Overheersend.

Opvallend moment tijdens de voorlichtingsbijeenkomst afgelopen woensdagavond in de RSG. De enige keer dat de zaal in applaus uitbarstte was, toen iemand zich afvroeg of het niet beter was het recreatieoord te laten zoals het nu is.

Ik had daar eerder niet zo bij stil gestaan, er van uitgaande dat het vakantiedorpje de bedrijfsvoeringen en uitstraling van het ZZM niet in de weg zouden staan. Maar de pas verstrekte plattegrond spreekt andere taal.

Het oppervlak van het vakantiepark is vier keer groter dan het kerngebied van het museum. Er van uitgaande dat het overgrote deel van de bestaande bebossing wordt gekapt, is de grote aandachttrekker in het gebied de vrij eentonige bebouwing van het vakantiedorp en niet de gevarieerde (en historisch verantwoorde) bebouwing van het museum.

Het gebied is openbaar toegankelijk liet een raadslid me vol trots weten. Inderdaad het plan bevat een zevental doodlopende weggetjes.  Met aan weerszijden vakantievilla’s waarvan een aantal een half miljoen euro zullen gaan kosten. En wie een half miljoen heeft te besteden, gaat die zijn bezit dan verhuren voor wat extra-inkomsten?

Ooit was er een vereniging tot behoud van het recreatieoord Enkhuizerzand. Ze had een website en facebook pagina die echter niet meer zijn terug te vinden.

Hun laatste teken van leven was een bericht in het NHD op 10 januari 2018. Men tekent in dat bericht bezwaar aan tegen het parkeerterrein dat het ZZM zich wenst en heeft het over een plak asfalt, zoals SWL die heeft neergelegd.

Maar de aanleg van een parkeerterrein op het zuid/westelijk deel van de camping heeft nauwelijks invloed op het uiterlijk van het recreatieoord.

Zoals nu de camping niet te zien is, zo zal straks de parkeerplek niet te zien zijn.

Maar dat is anders bij de creatie van de vakantiehuisjes. Dan zullen vrijwel alle bomen moeten worden gekapt om plaats te maken voor woningen.

Parkeren ZZM
Impressie parkeerplek en nieuwe ingang ZZM, grotendeels aan het zicht onttrokken.

Enfin, naast bedrijven mogen ook bewoners bezwaar aantekenen tegen de komst van de vakantiewoningen en gezien het applaus tijdens de voorlichtingsbijeenkomst is dat zeker geen kleine groep.

Het lijkt me dan ook een goede zaak als de Vereniging tot behoud van het Recreatieoord  Enkhuizerzand (VRE) namens de burgers een bezwaar zou indienen voor wat betreft de aanleg van het bedoelde vakantiepark.

Omdat ik het gepresenteerde plan veel te overheersend vind, denk ik dat ik dat bezwaar zou steunen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: