VOC mentaliteit.

In één van mijn vorige columns (Altijd anders) vraag ik me af waarom in Enkhuizen de dingen altijd anders gaan dan ze worden voorgespiegeld.

Eerst schreeuwt men van de daken, dat men een uiterst voordelige “deal” met OREZ bv (de ontwikkelaar van het REZ) heeft gesloten. Waarbij een gronddepot van de gemeente gratis en voor niets verplaatst zou gaan worden. Van de Schepenwijk naar het recreatieoord.

Petje af dus voor de wethouder, die (voor de verkiezingen) zo op centjes past.

Om na de verkiezingen te moeten vaststellen dat alles uit de duim lijkt te zijn gezogen.  OREZ bv heeft haar collega aannemer Heijmans uit de brand geholpen. Door overtollige grond van Heijmans op het REZ te dumpen, waar ooit (omstreeks St. Juttemis) een geheel nieuwe camping zal worden aangelegd.

Het Enkhuizer gronddepot ligt nog onaangeroerd in de Schepenwijk en we zullen t.z.t. wel horen hoeveel het gekost heeft om het af te voeren en elders op te slaan.

geloofwaardigIk bedenk dit niet, maar baseer me op door het college verstrekte informatie. In een raadsbrief en het besluitenlijstje van het college.

Maar, waarschijnlijk omdat ik me aan het einde van de column afvraag, waarom er niemand is die over de gang van zaken vragen stelt, vinden maar liefst 7 lezers deze column waardeloos.

Omdat het stellen van vragen aan het college een “privilege” van de leden van de raad is en ik een vorm van nalatigheid constateer, vermoed ik, dat die 7 neerwaartse duimpjes gegeven zijn door lokale volksvertegenwoordigers. Die (en dat is algemeen bekend) het niet prettig vinden als ze door “gewone” burgers op tekortkomingen worden gewezen.

Deze zeven duimzuigers vormen nog net geen meerderheid in de raad, maar wat niet is, kan nog komen.

Maar het treurige aan de hele situatie is natuurlijk, dat er kennelijk geen enkel raadslid is, die in staat is om te beargumenteren wat er mis is met mijn column.

Het is een vorm van achterbaksheid die niet ongebruikelijk is onder politici, zeker als je denkt aan onze bestuurders uit het verleden. Regenten, die naast de stad ook allerhande “tehuizen” bestierden voor de wat minder gefortuneerde medemens. Gutmenschen dus.

En ik vermoed daarom, dat omdat Enkhuizen zo trots is op zijn VOC verleden, de leden van de raad zichzelf het regenteske gedrag uit die tijd proberen aan te leren.

Inclusief de bijbehorende zelfingenomenheid en het achterbakse gedoe.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: