Hoe verder

dualismeindepolitiekDe illustratie in mijn vorige bericht (en ook in dit bericht) maakt in één opslag duidelijk wat de werkelijke betekenis van dualisme is.

Terwijl men onder tafel (= achter de schermen) elkaar al weer de hand schudt, wordt er boven tafel (= de raadszaal) voor de vorm nog even een schijngevecht gevoerd waarbij er (naar alle waarschijnlijkheid) geen bloed zal vloeien.

Er is niets veranderd in de samenstelling van de raad, zodat er ook geen noodzaak bestaat om de huidige samenstelling van B&W te veranderen. Hoogstens nog een extra wethouder van het CDA om het bouwwerk nog wat steviger te maken.

Waarmee het bestuur van Enkhuizen voor de komende 4 jaar vast in handen komt van de 4 landelijke partijen, VVD, D66, CDA en PvdA. Er van uitgaande dat deze combinatie gedoogd zal worden door die andere landelijke partij, CU/SGP.

De rest, bestaande uit de SP en de drie lokale partijen zullen de komende 4 jaar veroordeeld zijn tot de oppositie, die bovendien nog tamelijk verdeeld is ook.

Zo is de SP tegenstander van een fusie met de overige SED gemeenten, terwijl de Enkhuizer lokalen voorstander zijn.

In de zoektocht naar een gemeenschappelijke noemer lijkt het me een mooie taak om er voor te zorgen, dat de bijdrage van de inwoners van Enkhuizen het SED-OOP nooit meer mag zijn dan wat de andere inwoners bijdragen. Helaas hebben op dat punt zowel de SP als Enkhuizen Vooruit (in mijn ogen) steken laten vallen.

Hadden beide partijen (in plaats van zich kritisch op te stellen t.o.v. de wens tot gelijke behandeling binnen de SED) zich daar (met Nieuw Enkhuizen) ook sterk voor gemaakt, dan was de verkiezingsuitslag hoogst waarschijnlijk  anders geweest dan nu het geval is. In de zin, dat de SP en lokalen meer zetelwinst zouden hebben geboekt.

Echter de ongelijkheid in behandeling bestaat nog steeds en het lijkt me een taak van de lokale partijen (in samenwerking met de SP) om die ongelijkheid ongedaan te maken.

Zoals de zaken er nu voorstaan komt er een tamelijk voorspelbare coalitie van landelijke partijen. Daar tegenover een tamelijk verbrokkelde oppositie. SP en drie lokale partijen.

Met als opvallende kloof, het verschil in opvatting over een bestuurlijke fusie van de drie SED gemeenten. De lokalo’s hebben zich vóór verklaard (hoewel ze gezien hun huidige omvang verkiezingen in SED verband niet zullen overleven), terwijl de SP tegen is.

Enfin, het bovenstaande is een persoonlijke inschatting van de situatie waarin we ons bevinden. Meer duidelijkheid zal ontstaan nadat de nieuwe raad voor de eerste keer bijeen is geweest (vanavond) en de fractievoorzitters verklaringen hebben afgelegd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: