Van mug tot olifant

witte olifantHet heeft wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is informateur Keur (oud-wethouder uit Leiden, SP coryfee en beroepsmediator) er toch in geslaagd om van een mug een olifant te maken.

Met de mug doel ik op de kans dat er onder leiding van de SP een meerderheidscoalitie tot stand zou komen.

Met olifant bedoel ik het lijvige rapport dat hij heeft geschreven over het mislukken van die poging.

Hemeltjelief, wat heeft die man een boel woorden nodig om te kunnen uitleggen wat iedereen met een beetje gezond verstand  al wist op de verkiezingsavond.  Namelijk dat een meerderheidscoalitie waarin de SP de boventoon zou voeren er niet inzat.

Op de dag zelf liet de SP (via de krant) al weten dat een coalitie (waar NE deel van uit zou maken) er niet inzat en dus bleef er weinig over om een coalitie te kunnen smeden.

SP, PvdA, CDA, CU/SGP wellicht? Dat gaat uit van de veronderstelling dat het CDA als enige rechtse partij zou toetreden tot een door links gedomineerde coalitie en volgens mij zijn ze bij het CDA nog steeds niet helemaal van lotje getikt. Dus die mogelijkheid kon je met een gerust hart uitsluiten.

HEA en EV hadden hun voorkeur al uitgesproken voor de een raadsbrede benadering (wat dat ook mag inhouden), dus meer mogelijkheden waren er niet. Dat neemt niet weg dat Keur er toch in is geslaagd om een lijvig rapport uit te brengen.

Maar liefst 11 pagina’s gewauwel over iets dat op de verkiezingsdag al duidelijk was. Namelijk als de SP zich bij de reeds gevormde coalitie zou aansluiten dan zou er een liberaal/sociale coalitie ontstaan met 10 zetels die zonder veel problemen de eindstreep zou kunnen halen.

Marcel_Olierook
Niet terug

SP en VVD werken op gemeentelijk niveau wel vaker samen, waarom zou dat in Enkhuizen niet kunnen?

Het had natuurlijk allemaal veel eenvoudiger geweest als Margreet de dag na de verkiezing even bij Rob had geïnformeerd of de door hem beoogde raadsbrede  benadering ook deelname van de SP omvatte.

Die had dat kunnen bevestigen, zoals hij dat nu bevestigd heeft. Uiteraard onder vermelding dat een terugkeer van wethouder Olierook niet tot de mogelijkheden zou behoren.

Dan zouden we nu al lang en breed een college hebben gehad bestaande uit de zittende wethouders, aangevuld met een wethouder (anders dan Olierook) uit  SP kring.

Maar goed, op aandringen van de SP moest er eerst nog even aan een dood paard worden getrokken (waar NE overigens braaf aan heeft meegeholpen), maar nu dat achter de rug is en bij de SP het besef is ingedaald, dat de wonderbaarlijke herrijzenis van Olierook uitgesloten is, kunnen er zaken worden gedaan.

Dat wil zeggen dat verder geneuzel over een raadsbrede aanpak achterwege kan blijven en er gewoon een ouderwetse coalitie gesmeed kan worden die uitsluitend zal bestaan uit landelijke partijen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Van mug tot olifant”

  1. Nou dat is duidelijk. Weer 4 jaar een stille pantomyme van 17 ja knikkers. Heerlijk toch voor hen. Teken bij het kruisje. Dat zweer en beloof ik.

    Like

  2. Deze coalitieonderhandelingen zijn de begrafenis van het laatste beetje vertrouwen in Enkhuizer politiek. Politiek Enkhuizen is overleden.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: