Ondermijning

Ondermijning is hot. Voormalig burgemeester Baas had het er over. De minister van Binnenlandse zaken heeft het er over en wie haar daarover vragen wil stellen, kan dat doen als hij bereid is om € 295,- neer te tellen voor een middagje meebabbelen.

ondermijningWat is in hemelsnaam ondermijning? Binnenlands bestuur, periodiek voor iedereen die zich met binnenlands bestuur bezighoudt geeft uitsluitsel.

Ondermijning bestaat. In Brabant, in Drenthe, in Overijssel. Ondermijning is in ons land genesteld en geworteld.

Burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren worden bedreigd of omgekocht.

Criminelen infiltreren in het lokale bestuur en krijgen zo vertrouwelijke informatie of beïnvloeden de besluitvorming. Miljardenwinsten die met criminele activiteiten worden behaald verstoren het normale maatschappelijke proces.

Hoog tijd dus voor een INSPIRATIEDAG – ONDERMIJNING VAN HET LOKAAL BESTUUR, waar burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren zich (à raison van € 295,- voor een middagje)  kunnen laven aan de opvattingen van een minister, burgemeester en Officier van Justitie.

Wat de diverse instanties ons nu al geruime tijd proberen wijs te maken is, dat gemeenteraadsverkiezingen een risico vormen. Omdat men vermoedt, dat criminele elementen zich bij de aankomende verkiezingen kandidaat zullen stellen en op die manier toegang zullen verkrijgen tot het lokale bestuur.

Een in mijn ogen absurde voorstelling van zaken waarbij het sop de kool niet waard is. Omdat alleen de domste criminelen deze ingewikkelde route zullen volgen.

Een beetje crimineel verklungelt zijn tijd niet met zich kandidaat stellen en er op hopen dat hij gekozen wordt. Om vervolgens ellenlange raadsvergaderingen uit te zitten, (waarin niets gebeurt wat voor hem van belang is en waarbij hij geacht wordt in te stemmen met hetgeen er wordt voorgesteld).

Ook van de vertrouwelijke informatie van raadsleden blijft weinig over. Een veel gehoorde klacht bij raadsleden is namelijk, dat zij pas worden geïnformeerd als iedereen het al weet, dus ook op dat punt valt weinig eer te behalen.

Dus waarom zou je, als crimineel, een dergelijke lijdensweg volgen? Is het niet veel eenvoudiger om te veronderstellen, dat criminelen zich helemaal niet staan te verdringen om toegelaten te worden tot het binnenlands bestuur, maar dat ze daar allang deel van uitmaken? En dat er slechts een bescheiden som geld nodig is om hen de dingen te laten doen, waar je als criminele buitenstaander wat aan hebt.

Kortom, dat je er als full time crimineel verstandiger aan doet om burgemeester, wethouder of ambtenaar op ouderwetse wijze om te kopen, dan dat je raadslid wordt. Het omkopen van functionarissen is van alle tijden en is ook niet voorbehouden aan landen die zuidelijk van ons liggen. Zelf doen we ook al jaren mee. Ook al omdat de kans op betrapping vrij gering is.

Ik heb een tijdje in België gewoond er daar ging iedereen er gemakshalve van uit dat de overheid niet te vertrouwen was en nam men dus passende maatregelen om zichzelf te beschermen. In Nederland denkt men eerder dat de overheid wel te vertrouwen is, neemt men derhalve geen passende maatregelen en is men vervolgens hevig teleurgesteld als blijkt dat de eerdere veronderstelling onjuist bleek te zijn geweest. Tegelijkertijd zien we ons als slimmer dan de Belgen.

Crimineel gedrag bij de lokale overheden komt voornamelijk neer op misbruik van bevoegdheden en daar wordt nauwelijks op toegezien.

Zeker wanneer het hoogwaardigheidsbekleders betreft.

Dus anders dan de minister denkt, lijkt ondermijning me niet zo’n groot probleem te zijn. Hoogstens goed om daar een middagje over te laten babbelen door gezagsdragers en daarmee € 30.000,- aan belastinggeld binnen te halen.

De deelnemers aan deze inspiratiemiddag (burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren) beschikken namelijk altijd over “potjes” waaruit ze hun deelname kunnen bekostigen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: