Lokaal of landelijk

NE1De eerste schifting die er in het stemhokje plaats vindt is die tussen lokaal en landelijk. Enkhuizen kent nu drie lokale partijen. Nieuw Enkhuizen, HEA en Enkhuizen Vooruit. Het is meer een kwestie van persoonlijkheden, denk ik, dan dat er op lokaal niveau grote onderlinge politieke verschillen bestaan.

Hans Langbroek heeft een zekere aversie tegen de EU waarvan hij regelmatig via Twitter getuigt. Ook ik heb zo nu en dan mijn twijfels, maar niet in de mate die Hans heeft. Wil dat nu zeggen dat we het niet eens zouden kunnen worden over de noodzaak voor een beter parkeerbeleid?

EV!Ook Michèl de Jong verkondigt namens zijn nieuwe partij opvattingen waarvan ik denk, daar gaat geen bloed bij vloeien. Het enige grote verschil dat ik kan ontdekken (en dat is dan nog voornamelijk door mijn eigen toedoen) is, dat Nieuw Enkhuizen zegt: laten we nu eerst eens proberen wat centen binnen te halen voordat we de mensen blij gaan zitten maken met wat we allemaal willen gaan uitgeven.

Met dat binnenhalen bedoel ik natuurlijk de € 830.000,- die inmiddels aan de SED is toegezegd, omdat we (de inwoners van Enkhuizen) bereid zijn om meer te betalen dan de inwoners in Stede Broec en Drechterland. Maar als je dat buiten beschouwing laat, net als de geo politieke beschouwingen van Hans, dan willen we allemaal zo’n beetje hetzelfde. We lijken alleen maar verschillend omdat we er in verkiezingstijd nooit bij zeggen wat de dingen kosten die we zeggen te willen.

En wie kiest er nu vrijwillig voor een Opel Astra als een andere partij een Maserati in de aanbieding heeft? Terwijl we in ons achterhoofd ook wel weten dat een tweedehands Kia waarschijnlijk het hoogst haalbare is.

HEADus de onderlinge politieke verschillen tussen de lokalen zijn niet zo groot als ze worden voorgesteld.
Hoe zit dat met de landelijke partijen? Ik denk dat daar de onderlinge verschillen zo mogelijk nog kunstmatiger zijn dan bij de lokale partijen. VVD en PvdA hebben beide giga wensen voor wat betreft de regionale infrastructuur waarvan we nu al weten, daar komt de komende 20 jaar niets van terecht.

D66 lijkt zich een soort grachtengordel mentaliteit aan te willen meten.
Bij het CDA (zo heb ik het gevoel) hoeft er wat minder op de centjes gelet worden sinds het terugtreden van Jur Visser.
En bij de SP wekken ze nog steeds de indruk dat alles kan, als je maar op de SP stemt.

Wat ik bij dit alles nog wel grappig vind, is dat iedereen zich druk blijft maken over de verdeeldheid onder de lokalen, maar niemand zich afvraagt waarom in Enkhuizen D66, VVD en PvdA eigenlijk nog steeds verschillende partijen zijn. Ze hebben alle drie dezelfde roeping – koste wat kost stad of dorp te mogen besturen – en ze zijn gewoonlijk bereid hun moeder te verkopen om de kans er op te vergroten.

Dus dan toch maar een keuze uit de lokalen. Voorlopig zit het echte verschil er nog steeds in dat Nieuw Enkhuizen zijn geld terug wil van de SED. HEA gaat daar waarschijnlijk wel in mee. Het CDA onder Visser ook wel, maar of Van der Werf er ook zo over denkt weet ik niet. CU/SGP weet ik niet, maar een nieuwe man, nieuwe kansen. Grote onbekende blijft de SP.

Ik heb de SP destijds aangesproken op het feit dat ze geruisloos het verschil in behandeling tussen Enkhuizen en Stede Broec hadden  geaccepteerd. Het verweer van Margreet Keesman was (toen) als volgt:

In het verleden zijn over de verdeling van de bijdragen van de verschillende gemeenten afspraken gemaakt tot en met 2020. De voltallige gemeenteraden hebben hiermee ingestemd. Afgesproken is om dit in 2020 te herzien. Een betrouwbare overheid die zich houdt aan de afspraken zoals die in het verleden zijn gemaakt hoort daar ook bij. Hadden we dit anders gewild dan hadden de raden daar in het verleden andere afspraken over moeten maken.

Lekker formeel natuurlijk, maar de afspraken waar Margreet naar verwijst golden voor de verdeling van overschotten. De verdeelsleutel voor investeringen vóór 1-1-2015 was 33.33% en voor investeringen na die datum is er nooit een verdeelsleutel afgesproken, omdat men er vanuit ging dat aanvullende investeringen niet nodig waren. Met andere woorden, ik ben bang dat Margreet een beetje was ingedut toen dit punt ter sprake kwam en daar nu niet meer aan herinnerd wil worden.  

Maar het zou toch te gek voor woorden zijn, als we doodleuk € 830.000,- meer betalen, omdat onze raadsleden er niet aan herinnerd willen worden dat ze even niet hebben zitten opletten. Ik ga er dan ook van uit, dat de SP uiteindelijk wel bijtrekt en zegt: ook wij vinden het eigenlijk te gek voor woorden dat de inwoners van Enkhuizen meer moeten betalen dan die andere inwoners van het SED-gebied.

En dan  gaan D66, VVD en PvdA (en misschien Enkhuizen Vooruit als ze bij haar oorspronkelijke standpunt blijft) ons ongetwijfeld uitleggen, waarom we de SED toch meer moeten blijven betalen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: