Spookbeelden

Parkeren ZZM’Enkhuizerzand straks één groot asfaltterrein’ kopt de Enkhuizer krant vandaag. Het is een bewering van de vereniging Tot Behoud Van Het Enkhuizerzand (in oprichting). Aangezien veel mensen alleen de kop van een artikel onthouden, is de vereniging (die al sinds 2013 in oprichting is) er dank zij de Enkhuizer krant in geslaagd een spookbeeld op te roepen dat niet eenvoudig zal zijn weg te nemen.

Op bijgaande schets staat de ruimte die het ZZM graag voor zichzelf gereserveerd zag als parkeerterrein. Dat is bij lange na niet het gehele REZ en er is evenmin sprake van asfalt,

De vereniging heeft een website die de bedoeling had de bewoners van Enkhuizen inzicht te verschaffen in de besluitvorming rond het REZ. Volgens die website is er sinds 2014 helemaal niets gebeurd voor wat betreft de besluitvorming rond het REZ. Vanaf die datum is er namelijk geen enkel (inzicht verschaffend) bericht geplaatst.

De vereniging heeft ook een Facebookpagina en is kennelijk op dat moment nog een comité, dat volgens haar openingsbericht tot doel heeft het Enkhuizer strand toegankelijk te maken voor de Enkhuizers. (Nooit geweten dat het strand op dat moment niet toegankelijk was).

Het openingsbericht dateert van 9 september 2014. Een daarop volgend bericht  (12 september 2014) bevat 25 door Netty Reder genomen foto’s van het recreatieoord. Het laatste bericht op deze pagina dateert van 13 september en ging over de kosten van het maaien van gras. Kortom na 4 dagen hield men het alweer voor gezien. Over doorzetten gesproken.

We mogen er dus van uitgaan, dat er sinds september 2014 volgens het comité/vereniging in oprichting niets meer te melden viel over de besluitvorming rond het REZ. Pas in februari 2016 ontwaakt men weer en wordt het kennelijk tijd voor een nieuw krantenbericht. Via de Enkhuizer Krant laat de vereniging weten tegen de komst van een vakantiedorpje te zijn en voor het behoud van de camping.

Ik schrijf daarover het  bericht “Dichttimmeren”

Nu, weer bijna 2 jaar later, zijn de bezwaren tegen het vakantiedorpje kennelijk vervallen en is het ZZM de boosdoener geworden en wordt de Enkhuizer krant opnieuw opgezocht om dat wereldkundig te kunnen maken.

Ik word daar verschrikkelijk moe van. Ik begrijp dat het comité/vereniging met enige regelmaat in de publiciteit wenst te komen en het bijhouden van een website of Facebookpagina  allemaal te veel werk vindt en daarom een beroep doet op de krant om haar laatste oprispingen naar buiten te brengen, maar daarbij worden allerhande zaken door elkaar gehaald.

Het echte grote nieuws rond het REZ dateert al van februari vorig jaar en is noch door het comité, noch door de krant opgepikt.

Het  aanvankelijke uitgangspunt van de gemeente was om de grond 30 jaar lang vrij van erfpacht uit te geven. Sinds februari is duidelijk dat de voor het vakantiedorp benodigde grond zal worden verkocht, al weet niemand tegen welke prijs.

Het enige wat we weten is dat men een adviesbureau heeft ingehuurd om te bevestigen dat de afgesproken prijs overeenkomstig de marktwaarde is.

Nu denkt U misschien, wat kan mij het schelen tegen welke prijs die grond wordt verkocht. Welnu, dan kunt U tevreden zijn over de huidige raad, want die kan het namelijk ook niks schelen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Spookbeelden”

 1. Het hoort er helaas bij, de verkiezingen komen er weer aan, maar de claim van de vereniging lijkt inderdaad een beetje lachwekkend als je kijkt naar de onderliggende feiten: het gaat om een bescheiden stuk van het REZ dat voor een belangrijk deel in het het hoogseizoen nu ook al volstaat met autoblik.

  Ervan uitgaande dat de situatieschets die bij het artikel is gevoegd de juiste/meest actuele is (hij wijkt namelijk af van de tekening die op de site van het ZZM is opgenomen) dan lijkt het me een uitermate bescheiden wens van het ZZM. De schets die is opgenomen op de site van het ZZM voorzag daarnaast ook in een parkeerstrook naast de dijk die het ZZM scheidt van de huidige camping. Die strook had 2 nuttige functies: een buffer voor geluid en geur alsmede een wandelstrook. Jammer dat die is vervallen in de gewijzigde plannen. Als raadslid heb ik destijds ook aangegeven dat het onverkort vasthouden aan het bootmodel niet verstandig is: dat model dateert van decennia geleden en of je het nu leuk vindt of niet, kan op enig moment niet meer voldoen en dan zijn aanpassingen nodig.
  Op 19 december 2017 is een raadsbrief gepubliceerd (inzake voortgang project REZ) naar aanleiding van de wens van de ontwikkelaar om een gronddepot op de locatie van de huidige camping te mogen inrichten. Ik mag toch hopen dat die toevallig niet in de hoek van het door het ZZM gewenste parkeerterrein wordt ingetekend…

  Als laatste, zou je als gemeenteraad niet dankbaar moeten zijn dat een derde partij een parkeerfaciliteit probeert te realiseren als het jezelf al (sinds 2010 of zo?) niet lukt?

  Like

  1. De schets is een variant van hetgeen er op de ZZM website staat. Maar ook in deze schets is er sprake van een parkeerstrook naast de weg langs het dijkje. Het gronddepot kom helemaal aan de noordkant van het recreatieoord op de plek van de nieuw te realiseren camping. Men hoopt er op, dat eind 2018 de grond voldoende zal zijn ingeklonken, maar dat lijkt me te optimistisch.

   Anders dan het SWL dat pas na veel duwen en trekken er van overtuigd kon worden op eigen grond een parkeerterrein te realiseren (wat ook nog een investering van een half miljoen door de gemeente noodzakelijk maakte) heeft het ZZM altijd de kosten van een parkeerterrein zelf bekostigd. Ik ga er van uit dat dit ook nu weer gebeurd.

   Like

 2. Hoeveel aanhang heeft dit schreeuwende kwartet. Het is des Enkhuizens om Gutter en Co dit soort onzin op te laten tekenen. Kom eens met een gedocumenteerd dossier van brieven en bijeenkomsten. Die zijn er niet. De klok tikt door in Enkhuizen en het zakt steeds verder door. Lang leve de Captain Titanic Baas. De bar bleef open en het orkest speelde door . Helaas zonk het schip wel……..

  Like

  1. Het kan natuurlijk ook zo zijn, gezien jouw nieuwbakken lidmaatschap van Nieuw Enkhuizen, dat jouw bovenstaande reactie op mijn onschuldige retweet van een groene actiegroep vanuit het NHD juist in het kader van de verkiezingen is 😉
   In de beraadslagingen over het REZ heeft Fractie Langbroek/HEA (beide namen zijn gebruikt in deze looptijden) meermaals aangegeven dat wij belang hechten aan het zoveel mogelijk behouden van groenwaarden en natuurwaarden van dit gebied. Dat is in het belang van dieren en natuur, bezoekers van het park, de aantrekkelijkheid van het gebied in z’n geheel en gewoonweg totaal zonder negatief bedoelde agenda of bijbedoelingen.

   Like

   1. Onschuldige retweet? Kom op Hans, je betuigd je instemming met een broodje aap verhaal. Je kunt ook gewoon tegen de aanleg zijn zonder dat je de waarheid geweld aan doet.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: