Een brug te ver.

SEDDe afgelopen paar dagen heeft een lezer (en SP stemmer)  zich nogal al ingespannen om een put te dempen in de vaste overtuiging dat het kalf inmiddels al was verdronken.

Met het verdronken kalf bedoel ik natuurlijk de mogelijkheid om door heronderhandelingen de Enkhuizer bijdrage aan het SED ontwikkelingsplan met ruim 8 ton te verminderen.

Dat bedrag was (door onoplettendheid van alle Enkhuizer partijen) op 12 december 2017 feitelijk “weggegeven” aan de twee andere SED partners.

De bedoeling van Nieuw Enkhuizen was om over de teruggave van het bedrag te gaan onderhandelen.

Min of meer zoals Margareth Thatcher dat ooit had gedaan over de deelnamekosten. (Die door het VK waren overeengekomen met de voorloper van de EU, de EEG.)

Alleen Nieuw Enkhuizen was voorstander van dergelijke onderhandelingen. Alle andere partijen maakten er geen woorden aan vuil. Begrijpelijk, want het  bespreekbaar maken van heronderhandelingen zou voeding geven aan de gedachte, dat men twee maanden eerder kennelijk iets over het hoofd had gezien.

Een conclusie waar geen enkele partij op zat te wachten.

Alleen de nieuwste Enkhuizer partij “Enkhuizen Vooruit” zag wel wat in het onderwerp (en de publiciteit die het mogelijk zou kunnen opleveren) en belegde een zogenaamde informatiebijeenkomst waarin wethouder Struijlaart zijn visie op één en ander zou toelichten.

Uiteraard was het niet de bedoeling dat Struijlaart zijn eigen beleid zou gaan afkraken.  Bovendien was zijn beleid gesteund door de lijsttrekker en lijstduwer van Enkhuizen Vooruit en hun keuze ga je evenmin afvallen. Dus het verloop van de discussie lag in de lijn der verwachting.

Maar daar gaat het me even niet om. Waar het mij om gaat is dat “Enkhuizen Vooruit” alles uit de kast had gehaald om de bijeenkomst tot een succes te maken. Kosten nog moeite waren gespaard. Prima onderwerp (betaalt Enkhuizen ruim 8 ton te veel of niet?).

Nette locatie, gratis koffie. Kortom, helemaal goed dus en hoeveel mensen komen daar dan uiteindelijk dan op af? Ongeveer 5, de rest was aanhang van Nieuw Enkhuizen of Enkhuizen Vooruit.

Ik zeg dat zonder enig leedvermaak, maar met diepe treurnis. Wat moet je (als politieke beweging) in hemelsnaam nog meer doen om mensen er toe te verleiden om ergens inhoudelijk over te discussiëren?

Waarom en voor wie organiseren we eigenlijk dit 4 jaarlijkse circus en noemen we het “het feest van de democratie” als de helft van de bevolking de uitkomst niets kan schelen? Waarom houden we niet elke 4 jaar een loting waarbij er mensen worden aangewezen die 4 jaar als raadslid moeten functioneren?

Een soort van dienstplicht en waarschijnlijk krijgen we dan een betere dwarsdoorsnede van de bevolking dan die we nu (door middel van verkiezingen) krijgen.

Maar goed, dat terzijde. Terug naar de lezer, die krampachtig probeerde te bewijzen dat als de provincie 13 miljoen zou bijdragen in de kosten, Enkhuizen op basis van de bestaande verdeelsleutel weer beter af zou zijn. Onzin, het eindresultaat zou break-even  zijn.

Klein detail, bij dit alles. De 13 miljoen van de provincie wordt alleen uitgekeerd in geval van een fusie. De partij waarop de lezer stemde is mordicus tegen een fusie.

NE 11Dus wat we ons daarom beter kunnen afvragen is, wat maakt (nu de verkiezingen zijn geweest) de door Nieuw Enkhuizen voorgestelde onderhandelingen overbodig?

Dat de partijen de kwestie van ongelijke behandeling (uit angst voor zetelverlies) vóór de verkiezingen doodzwegen is begrijpelijk.

Maar waarom zouden ze na de verkiezingen (terwijl het risico van zetelverlies is verdwenen) bij dat standpunt blijven, terwijl de ongelijke behandeling nog steeds niet is opgeheven?

Is het niet veel logischer dat de Enkhuizer partijen het onderwerp alsnog aankaarten bij het SED bestuur en proberen de schade te herstellen die ze (in december 2017) door hun onachtzaamheid hebben laten ontstaan?

OK, de erkenning dat je hebt zitten slapen levert wat gezichtsverlies op, maar dat leidt in ieder geval niet meer tot zetelverlies.

Nu dat niet meer speelt (alle zetels zijn voor de komende 4 jaar verdeeld) kun je dan nog van de Enkhuizer bevolking blijven verlangen, dat ze ruim 8 ton meer blijft betalen om zodoende de Enkhuizer politieke partijen gezichtsverlies te besparen?

Wat mij betreft niet en het zou Nieuw Enkhuizen sieren als ze daar consequent in zou blijven en zou weigeren om deel te gaan uitmaken van een coalitie, die de ongelijke behandeling van Enkhuizers zou laten voortbestaan.

Je vergissen is één ding. Proberen die vergissing te verdoezelen een andere. Maar na te laten om een vergissing ongedaan te maken, zou voor Nieuw Enkhuizen een brug te ver moeten zijn.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Een brug te ver.”

 1. gewoon afkappen die handel en het zelf blijven doen ,over tien jaar zijn kleine gemeentes opeens weer helemaal in , dus dit geneuzel heeft totaal geen zin

  Like

  1. Je bedoelt dat Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek, Venhuizen, Wijdenes, Schellinkhout, Ooster-Blokker, Westwoud en Hoogkarspel allemaal weer zelfstandige gemeenten worden met hun eigen burgemeester en hun eigen ambtelijke organisatie?

   Like

 2. De lezeres zei op basis van jouw gegevens dat bij een fusie de SED gemeenten (blijkbaar eenmalig) 22 miljoen zouden bijdragen. En dus niet die 13 miljoen die je nu al een paar keer noemt als een te ontvangen bedrag, dat is het uitgegeven bedrag. Volgens één persoon die je aanhaalt krijgen we 22 miljoen.

  En hoe je het ook uitrekent, als we volgens jou 830.000 teveel hebben betaald op 13 miljoen bij een percentage van 37% dat we zeer ruimschoots gecompenseerd worden als we dan ook 37% van 22 miljoen krijgen. Dat is geen rocket science.

  Blijft -dat heb ik van jou geleerd- maar eenmalig 22 miljoen krijgen, en we in 4 jaar al 13 miljoen teveel hebben uitgegeven aan een fusie die geld zou moeten besparen.
  Over nog eens 4 jaar is dat misschien wel 26 miljoen. En nog eens vier jaar al 39 miljoen teveel, en dan is die 22 miljoen compensatie alsnog een dode mus.

  En dan zijn er nog ideële redenen om tegen fusie (lees schaalvergroting) te zijn, naast de enorme cultuurverschillen van agrarische slaapgemeenten tegenover een toeristisch stadje.

  Like

  1. Wat is het toch vervelend dat je geen reacties kan aanpassen, “dat bij een fusie de SED gemeenten 22 miljoen zouden bijdragen” moet natuurlijk zijn: “ dat de provincie bij een fusie eenmalig 22 miljoen aan de SED gemeenten zou bijdragen”

   Like

   1. Inderdaad, het leven is hard en bonkig en er blijven altijd dingen te wensen over. Wees blij dat je hier reacties kunt plaatsen zonder dat iemand je daar eerst toestemming voor moet geven, zoals bij de SP.

    Like

  2. Ik heb al eerder aangegeven hoe de 22 miljoen was samengesteld. 13 miljoen voor de drie gemeenten gezamenlijk ter bestrijdng van de fusiekosten. Daarnaast drie miljoen per gemeente. Vermoedelijk ter compensatie van het wegvallen van de algemene uitkering die elke gemeente standaart krijgt.

   Bronnen, Rob van Reijswoud en Hans Langbroek voor wat betreft de 13 miljoen.

   Ofwel lees wat ik schrijf en citeer me correct, dan wel kom met een eigen bron.

   Dus als we fuseren krijgen we 13 miljoen om de organisatie op orde te brengen. Als we niet fuseren betalen we de kosten zelf, hetgeen nu het geval is.

   Waar ik het over heb is hoe we kosten onderling dienen te verdelen en dat ik het absurd vind dat Enkhuizen daarbij meer betaald dan de anderen.
   Jij vindt dat kennelijk niet absurd. Prima, is genoteerd, verschillen we op dat punt van mening. De rest van je rekenarij kan ik niet volgen.

   Dat je 53 raadsleden nodig hebt om een gemeenschap van 60.000 inwoners te besturen vind ik tamelijk overdreven. In Amsterdam en Rotterdam doen ze het met 45.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: