Onpartijdig?

SEDWaarschuwing; in dit bericht wordt regelmatig gesproken over SED.

De volledige naam is Gemeenschappelijke Regeling Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland en is de naam voor de gefuseerde ambtelijke diensten van de drie aangesloten gemeenten. Meer over de GR-SED vindt U op:   http://www.sed-organisatie.nl/

Alles over een Gemeenschappelijke regeling vindt U op http://wetten.overheid.nl/BWBR0003740/2015-01-01

Dit naar aanleiding van verzoeken die me via Facebook hebben bereikt. Dan nu mijn column van vandaag.

—————————————————————–

beemsterSterverslaggever van de Enkhuizer Krant Cees Beemster heeft al de verkiezingsprogramma’s van alle Enkhuizer partijen doorgenomen en doet daarvan verslag in de Enkhuizer Krant van woensdag 28 februari.

Alle partijen? Nou ja, op één na, Nieuw Enkhuizen. In de laatste regel worden die nog even genoemd als voorstander van een buitenzwembad. God zij dank wel een voorziening waar de raad van Enkhuizen zeggenschap over heeft.

Dit in tegenstelling tot allerhande wenslijstjes die wel uitgebreid in het bericht worden genoemd, maar waarover de Enkhuizer raad niets heeft te zeggen, laat staan dat ze er geld voor over zou hebben.

Zoals de doortrekking van de Noord-Zuidlijn van Amsterdam naar Hoorn. Verdubbeling van de spoorlijn Hoorn-Enkhuizen. Verdubbeling Houtribdijk en tevens aanleggen van een spoorverbinding naar Lelystad en niet te vergeten verbreding van de A7 tussen Purmerend en Hoorn. Waarom geen dagelijkse busverbinding met Lelystad? (Laat me raden, onvoldoende vraag).

Eerlijk gezegd vind ik het dan ook helemaal niet erg, dat Nieuw Enkhuizen niet is opgenomen in dat lijstje vol dagdromen waarop de Enkhuizer raad geen enkele invloed kan uitoefenen.

Uit het volledig ontbreken van Nieuw Enkhuizen in het door Beemster gegeven overzicht zou je de conclusie kunnen trekken dat Nieuw Enkhuizen kennelijk niet voor goedkopere woningen zou zijn, of een schonere en veiliger stad, of een nieuwe sportzaal.

Onzin natuurlijk, het feit dat Beemster NE  “vergeet” te noemen, wil niet zeggen dat NE zich er niet over heeft uitgesproken.  Zie: https://www.nieuwenkhuizen.nl

De radio-discussie van afgelopen zaterdag bracht aan het licht dat partijen (op gemeentelijk niveau en in praktisch opzicht) grotendeels hetzelfde willen.

Maar veel belangrijker dan te benadrukken dat Nieuw Enkhuizen (net als andere partijen) leuke dingen voor de mensen wil, lijkt me het benoemen van datgene waarin Nieuw Enkhuizen zich wel van alle andere partijen onderscheidt.

En dat is, dat Nieuw Enkhuizen binnen SED verband voor haar inwoners een behandeling eist, die gelijk is aan de behandeling van andere SED inwoners.

beemster1Grappig genoeg was het dezelfde Cees Beemster die me wees op het verschil in behandeling. In een paginagroot bericht op 4 december 2017 schreef hij over het verschil in bijdrage dat er voor de diverse SED gemeenten was vastgesteld en dat er op neerkwam dat de kleinste gemeente (qua inwoners) de hoogste bijdrage moest leveren.

Jammer genoeg heeft Cees zijn nieuws zelf verder nooit uitgewerkt. Ik daarentegen wel.

Vóór de raadsvergadering van 12 december 2017 waarin tot deze (in mijn ogen diep onrechtvaardige) verdeling zou worden besloten heb ik raad en redactie geattendeerd op de onrechtvaardigheid van dat besluit.

Beiden wisten niet beter te doen dan deze waarschuwing te negeren en houden dat tot op de dag van vandaag vol.

Wat Nieuw Enkhuizen dan ook anders maakt dan al die andere partijen is, dat ze wil dat de aanvullende ontwikkelingskosten van de ambtelijke organisatie van de SED gelijkelijk worden verdeeld over alle inwoners van de SED.

En dat de ongelijke verdeling, die zonder veel op of aanmerkingen van de zittende raad van Enkhuizen tot stand is gekomen, ongedaan wordt gemaakt.

Onbelangrijk? Wel, het scheelt Enkhuizen € 830.000,- per jaar. Daarvoor verdubbel je weliswaar niet het spoortraject Hoorn – Enkhuizen, maar je brengt de bouw van een nieuwe sportaccommodatie wel weer wat dichterbij.

Kortom er is wel degelijk een fundamenteel verschil tussen Nieuw Enkhuizen en de overige partijen en in plaats van dat weg te moffelen of te negeren, zoals de krant tot dusver heeft gedaan, zou het haar sieren als zij ook daar aandacht aan zou schenken.

In ieder geval net zo veel aandacht als zij nu geeft aan de mogelijke verbreding van A7 tussen Hoorn en Purmerend (op aandringen van de VVD) of de aanleg van dubbelspoor over de Houtribdijk.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: