Anders denken, anders doen?

vragenGezien de uitslag ligt er één coalitie wel erg voor de hand.  SP, CDA en NE. Samen maar 8 zetels en geen meerderheid, maar je moet in dit soort tijden niet te bang zijn. Zolang je maar met goede voorstellen komt, zal die extra benodigde  stem er ook wel komen.

Er zijn natuurlijk meer partijen met 2 zetels, VVD en D66 maar daar zie ik de SP niet zo gauw mee samenwerken. PvdA kan ook nog, maar daar heeft het CDA dan weer geen zin in.

Maar het probleem is echter dat SP en CDA tegenstanders zijn van een fusie met Stede Broec en Drechterland, terwijl NE dit niet is.

Is er daarom een andere invalshoek mogelijk voor de partij die “Anders denken, anders doen” als uitgangspunt neemt?

Zo’n andere invalshoek zou het volgende kunnen zijn. Stel je neemt een fusie tussen Stede Broec en Drechterland als uitgangspunt. Er zijn in dat geval 6 partijen die daar de uiteindelijke noodzaak van inzien. [Ook de CU/SGP heeft twijfels, om dezelfde reden als de SP die heeft.]

Zou het met die 6 partijen mogelijk zijn om tot een soort gezamenlijk uitvoeringsprogramma te komen? Volgens mij zijn er tijdens de verkiezingscampagne weinig ideologische verschillen tussen de partijen naar voren gekomen. Het kostte partijen tijdens de verkiezingscampagne dan ook vaak de grootste moeite om verschillen aan te geven.

Dus als je het met 6 partijen erover eens bent dat een fusie onontkoombaar is, waarom zou je dat dan niet als uitgangspunt kiezen en vervolgens proberen een aantal praktische zaken te regelen?

Groot voordeel bij deze benadering is, dat het bestaande college gewoon kan doorgaan op de ingeslagen weg (wat ze alle twee volgens mij heel graag willen). Desnoods aangevuld met een wethouder financiën, afkomstig uit een lokale partij die de opdracht heeft om niet één, maar alle lokale partijen te vertegenwoordigen.

Die samenwerking zou je verder gestalte moeten geven met een gezamenlijke website, waarop alle samenwerkende partijen hun opvattingen kunnen uitdragen lang voordat het officiële standpunten zijn geworden.

Dus waarom wachten tot 29 maart en niet nu al een voorlopige inventarisatie gemaakt van de punten waarover de 6 het makkelijk eens zouden kunnen worden? Uiteraard zal dan de eerste stap gezet moeten worden door de een na grootste partij, de VVD.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Anders denken, anders doen?”

 1. Een bestuurlijke fusie zou het beste zijn. Al was het maar om binnen het ambtelijke apparaat rust te brengen. Een groep die vanwege de voortdurende onwerkbare veranderingen ontevreden en met de nodige stress moeten functioneren zijn het wel de ambtenaren. De bestuurders zouden dat eens meer tot zich door moeten laten dringen. Zoals in Den Haag gebruikt wordt, hun verantwoording nemen door over hun eigen schaduw te stappen.

  Like

  1. Helemaal mee eens Claudio. Laten we ophouden met uitstellen en de koe bij de horens vatten nu duidelijk is dat de college’s om de hete brei heen blijven draaien.

   Like

   1. Prima Hans, maar als de pro-fusie fracties samen 10 zetels hebben en de anti-fusie 7. Waarom is het dan vanzelfsprekend dat de informatie opdracht wordt geven aan de grootste partij in het anti-fusie kamp en niet aan de grootste partij in het pro-fusie kamp.

    Dat is wat ik me in de bovenstaande column feitelijk afvraag. Anders over dingen nadenken leidt soms tot dingen anders doen.

    Like

    1. Daar komen we achter als we de samenstelling van de nieuwe coalitie zullen weten, denk ik. Dan ontrafelen zich de lijnen van de tweede agenda’s en wordt duidelijk wie wat is.

     Like

     1. Hans ik leg je net uit dat er maar twee coalities mogelijk zijn. Pro of anti. Ik zie geen lid van het pro kamp toetreden tot het anti kamp, dus waarom benoemd je eerst een informateur uit het anti kamp, terwijl je weet dat zijn kans van slagen nihil is? Het anders denken kost nog wat moeite zie ik. 😉

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: