Opnieuw de Sjaak.

SEDDe SED verdeelsleutel heb ik hier al eens besproken. Die zorgt er voor dat de verdere ontwikkeling van de ambtelijke organisatie Enkhuizen 1 miljoen meer zal gaan kosten dan je (op grond van het aantal inwoners) zou mogen veronderstellen.

Pleitbezorgers van deze verdeelsleutel zijn de liberale landelijke drie, D66, VVD en PvdA aangevuld met wat lokaal grut. Te weten, van der Pijll, de Jong en Quasten, waarvan de laatste twee hun krachten  hebben gebundeld en vanaf nu als Voor Enkhuizen door het leven wensen te gaan.

Naast de SED verdeelsleutel blijkt er overigens ook een WerkSaam verdeelsleutel te zijn. De overtreffende trap van de SED verdeelsleutel. In de zin, dat ze een stuk ongunstiger is voor Enkhuizen is dan de SED verdeelsleutel al was.

Het uitvoeringsplan lokale schuldhulpverlening (dat gisteren in de commissie BOFS vergadering werd besproken) maakt duidelijk dat de kosten van dit plan voor 45,2 % voor rekening komen voor de gemeente Enkhuizen. Voor 23,9 % voor rekening van Drechterland, terwijl Stede Broec 30,9 % van de kosten voor zijn rekening neemt.

Waarom dat is weet ik niet. WerkSaam verzorgt de bijstand en WW uitkeringen voor o.a. de SED gemeenten. Is het misschien zo, dat van het totaal aan uitkeringen binnen de SED gemeenten 45,2 % wordt uitgekeerd aan inwoners van Enkhuizen? En zo ja, is dat dan een goede reden om Enkhuizen op te laten draaien voor bijna de helft van de kosten voor schuldhulpverlening?

Ik heb eerlijk gezegd geen idee, maar duidelijk is dat het onderwerp de commissieleden ook niet interesseert. Alleen Freek Jans (HEA) stelt er een vraag over die echter niet werd beantwoord, wat hem verder ook niet leek te deren.

Hij kwam in ieder geval niet op zijn vraag terug.

Zo maar twee voorbeelden waarin Enkhuizen als kleinste en armste gemeente opdraait voor de meeste kosten voor voorzieningen die zogenaamd van gemeenschappelijk belang worden geacht. Wat bij mij de vraag oproept, wat is het nut van een dergelijke samenwerking, als Enkhuizen toch altijd de Sjaak is, als het er om gaat de kosten te verdelen?

Ons dagelijks bestuur bestaat inmiddels uit de landelijke liberale gevestigde orde (D66, VVD, PvdA) gesteund door twee lokale grootheden (van der Pijll en Voor Enkhuizen). Iedereen binnen die clubs heeft de mond vol over het belang van Enkhuizen en haar inwoners.

Maar niemand die zich afvraagt waarom de inwoners uit Enkhuizen altijd de hoofdprijs mogen betalen als het om ambtelijke ondersteuning gaat. En dat zij, als het gaat om de kostenverdeling binnen de drie SED gemeenten, altijd aan het kortste eind lijken te trekken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Opnieuw de Sjaak.”

 1. Antwoord vanuit Agora: Omdat de verschillende gemeenten niet dezelfde problematiek hebben, wordt er voor gekozen niet het bedrag gelijk te verdelen. Omdat deze aansluit bij de bijstandsproblematiek is er voor gekozen de verdeelsleutel toe te passen die ook wordt gebruikt voor de kosten van de uitvoering van bijstand (WerkSaam).

  We vragen door zul je begrijpen!

  Like

  1. Frank, dank je wel. Maar dat is dus geen “technisch” verhaal, maar een politieke beslissing, waarbij die vrolijke flierefluiter uit Edam (die Enkhuizen er even voor een jaartje bij doet) niet heeft zitten opletten, maar doorschuift wat hem wordt voorgekauwd.
   Dat krijg je er van als je techneuten (zonder veel binding met Enkhuizen) binnenhaalt. Dan wordt je gepiepeld door die slimmeriken in StedeBroec en Drechterland.

   Like

 2. Zulke vragen worden, als je verder vraagt, neergezet als technische vragen met de mededeling dat die op Agora gesteld moeten worden.
  Vanavond (dinsdag) gebeurde dat ook weer een paar keer op vragen van commissieleden hoorde ik vanaf de tribune.
  Ik ga zelf even informeren via dat Agora hoe die verdeelsleutel in elkaar zit.

  Like

  1. Hans, toch bekruipt me het gevoel dat dit hele Agora gedoe een manier is om raadsleden te isoleren van de maatschappij. Natuurlijk, je zult nooit een brede volksbeweging zien ontstaan die zich gaat verdiepen in ambtelijke adviezen, maar zo nu en dan zijn er dwazen die het wel doen (zoals ikzelf) en precies willen weten hoe de vork in de steel zit. Daar zouden raadsleden hun voordeel mee kunnen doen, maar die mogelijkheid wordt bewust onmogelijk gemaakt.

   Mooi streven voor de komende 4 jaar. Agora vormt onderdeel van de beraadslagingen en dient dus openbaar te zijn.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: