Eigen aanhang.

RaadValt er voor Enkhuizen iets te leren over de gang van zaken in Barendrecht? De enige lokale partij EVB (Echt voor Barendrecht) behaalde tijdens de laatste verkiezingen 14 van de 29 zetels, maar toch dreigt ze niet in het college te komen, omdat alle overige (6 landelijke) partijen een monsterverbond hebben aangekondigd, waarin voor EVB geen plaats zou zijn.

Nu denk ik niet dat dit echt gaat gebeuren.  Als er maar 1 van de 6 landelijke partijen afhaakt dan ontstaat er al weer een nieuwe meerderheid.

Bovendien onthoud je met zo’n monsterverbond de enige winnaar (EVB met 5 zetels) een plek in het bestuur van de gemeente. Geen goed idee en allesbehalve democratisch.

Met dat in mijn achterhoofd bepleitte ik in mijn vorige column voor een meerderheidscoalitie bestaande uit SP, VVD, D66 en PvdA.  Wat dan weer 8 negatieve reacties opleverde, zonder dat er ook maar één daarvan in staat was om uit te leggen wat er zo slecht was aan het idee.

Wat is er negatief aan als de landelijke partijen nu eens zouden proberen samen te werken om tot een stabiel bestuur te komen in plaats van elkaar vliegen af te vangen? Elke verkiezingsronde roepen ze te willen samenwerken, maar zodra die zijn afgelopen gaan ze (in dit geval de SP) weer zitten neuzelen over details die de meerderheid van de bevolking geen moer kan schelen.

Na de voorlaatste verkiezing werd de op één na grootste winnaar (D66) door de SP doelbewust buiten de coalitiebesprekingen gehouden en zie waar dat de afgelopen 4 jaar toe heeft geleid.  Gaan we daar nu de herhaling van zien en houden VVD/D66 nu de SP buiten een coalitie? Ik hoop eerlijk gezegd van niet en verwacht ook niet dat dit gaat gebeuren.

En waarom is er eigenlijk een oud wethouder uit Leiden nodig om partijen aan het verstand te brengen dat er eigenlijk geen ander alternatief is dan voortzetting van de bestaande coalitie, aangevuld met de SP? Kunnen ze dat niet gewoon zelf bedenken?

Komt D66 er in die situatie te bekaaid van af? Dan mag die partij toch de burgemeester leveren, hebben we daar ook geen omkijken meer naar. Wat te doen met het CDA, als ook die partij mee zou willen doen? Die oplossing hebben ze volgens mij ook al eens bedacht in Enkhuizen. Luyckx zit tegen zijn pensioen aan. Als hij over twee jaar vertrekt, mag een CDA wethouder hem opvolgen.

Blijft over de oppositie. Wat is er eigenlijk mis met het idee, dat die er eindelijk eens serieus werk van gaat maken om er op toe te zien, dat de coalitie er geen potje van maakt? Ook heel belangrijk in een goed functionerende democratie. En waarom zou je van een oppositie niet mogen eisen, dat ook zij gaan samenwerken? Om hun  toezichthoudende taak zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Ze hebben er in Enkhuizen een handje van om de dingen moeilijker voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Waarschijnlijk, omdat ze denken dat ze daardoor gewichtiger worden gevonden, maar dat geldt natuurlijk alleen voor de eigen aanhang. De rest vraagt zich alleen maar af, waarom het allemaal zo lang moet duren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Eigen aanhang.”

  1. ach is dat in denhaag ook al eens niet gedaan met de pvv??? dus zal er in een gehucht als enkhuizen al helemaal niets over gezegd gaan worden ,we hebben tenslotte alleen maar raadsleden en wethouders die op commando iets roepen en anders blijven ze mooi stil zitten en pootjes geven ,dat gaat ook voor jouw kluppie gelden straks , mooi zitten en ja knikken en nee schudden op bevel , is jammer maar zo gebeurt het hier

    Like

    1. Laten we het eerst even afwachten John. Wil je een stabiele coalitie construeren dant ontkom je er niet aan de bestaande coalitie uit te breiden met CDA of SP. Hoe moeilijk is het om dat (zonder hulp van een buitenstander) te concluderen. VVD en SP hebben overal elders samen in een coalitie gezeten, dus waarom niet in Enkhuizen.

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: