Onwettig?

advocaat
Geheim advies college?

Het raadsvoorstel “Bekrachtiging geheimhouding vaststellingsoverkomst met architect” bevat een interessante clausule die ik hieronder in zijn geheel citeer.

Na uw besluitvorming, positief of negatief, zullen de ingediende Wob-verzoeken in die lijn door ons worden afgewikkeld.

Deze clausule is interessant omdat de afwikkeling van een WOB verzoek afhankelijk wordt gemaakt van het besluit van de gemeenteraad over een niet in de wet genoemde reden voor uitzondering op die wet. Dat lijkt me voor de raad een interessant juridisch probleem, waar ze welgeteld een weekend en twee werkdagen over mag nadenken.

Uiteraard heeft de raad het recht om van alles en nog wat te besluiten, maar de vraag blijft natuurlijk is het wel wettig wat ze besluit?

We weten dat het college 14 dagen de tijd heeft genomen om zich door een externe jurist te laten adviseren, alvorens er antwoord werd gegeven op gestelde vragen. Over de inhoud van dat advies zijn geen mededelingen gedaan en het raadsvoorstel verwijst er ook niet naar.

Het zou dus zo maar kunnen zijn dat de externe jurist het voorstel heeft ontraden. Daarom zou de raad er verstandig aan doen om, voordat ze een besluit neemt, kennis te nemen van de letterlijke tekst van het externe advies.

Kennelijk zijn er meerdere WOB verzoeken gedaan en ik zou graag weten wie er nog meer zo’n verzoek heeft gedaan. Wellicht kunnen we onze krachten dan bundelen ter behoud van de openbaarheid van bestuur.

ei van
Ei van Struijlaart

Mijn eigen verzoek is vrij simpel. Ik heb inzage gevraag naar de correspondentie met de architect over de getroffen schikking en de schikking zelf.

Waar de schikking mogelijk getroffen zou kunnen worden door een door de raad bekrachtigde geheimhouding, geldt dat natuurlijk niet voor de correspondentie die daarover is gevoerd ter voorbereiding van de schikking.

Met name het onderdeel dat betrekking heeft op het verzoek tot geheimhouding van de architect.

Mijn WOB verzoek dateert van 18 mei. Veel later, 7 juni, publiceert het NHD  een interview met de architect die laat weten dat de geheimhouding van hem niet hoefde.

Logisch dat ik gezien die krantenpublicatie nieuwsgierig ben naar de letterlijke tekst van het verzoek dat (volgens de gemeente) door de architect is gedaan. Hoewel ik er, op basis van ervaring uit het verleden, rekening mee houd dat de gemeente geen enkel bewijs van een dergelijk verzoek kan overleggen.

Maar wat het besluit van de raad aanstaande dinsdagavond nog spannender maakt is natuurlijk dat de uitkomst bepaalt hoe mijn oorspronkelijke WOB verzoek zal worden afgewikkeld.

Besluit de raad tot geheimhouding, dan stap ik vrijwel zeker naar de bestuursrechter, omdat het besluit niet is gebaseerd op een in de wet genoemde uitzondering en daarom wat mij betreft onwettig is.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Onwettig?”

 1. Er zijn gewoon geen woorden meer voor. Soms heb ik het gevoel dat niet de raadsleden beslissen maar macabere lieden met hun eigen belangen. Zij zijn het die aan de knoppen draaien. Streylbaak bezoekt hen in hun eigen onderkomens heb ik opgevangen .

  Like

  1. Wat ik fascinerend vind is, dat een onwettig argument wordt gebruikt om geheimhouding te bepleiten. Maar dat die onwettigheid niet belet dat het voorstel gewoon ondertekend wordt door de burgemeester en gemeente-secretaris (die nota bene Meester in de rechten is). Maar ook de raadsgriffier (die de raad moet adviseren) speelt het spel gewoon mee.
   Terwijl raadsleden (in essentie amateurs) zonder steun van wie dan ook het in 2 dagen zelf mogen uitzoeken. Nu maar hopen dat iemand zich daar dinsdagavond boos over gaat maken.

   Like

 2. we hebben zelf vaak overhoop gelegen met de gemeente ,en nog steeds !! maar je krijgt geen poot aan de grond !! , de hele zooi incl ambtenaren zou ontslagen moeten worden en nieuw ervoor in de plaats wamt ook het ambtenaren corps is zo slecht als dat het water diep is

  Like

 3. Hoewel veel respect voor Pim zoals hij kritisch het bestuur met zijn ambtenaren en de gemeenteraadsleden zou ik mijn tijd anders gaan besteden dan aan dit (corrupte) zootje. Ze weten toch altijd wegen te vinden of te ontwijken om geen openheid van zaken te geven.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: