Kennis = Macht

Dat kennis gelijk staat aan macht is een adagium dat door weinigen wordt betwist. Maar als dat gezegde op waarheid berust, dan staat het “delen” van kennis ook gelijk aan het verlies van macht.

En het verlies van macht is voor veel mensen een ondraaglijke gruwel.

In een hiërarchische en bureaucratische organisatie als de gemeente wordt het gebruik van macht (in de vorm van wie is bevoegd tot wat) heel nauwgezet geadministreerd en bijgehouden.

Het hebben van macht roept bij sommigen, niet iedereen, een zekere mate van wellust op. Nooit beter geïllustreerd dan in het onderstaande filmpje.

Raadsleden zien zich zelf graag als machthebbers. Ze mogen immers besluiten nemen. Helaas ontberen ze in (veel gevallen) de daarvoor benodigde kennis, wat ze overigens niet gauw zullen toegeven.

De echte macht op dat punt berust bij hen die wel over de benodigde kennis beschikken en dat zijn in vrijwel alle gevallen de ambtenaren. Maar ook zij delen hun kennis het liefst mondjesmaat, om zodoende niet al te veel macht over de situatie te verliezen. Zij formuleren in ieder geval het besluit dat raadsleden zullen nemen en bepalen (op die manier) ook (voor een belangrijk deel) de inhoud van het besluit.

Gezien de geringe hoeveelheid macht, waar raadsleden over beschikken, is hun neiging om kennis te delen minimaal. Omdat gedeelde kennis nu eenmaal een verlies aan macht inhoudt. Liever praat men liefdevol over het begrip “transparantie”. Wat er in de praktijk op neerkomt, dat men (achteraf) mededelingen doet over wat er tijdens (besloten) bijeenkomsten is beslist.

De meeste partijen hebben er geen enkel belang bij dat de zaken waar ze zich mee bezig houden, doorzichtiger worden. Alleen op die manier kunnen ze blijven pretenderen dat voor het nemen van besluiten meer kennis nodig is dan waarover de gewone kiezer kan beschikken. Feitelijk wordt het adagium omgedraaid. Men heeft de macht, dus moet men wel over de kennis beschikken.

Dat is ook de reden dat onze “machthebbers” nooit reageren op dit blog. Omdat men het kennisniveau waarover men beschikt niet wil prijsgeven. Stel je voor dat anderen meer zouden weten over het onderwerp waar ze zojuist een besluit hebben genomen.

Pim’s Prietpraat is een PaljasProject ofwel het verzet der machtelozen. Dat verzet heeft de vorm gekregen van een blog waarop “de zaken in de openbaarheid kunnen worden besproken die onze regenten liever onder elkaar en binnenskamers willen bespreken”.

Ik bied daartoe de gelegenheid, omdat kennis (over de gang van zaken) de enige manier is om op vreedzame wijze misbruik van macht tegen te gaan. Natuurlijk kunnen we, als het mis dreigt te gaan, barricades oprichten, auto’s in de brand steken of ruiten ingooien, zoals je elders wel ziet gebeuren als men ten einde raad is.

Alleen, daar ben ik dan weer geen voorstander van.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Kennis = Macht”

 1. Men kan ook lid worden van een partij die in een gemeenteraad zit ipv auto’s in brand te steken en kalashnikovs te kopen.
  Als lid van zo’n partij is men zelf een stukje gemeenteraad en kun je invloed uitoefenen op waar je voor staat.

  Like

  1. Volgens mij heb je net een brief aan de Commissaris van de Koning geschreven om uit te vinden hoeveel invloed je als raadslid eigenlijk hebt. Een eerlijk antwoord zou zijn (en tevens de strekking van deze column) geen enkel.

   Om een brief naar de CvdK te schrijven hoef je geen raadslid te zijn, ik heb er namelijk zelf net ook een geschreven om me te beklagen over het feit dat in Enkhuizen de wet niet wordt nageleefd.

   Ik had die brief die brief natuurlijk ook aan de raad kunnen schrijver, de formele toezichthouder van het college, maar dan weet je zeker dat je geen antwoord krijgt en er niets gebeurd.

   Like

    1. Mijn mail is pas op donderdag verstuurd. Zodra ik antwoord heb kun je het hier lezen. Trouwens de nieuws-feed van je website is al een tijdje buiten werking, is dat de bedoeling?

     Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: