Afdragen

langbroek.jpg
Winst

De voorlopige uitslag is bekend, qua zetelverdeling is er niets veranderd. HEA is spectaculair gestegen, maar niet voldoende voor een extra zetel. D66 is spectaculair gedaald, maar niet voldoende om een zetel te verliezen en Lijst Quasten heet vanaf nu Enkhuizen Vooruit.

In mijn vorige bericht stelde ik dat we meteen antwoord zouden krijgen of we kans maken op die 8 ton van het SED. Het antwoord daarop is nee. De politieke partijen hadden er geen belangstelling voor, maar dat gold ook voor de kiezers, dus heronderhandelingen over de kostenbijdrage lijkt me dan ook onwaarschijnlijk.

koning-1
Verlies

De twee meest voor de hand liggende coalitiepartijen zijn SP en CDA, beide zijn fervent tegenstander van een fusie met Drechterland en Stede Broec. Het zal nog niet zo makkelijk zijn om een derde coalitiegenoot te vinden die er ook zo over denkt.

De overige zeven partijen waren voorstander van een fusie. Al was het maar omdat je dan in plaats van ruim 13 miljoen uit eigen zak betalen je er 22 miljoen (volgens Rob van Reijswoud) van de provincie bijkrijgt.

Nu hebben ook deze verkiezingen weer eens aangetoond dat je Enkhuizers niet moet lastig vallen met rekensommen,maar het verschil tussen 13 miljoen uit eigen zak en 22 miljoen  krijgen vind ik wel heel erg groot worden. Dat verschil kan zelfs de meest onbeholpen rekenaar niet ontgaan.

Enfin, we zullen zien waar de SP mee komt op 29 maart wanneer de nieuwe raad wordt geïnstalleerd, er zal eerst wel een informateur moeten worden benoemd. Leuke schnabbel voor partijgenoten of zouden ze dat ook afdragen en in de partijkas storten?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

15 gedachten over “Afdragen”

 1. Echt irritant als je weet ik veel hoe vaak je artikel aanpast, terwijl reacties niet aangepast kunnen worden. Na alle kritiek op die domme hersenloze Enkhuizers die niet kunnen rekenen, is het nu weer een leuke schnabbel voor SP politici en maak je ze zonder enige reden verdacht met je ‘of zullen ze dat ook afdragen en in de partijkas storten’

  Like

 2. CDA zwalkt met zijn mening over fusie. Tijdens het slotdebat in de Doelen zei Jan van der Werff dat hij tegen fusie is. Deze week in het NHD zei hij dat hij voor fusie is.
  Maar ik denk niet dat veel mensen doorhebben dat hij zo wisselend praat. Misschien omdat hun partij hier in Enkhuizen nu eenmaal toch omgeturnd is tot SP-dependance. Ze zijn niet echt onafhankelijk.

  Like

 3. Dat SP (en CDA) wel tegenstander zijn van een fusie heeft voor mij uiteindelijk de doorslag gegeven. Fusies kosten nagenoeg altijd geld en een politiek komt nog verder van de mensen af te staan. En voorzieningen vaak letterlijk ook, uitgedrukt in kilometers. Zie Medemblik waar je helemaal in Wognum naar het gemeentehuis moet. Dat CDA het niet zit zitten vind ik wat gekker, want ik maak me zorgen, na een fusie zou met de huidige uitslagen de CDA veruit de grootste worden in de SED gemeenten. Dat zou ik ook erg vinden. Enkhuizen is als links stadje erg uniek tussen de buurgemeenten.

  Sorry Hans, ik wilde eigenlijk op jou stemmen, ik vind je het symphatiekste en best bereikbare raadslid op een verkiesbare plek. Maar heb vanwege fusie toch op de SP gestemd.

  Like

  1. Eerst zou de huidige fusie met S&D ook geld besparen, uiteindelijk moet er 13 miljoen bij. Nu zegt een persoon dat we nu helemaal fuseren 22 miljoen krijgen. Dan houdt ik mijn hart vast voor een nog veel grotere tegenvaller.

   Wat wel een zekerheid is, is dat raadsleden na een eventuele fusie ruim twee keer zoveel gaan verdienen. En juist de partij van de afdracht (SP) en die van de aanrecht subsidie (CDA) zijn tegen. Zou een en ander met elkaar te maken hebbben?

   Like

   1. Het is niet een persoon die dat zegt, het schijnt wettelijk zo geregeld te zijn. Dan het bespaar argument waar zoveel tegenstanders het over hebben. Er zijn nogal wat gemeentelijke taken bijgekomen sinds 1-1-2015. Daar hoor ik tegenstanders nooit over, Er is ook geen enkel bewijs dat individuele gemeenten die uitbreiding van taken goedkoper hadden kunnen opvangen. Dat zegt ook CDA wethouder van Stede Broec en verklaart tegenstander van een fusie.

    Dat raadsleden in geval van fusie het dubbele krijgen van wat ze nu krijgen kan me niet schelen. Ze zullen ook met minder zijn. Waarom de SP tegen is valt niet moeilijk te raden, ze raakt na een fusie haar dominante positie kwijt.

    Dat beoogde besparingen weer teniet gedaan worden door toegenomen werkzaamheden is iets wat de tegenstanders maar moeilijk kunnen begrijpen kennelijk.

    Like

    1. Volgens je eigen stukje was er een persoon die dat aangaf. En ik geloof het ook wel, maar dan nog zou het meer kunnen gaan kosten dan het oplevert. Persoonlijk wil ik niet in een CDA gemeente wonen (ook al is het hier misschien ook een coalitie partij)

     Verder heb jij de hele tijd campagne gevoerd voor het terugkrijgen van de SED gelden, die bij een hoger budget Enkhuizen dus veel zou opleveren, dan krijgen we ook die 37% van 22 miljoen toch? En wilde ‘jouw’ partij die 830.000 meteen verkwanselen aan een buitenzwembad op een paar meter van het grootste meer van Nederland die hopelijk ook nog ooit eens opgewaardeerd wordt.

     Ik ben trots op mijn eigenwijze stadje. Dat is het me wel waard om die subsidie niet te krijgen. En net noem je het hele electoraat al zo’n beetje hersenloos, of zeer ongeintereerd maar we hebben toch maar mooi tegen die vermaledijde Wiv gestemd. Een hele andere uitkomst ook nog dan bij het Oekraïne referendum, dus mensen denken toch na over wat ze stemmen.

     Ik zelf ben echt zeker 3 maanden bezig geweest met de verkiezingen, en ben toch op de SP uitgekomen, ook al heb ik meer sympathie voor wat lokale figuren.

     ps, ik gun raadsleden best wat meer geld, maar het kan een rare prikkel zijn, krap 700 euro naar ruim 1400. Alle raadsleden ongeveer hetzelfde, want in grotere steden zijn het er meer, dus is de werkdruk zeker niet perse hoger.

     Like

     1. Ik citeerde Rob van Reijswoud, fractievoorzitter VVD en redelijk behendig wanneer het over gemeentelijke financiën gaat. De 22 miljoen is volgens hem samengesteld uit 13 miljoen als tegemoetkoming in de fusiekosten van de drie gemeenten. Daarboven wordt er per gemeenten nog een 3 miljoen uitgekeerd. Waarschijnlijk als tegemoetkoming vanwege het teloor gaan van de algemene uitkering per gemeente.

      Ik denk niet dat ze in Drechterland en Stede Broec zo dom zullen zijn Enkhuizen een groter aandeel te gunnen dan zij zelf krijgen. Voordat de SED een feit was gold er een verdeelsleutel van 33.3%. Misschien zou je je eens moeten verdiepen in een of ander.

      Een buitenzwembad was een wens van veel van onze leden. En hoe gaat het dan, het komt in je verkiezingsprogramma. Zo werken de dingen nu eenmaal. Verkwanselen vind ik in dat opzicht niet goed gekozen. Het is eerder jou partij die (net als al die anderen) 8 ton verkwanselt omdat ze slaafs achter een ambtelijk advies blijft aanlopen, in plaats van dat ze haar politieke verantwoordelijkheid neemt.

      Like

    2. Ook wel erg gek dat je dan zo campagne heb gevoerd tegen de verdeelsleutel, want zo als het er dan uitziet:
     Budget á 37% * 22 miljoen = 8.14 miljoen.
     Dat is 4% meer dan Drechterland = 880.000 euro extra.
     Dat is 7% meer dan Stede Broec = 1.540.000 extra

     Dus terwijl jij campagne voert op 830.000 duizend euro verlies, vind je nu opeens het slecht begrepen hebben die niet voor een fusie hebben gestemd? Dan had je zelf vóór de verdeelsleutel moeten zijn. Dat had blijkbaar geen 830.000 euro gekost, maar 2.420.000 opgeleverd.

     Like

     1. Het spijt me, maar je kletst als een kip zonder kop en weet echt niet waar je het over hebt. Omdat Enkhuizers dom genoeg zijn om zich een poot te laten uitdraaien, denk je dat anderen dat ook zullen toelaten.

      Like

      1. Jij blijkbaar ook niet. En net stonden er nog wat sterkere bewoordingen over Enkhuizers in je artikelen. Die zijn opeens weg. Je maakte ze uit hersenloos of hersendood. Nu kunnen ze weer niet rekenen.

       De verdeelsleutel is nu 37% voor Enkhuizen, dus we zouden 2.420.000 extra krijgen. De eerste keer dat ik daar überhaupt over hoorde, en jij blijkbaar ook, was tijdens het debat in de nieuwe doelen. Anders zou je niet hebben lopen zeiken over die 830.000 euro die je partij toch al wilde verkwanselen. Zelfs als je die 830.000 van die 2.420.000 aftrekt, krijgen we dus gewoon anderhalf miljoen extra, en is al dat gezeik van je de laatste periode voor niets en onterecht geweest.

       Nou weet ik nog steeds niet hoe men aan die 22 miljoen komt, of dat eenmalig is, of per vier jaar, of jaarlijks. Als het eenmalig is kan zo’n fusie nog steeds een boel geld kosten want de de afgelopen 4 jaar heeft die fusie al 13 miljoen meer gekost terwijl er eigenlijk een besparing uit zou voorkomen. Hopelijk weet jij dat wel.
       Maar nog persoonlijk lopen schelden ook, met je kip zonder kop, terwijl je de halve Enkhuizer bevolking afserveerde omdat ze het niet met je eens waren! Wat ben je eigenlijk een naar mannetje. En ik neem voortaan maar screenshots van je berichten, dan kan ik tenminste op Facebook zetten wat je eigenlijk beweerde. Nu kunnen die domme Enkhuizers weer niet rekenen. Nou ik kan prima rekenen. Meneertje ‘ik wil de raad controleren’.

       Like

       1. Ik had het over politiek hersendood.

        Ik schreef over de verdeelsleutel naar aanleiding van een krantenbericht op 4 december. Ik heb mijn bloglezers opgeroepen om voor 12 december alle fractievoorzitters te waarschuwen voor waar ze mee zouden instemmen. Dat jij pas tijdens het debat in de Nieuwe Doelen ontdekt waar het om gaat zegt iets van de gedegenheid waarmee je je op de verkiezingen hebt voorbereid.

        Je opvatting, dat de overige SED gemeenten Enkhuizen 37% van de provinciale uitkering zouden toebedelen zuig je uit je duim en is nergens op gebaseerd. Die doen gewoon wat Enkhuizen heeft nagelaten en vechten die verplichting aan.

        Hierboven schrijf ik toch echt dat de 13 miljoen een tegemoetkoming is in de fusiekosten. Eenmalig dus, maar kennelijk moeilijk te begrijpen.

        De fusie heeft geen 13 miljoen gekost, maar gaat de komende 5 jaar 13 miljoen kosten. Inderdaad men verwachtte een besparing en daar was de verdeelsleutel ook op gebaseerd. Het verdelen van overschotten in plaats van het verdelen van tekorten.

        Haar te gebruiken voor het verdelen van tekorten was een domme fout, die de politieke partijen, waaronder de SP, weigeren te erkennen en dus betalen we met zijn allen 8 ton meer dan noodzakelijk was geweest.

        De berekening staat gewoon op het blog. Ze is door niemand aangevochten en ook de wethouder heeft hem niet aangevochten. De betaling had inderdaad anders kunnen zijn, maar omdat niemand dat had aangevochten was ze zoals ze was.

        Like

        1. Hier, uit je eerdere artikel, ‘Politiek gemakzucht’: “Stel de totale loonsom is 100. Het aandeel van Enkhuizen is 37 en van Stede Broec en Drechterland respectievelijk 33 en 30.

         Besparingen in de loonsom levert Enkhuizen relatief het grootste voordeel op. Men krijgt dan namelijk 37% van de besparing.”

         Ik reken met je eigen gegevens.

         Like

         1. Wat ik met die column probeerde aan te geven was dat een onschuldig ogende regeling om beperkte overschotten te verdelen een heel andere dimensie krijgt als je hem zonder meer toepast om onbeperkte tekorten te verdelen. Een overschot op de loonsom zal altijd beperkt zijn omdat de loonsom nooit tot nul kan dalen, maar een tekort kan onbeperkt stijgen omdat er geen beperking is in toename van de loonsom bijvoorbeeld door toename van de werkzaamheden. Vraag je zelf af waarom Enkhuizen bij toename van de werkzaamheden een groter deel van de loonsom voor zijn rekening moet nemen, want dat is wat hier gebeurd.

          Ergo, de wethouder in eerste instantie, maar vervolgens ook de klankbordleden (waaronder ook Keesman) hadden zich moeten realiseren dat er iets mis was met een regeling die de kleinste gemeente veroordeelde tot de hoogste bijdrage. Zowel in een absoluut bedrag, als een bedrag per inwoner.

          Men heeft dat over het hoofd gezien en toen ik er op wees (voor 12 december 2017) heeft men het genegeerd. Luister de vergadering maar na. Alleen Rob van Reijswoud memoreert kort de waarschuwingen die hij had ontvangen. Alle andere fracties maken er geen woorden aan vuil en deden alsof hun neus bloedde en dat hield men tot op de dag van de verkiezingen vol.

          Wat jij nu zegt is, omdat Enkhuizen niet geprotesteerd heeft tegen die verdeling van de kosten Stede Broec en Drechterland het ook niet zullen doen bij verdeling van de opbrengsten. Zolang kosten en opbrengsten gelijk aan elkaar zijn zullen ze dat ook niet doen, maar als de opbrengsten hoger zijn dan de kosten, dan betwijfel ik of ze Enkhuizen dat voordeeltje zullen gunnen.

          Kijk maar eens naar de laatste raadsvergadering. Toen ging het over de verdeling van de schuldhulp kosten. Daar neemt Enkhuizen geen 37% voor haar rekening, maar 45%. Anders gezegd er is geen vaste verdeelsleutel. Men ontwerpt voor elke situatie een nieuwe sleutel.

          Het organisatie ontwikkelingsplan is voor alle drie gemeenten even belangrijk en ze hebben daar alle drie evenveel profijt van. Om die reden en dat is steeds mijn betoog geweest, dienen alle inwoners van de SED een gelijke bijdrage te leveren in de kosten.

          Meer verlang ik niet, gelijke behandeling voor alle inwoners van het SED.

          Wat ik opmerkelijk vind is dat niet alleen alle politieke partijen er het zwijgen toe deden, maar dat ook onze waakhond van de democratie (de vrije pers) het onderwerp (ongelijke behandeling binnen de SED organisatie) niet belangwekkende genoeg vonden om er aandacht aan te besteden.

          Like

  2. Dat is het mooie van democratie: iedereen mag stemmen wat hij wil om de redenen die hij heeft.
   De kiezer heeft gelijk, in dit geval jij dus.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: