Passend afscheidslied

baas
Vanavond ambteloos burger

Volgens vertrekkend burgemeester Baas bestaat er dus een “gevaarlijke” lobby voor het Zuiderzeemuseum die er voor pleit dat aan het museum grond ter beschikking wordt gesteld  om daar parkeerruimte te realiseren en tevens een nieuwe toegang tot het museum te creëren.

Uiteraard reageert het museum daarop in de Enkhuizer krant van gisteren. Men concludeert dat Baas een verkeerde voorstelling van zaken geeft.

Het wat en waarom wordt overigens uitgelegd onder het kopje parkeren, varen, feiten  op de website van het ZZM. In het kort komt het er op neer dat de hedendaagse bezoeker een andere is dan die van 30 jaar terug en dat men daar de bedrijfsvoering op wil aanpassen. Lijkt me niet onverstandig van de museumdirectie, maar Baas, ongetwijfeld verblind door zijn succes bij het SED, denkt het beleid van de museumdirectie te kunnen verbeteren en weigerde tot dusver elke vorm van medewerking.

Klein beetje arrogant vind ik zelf. In plaats van naar een compromis te zoeken gaat hij voor een partijtje armpje drukken met het ZZM. Dat mag hij (als burgemeester) natuurlijk zelf bepalen, maar ik denk niet dat hij dat partijtje gaat winnen.

Waar het uiteindelijk op neer zal komen is een afweging van belangen van een internationaal gerenommeerd museum en de belangen van een college dat na 8 jaar wikken en wegen er in is geslaagd een project voor de bouw van tweede huisjes van de grond te tillen, zonder daarbij rekening te houden met de belangen van dat museum.

Te gek voor woorden natuurlijk, maar ik denk te weten waar de schoen wringt.

Het vorige college heeft er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat de taak van de raad beperkt zou blijven tot het stellen van kaders waar binnen de projectontwikkelaar zijn werk moest doen. Dat, zo zal men gedacht hebben, bespaarde een hoop gezeur.

Bleef de ontwikkelaar binnen de gestelde kaders (te beoordelen door een door het college benoemde commissie waarvan ik de samenstelling niet heb kunnen achterhalen) dan zou het college (zonder verdere ruggespraak met de raad) bindende overeenkomsten kunnen aangaan met de ontwikkelaar.

Inmiddels heeft de beoordelingscommissie besloten dat de ontwikkelaar binnen de gestelde kaders is gebleven en heeft het college daarop besloten om met OREZ BV in zee te gaan. Wat op dit moment de precieze stand van zaken is weet ik niet, maar het is ook niet mijn taak om dat te weten.

Dat is de taak van de gemeenteraad, maar die heeft zich inmiddels buitenspel laten zetten. Ze komt pas weer aan het woord als er ingestemd moet worden met de wijziging van het bestemmingsplan. Tot dat moment tast men min of meer in het duister over de voortgang der dingen.

Mijn vermoeden is, dat het college inmiddels tot het besef is gekomen dat men bij het stellen van de kaders heeft nagelaten rekening te houden met de wensen en belangen van het ZZM, waardoor de ontwikkelaar er (bij het uitwerken van zijn plannen) ook geen rekening mee heeft gehouden.

Doorgaan op de ingeslagen weg resulteert ongetwijfeld in een procedure met het ZZM die makkelijk 5 jaar kan voortduren en waarschijnlijk de doodsteek van het project zal zijn.

Afwijken van de gestelde kaders betekent waarschijnlijk dat de gehele tender-procedure opnieuw moet worden overgedaan. Wordt daarin de bestaande ontwikkelaar niet de winnaar dan is de kans groot dat die gecompenseerd wil worden voor reeds verrichtte werkzaamheden.

Dat alles had voorkomen kunnen worden als men bij het stellen van de kaders ook rekening had gehouden met de wensen van het ZZM. Maar omdat de gemeente dat heeft nagelaten ligt er nu een plan dat er weliswaar prima uitziet, maar dat de toekomstige bedrijfsvoering van het ZZM onnodig bemoeilijkt. Zodat het ZZM niet anders kan dan bezwaar maken tegen het voorliggende plan.

De zoveelste flater in dit dossier. Maar omdat de gemeente (in haar eigen ogen) altijd alles goed doet, moet er een schuldige gezocht worden die verantwoordelijk kan worden gesteld voor het mislukken van het zoveelste plan.

En dus voert Baas tot dusver onbekende, maar “gevaarlijke” lobbyisten ten tonele. Hij noemt geen namen, dus weten we niet wie hij bedoelt.

Hij deed zijn oproep rechtstreeks aan de inwoners van Enkhuizen, maar ik vrees dat die niet zo makkelijk te mobiliseren zijn. Enfin, na vandaag is hij ambteloos burger wat dus gevierd kan worden met een passend afscheidslied.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Passend afscheidslied”

 1. Het kan toch niet waar zijn ,dat het ZZM zijn deuren moet sluiten omdat de bereikbaarheid en parkeren onmogelijk gemaakt wordt door de gemeente ,nu het boot model niet rendabel en mogelijk verdwijnt .Het is te hopen dat het ZZM de gemeente een proces aandoet om toch de mogelijkheid tot parkeren op het Enkhuizer zand en dat het hele project wordt afgeblazen. En als we het even over project ontwikkelaars hebben ( bij het woord al , gaan bij mij al de haren overeind staan ) Zo heb ik vernomen dat een Jan Groen in de orez zit . Was hij ook niet betrokken bij het project OKSEL ?(plofbv) wat de gemeente ook behoorlijk wat geld heeft gekost. En als de gemeente een proces aan z’n broek krijgt door orez (ach ze hebben er al aardige ervaring mee ) in andere zaken .

  Like

  1. De wensen van het ZZM zijn helemaal niet zo extreem als door de gemeente wordt voorgesteld, kijk bijvoorbeeld hier. http://www.zuiderzeemuseum.nl/1489/organisatie/parkerenvarenfeiten/

   Maar wat je natuurlijk beter niet kunt doen als gemeente is de directie van een bedrijf met een dergelijke omvang niet serieus nemen. Als die zegt dat het bootmodel een belemmering is voor verdere ontwikkeling, dan zou je daar op zijn minst serieus over in gesprek moeten gaan en kijken of je aan die wensen tegemoet kan komen.

   De dommigheid is, dat ze een projectontwikkelaar op pad hebben gestuurd zonder hem op te dragen rekening te houden met de wensen van het ZZM. De ontwikkelaar valt dus niets te verwijten als hij dat ook niet gedaan heeft. Wordt hij daar achteraf toe gedwongen dan komt hij zonder enige twijfel met een schadeclaim vanwege de extra werkzaamheden.

   De gemeente is wat dat betreft hardleers. Je noemde terecht al de Oksel. Bij de Vijzelstraat dacht men ook in te kunnen stemmen met een tweede SMC, terwijl een kind snapt dat twee SMC’s iets te veel is voor Enkhuizen. En dan nu weer het REZ.

   Like

 2. binnen no-time heeft bovenkarspel zijn zieltogende camping om laten toveren tot een (bijna) volwaardig bungalowpark. oké, ook dat ging niet al te netjes, maar dat zijn we van bestuurders wel gewend. feit is wel dat onze buurgemeente binnen twee jaar iets realiseerde waarvoor enkhuizen inmiddels 15? jaar nodig heeft gehad (en nog steeds niets concreets heeft gerealiseerd). ik ken orez bv (gelukkig) niet, maar ben zeer bevreesd dat dit een plof bv is. we zien in de media een prachtig plaatje, maar als (voormalig) reclameman kan ook ik zo’n kwijlend prentje wel maken. buiten een (forse) schadeclaim van deze orez (daar zijn redenen genoeg voor te bedenken) ben ik bang dat er never iets van, of, zoals je wilt, op dit nieuwe recreatieoord zal worden gerealiseerd. ach, misschien iedereen blij. de huidige kampeerders omdat er niets verandert (althans, de eerste 30 jaar niet) de voorstanders van het in stand houden van het huidige recreatieoord, stefan warnink, die echt dan wel zijn parkeerterrein daar krijgt en orez omdat hun schadeclaim vanwege het wellicht niet doorgaan van hun fake plan (sterk vermoeden dat baas hier iets mee van doen heeft of er in ieder geval meer van weet), wordt toegewezen. een glas, een plas, en alles (behalve een greep door orez uit de gemeentekas) bleef zoals het was.

  Like

  1. Niet alleen dat Jan, Volgens mij hebben ze gedurende de 8 jaar dat ik met het blog bezig ben al zeker 1 miljoen aan kosten gemaakt. Ruim een half miljoen om de eigen grond onder de Uilenbanen te kopen. Twee ton om een competitieve dialoog mogelijk te maken die nooit van de grond is gekomen. Daarna de mislukte tender, maar natuurlijk ook rapporten dat de grond volgens deskundigen tegen marktwaarde is verkocht (toegezegd) aan Orez. Het blijft maar doorgaan.

   Like

 3. heb nog ff gezocht naar wie de aandeelhouders zijn van OREZ BV maar dat schijnt een beetje moeilijk te zijn zullen wel weer de nodige vriendjes met plof bv,s zijn die als het verkeerd loopt de stekker eruit trekken , onder het mom van lekker verdiend en een ander ruimt de troep maar op , en meheer baas is onder tussen met een gratis feestje uitgejuigd door zijn fanclub

  Like

  1. Orez is inderdaad speciaal voor dit doel opgerichte B.V. Mocht de gemeente (op één of andere wijze niet aan haar verplichtingen voldoen) dan kan ze inderdaad een schadeclaim bij de gemeente indienen. Het omgekeerde kan natuurlijk ook, maar heeft weinig nut, omdat de BV nauwelijks over kapitaal zal beschikken en dus gewoon failliet gaat als de claim wordt toegewezen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: