Wethouders

Hekking1Vrij recent hebben IJsselstein en Hardenberg besloten zich terug te trekken uit de ambtelijke fusie die zij kort daarvoor waren aangegaan. Dat kan dus kennelijk ook. Staat ons dat wellicht ook te wachten?

Twee jaar nadat de ambtelijke fusie tussen Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland een feit was, moet meer dan 13 miljoen worden geïnvesteerd om de drie ambtelijke diensten beter met elkaar samen te laten werken. Dat is nog al wat.

Voor de fusie rekende men er op dat meteen al het eerste jaar een besparing bereikt zou worden van 1.4 miljoen en maakte men zich druk over een verdeelsleutel om dat bedrag te verdelen.

Die besparingen werden echter nooit gerealiseerd. Er was vooraf bijna 1 miljoen geïnvesteerd in Lean management. Situatie na twee jaar, hier en daar  gedeeltelijk ingevoerd.

Dat is niet een klein beetje de plank misslaan, dat is geen enkel benul hebben over waar je mee bezig bent.

Inmiddels hebben de oorspronkelijke aanjagers, de “neutrale” bestuurders (burgemeesters), het zinkende schip verlaten. Wat gebleven is, zijn de meer politiek ingestelde bestuurders, “de wethouders”.

Behalve in Enkhuizen, waar men binnen de gemeentegrenzen niemand heeft kunnen vinden die bereid is om een bijdrage te leveren aan het bestuur van de stad. Daarbij maken we ons zelf wijs, dat het niet uitmaakt of er een binding bestaat tussen een bestuurder en de stad die hij bestuurt.

Onzin, de wet schrijft niet voor niets voor dat wethouders woonachtig dienen te zijn in de stad die ze besturen. Ontheffing kan worden verleend, maar dat wordt geacht een overgangsmaatregel te zijn. In Enkhuizen is het een jaarlijks ritueel.

Mijn indruk is, dat de wethouders van Stede Broec en Drechterland zich er niet voor schamen om keihard voor de belangen van de inwoners van hun gemeente op te komen.

Die indruk heb ik niet van de wethouders van Enkhuizen, die – om wille van de lieve vrede en hun eigen reputatie van grootmoedig bestuurder – sneller geneigd zijn een compromis te accepteren dat niet altijd even voordelig is voor de inwoners van Enkhuizen.

De verdeelsleutels voor het SED-ontwikkelingsplan en het uitvoeringsplan Lokale schuldhulpverlening (waar Enkhuizen respectievelijk 38 en 45 procent aan meebetaalt) zijn daar voorbeelden van.

Misschien zouden we, na het bestuderen van al die mooie verkiezingsprogramma’s, ons  ook eens moeten afvragen door wie die prachtige plannen moeten worden uitgevoerd en wie men denkt voor te dragen als wethouder.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Wethouders”

 1. Die verdeelsleutel van WerkSaam zat niet in het concept uitvoeringsplan waarover advies is gevraagd aan de Wmo-raad. Hij zit wel in het plan dat aan de commissie BOFS is voorgelegd !

  Drechterland Enkhuizen Stede Broec Totaal

  Percentage kosten 23,9 % 45,2 % 30,9 % 100 %
  Kosten 2018 67.675 127.857 87.468 283.000
  Kosten investering 14.348 27.107 18.544 60.000

  In het besluit dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd staat onder punt 4 dat de structurele kosten betrokken worden bij de Kadernota 2018.

  Als je de Programmabegrotingen 2018 van de SED-gemeenten op een rijtje zet, zie je weer een andere verdeelsleutel:

  43,6 % voor Enkhuizen, en geen 45,2 %.

  Bijdrage aan WerkSaam

  € x 1.000 2016 2017 2018
  Enkhuizen 535 970 898 47,8% 49,3% 43,6%
  Drechterland 279 448 497 24,9% 22,8% 24,1%
  Stede Broec 306 550 663 27,3% 27,9% 32,2%
  1.120 1.968 2.058

  bron: Programmabegrotingen 2018

  Like

  1. Ach, alweer een andere verdeelsleutel. Het illustreert dat het allemaal tamelijk willekeurige keuzes zijn met een gezamenlijk noemer. Namelijk dat de zwakste schouders de zwaarste lasten dienen te dragen. Wie o wie durft daar tegen in opstand te komen.

   Like

 2. als je een wethouder naar de bakker stuurt voor een brood komt hij thuis met een rookworst en dat soort mensen moeten beslisingen nemen ,over de dingen waar ze helemaal niets van begrijpen ,

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: