maar de manier waarop je je instemming betuigt maakt duidelijk of je het wel of niet eens bent met waarmee je hebt ingestemd.

Hetzelfde geldt min of meer voor het taalgebruik van bestuurders en ambtenaren. Een directe afwijzing (van elkaars opvattingen) zul je niet gauw tegenkomen.

Iedereen is altijd positief en poeslief. Neem bijvoorbeeld het Pact van West-Friesland dat de commissie BOFS op 12 november gaat bespreken.

Het Pact van West-Friesland is een praatgroep voor burgemeesters en wethouders van de 7 West-Friese gemeenten, die zich tot doel stelt om West-Friesland op te stoten in de vaart der volken.

Een belangrijke doelstelling was om West-Friesland (binnen 5 jaar) tot een van de 10 beste regio’s van in Nederland op te stoten.

Dat dit doel nooit werd bereikt wordt weliswaar zijdelings ergens aangestipt, maar dat feit wordt als het ware ondergesneeuwd door de positieve aandacht voor al de nieuwe doelstellingen die deel gaan uitmaken van Pact 2.0.

Net als in het Japans kent onze bestuurlijke/ambtelijke tovertaal alleen maar graduaties van positief wanneer het over het eigen functioneren gaat, wat (in de communicatie met gewone burgers) voortdurend tot verwarring leidt.

Die weten namelijk uit ervaring, dat niet alles wat door de gemeente wordt ondernomen voor de burgers een positieve ervaring oplevert. En dat er grote twijfels zijn betreffende de efficiëntie van de gemeentelijke organisaties.

Wollig taalgebruik komt niet alleen voor in Enkhuizen of West-Friesland. Het probleem is universeel. Hieronder een hilarisch filmpje over het taalgebruik van Amerikaanse politici.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Tovertaal.”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: