Agora

Agora_van_AntiphellosAgora is het afgeschermde internet discussie platform waarop raadsleden vragen kunnen stellen die zonder tussenkomst van de wethouder (de politiek verantwoordelijke)  door de betreffende ambtenaar kunnen worden beantwoord.

Men spreekt in dat geval van technische vragen, waarvan de suggestie uitgaat dat er maar één techniek beschikbaar is waaruit kan worden gekozen en dat die techniek dus om die reden ook de juiste is.

Maar vaak zijn er meerdere technieken waar uit gekozen kan worden en is de keuze voor een bepaalde techniek een uiterst politieke keuze. Het bepalen van een verdeelsleutel is zo’n politieke keuze.

De SED verdeelsleutel was voordat de SED een feit was, een andere, dan nadat het SED  een feit was geworden. En het is maar helemaal de vraag of een verdeelsleutel die er op gericht was om veronderstelde geringe overschotten te verdelen ook de juiste is, om de kosten van enorme investeringen te verdelen.

En waarom er binnen de SED organisatie plotseling weer een geheel andere verdeelsleutels geldt (WerkSaam) als het gaat over een specifiek onderwerp. Dat is geen technische keuze, maar een uiterst politieke keuze en de discussie daarover dient niet gevoerd worden in het achterkamertje dat Agora heet, maar in de openbaarheid.

Zowel Frank van Gangelen als Hans Langbroek hebben hier laten weten dat over dit onderwerp vragen zijn gesteld of zullen worden gesteld. Prima en nu maar hopen dat ze de gestelde vragen (en de daarop gegeven antwoorden) met ons burgers willen delen.  Frank heeft inmiddels een toezegging gedaan en Langbroek kennende zal hij niet achter blijven.

Het bovenstaande illustreert volgens mij ook, dat de Raad tijdens de afgelopen raadsperiode half werk heeft geleverd door te besluiten dat de (via Agora verstrekte) informatie alleen na afloop van de oordeelsvorming ter beschikking zou worden gesteld.

De via Agora verstrekte informatie is een wezenlijk onderdeel van de oordeelsvorming en dient dus openbaar te zijn op het moment dat ze wordt verstrekt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Agora”

 1. Mooie taak voor de nieuwe raad, zorgen dat Agora openbaar wordt; de burger weer Baas in eigen stad ! Burgers hebben recht om te weten wat er gebeurd in ons stadhuis. De tijd van achterkamertjespolitiek is ondertussen wel eens voorbij.

  Like

 2. zou natuurlijk voor de hier genoemde heren appeltje eitje zijn om datgene wat er in agora gebeurt openbaar hier te plaatsen 🙂 ,maar dat zullen ze niet gaan doen denk ik

  Like

   1. Om ALLES HIER door te plaatsen lijkt me niet mijn taak en redelijk ondoenlijk. Relevante antwoorden op specifieke vragen lijkt me geen probleem. Maar ik ga ervan uit dat ook NE na 21 maart weer toegang heeft tot Agora. En dan samen optrekken om Agora openbaar te krijgen.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: