Waakhond of poedel.

poedelsMaar wat me afgelopen dinsdag nog het meest verbaasde was het feit dat geen enkele fractie inging op het gegeven van de ongelijke behandeling van inwoners van Enkhuizen t.o.v. de overige SED inwoners. Niet belangrijk genoeg vermoed ik.

Dat die ongelijke behandeling een feit is kan iedereen vaststellen die de gemeentelijke bijdrage deelt door het aantal inwoners van die gemeente. Je komt dan uit op de eerder genoemde € 260,- per inwoner voor Enkhuizen en € 199,- per inwoner van StedeBroec. Anders gezegd, de inwoners van Enkhuizen dragen 30% meer bij aan het herstel van de SED organisatie dan de inwoners van StedeBroec.

Nu is die bijdrage natuurlijk indirect en via de gemeente, zodat je ook kunt stellen dat de gemeente Enkhuizen pakweg 8 ton beter af zou zijn in geval van gelijke behandeling.

Allemaal niet belangrijk genoeg om er woorden aan vuil te maken vonden alle Enkhuizer raadsfracties.

Op Agora viel te lezen dat het onderscheid voortvloeide uit een verdeelsleutel die was vastgelegd in het bedrijfsplan. Maar het bedrijfsplan hield helemaal geen rekening met een toename van personeel, alleen met een afname van personeel.

En men maakt een gigantische denkfout als men meent, dat men een verdeelsleutel die bedoeld is om zaken uit het verleden te corrigeren, ook kan gebruiken als uitgangspunt voor het regelen van zaken in de toekomst.

Een denkfout die kennelijk niet werd opgemerkt tijdens alle voorgaande overleggen en nu, omdat ik ik er de aandacht op vestigde, door alle Enkhuizer raadsfracties, onder het tapijt moest worden geveegd.

Ook al kost die denkfout de gemeente Enkhuizen zo’n 8 ton, dat is altijd nog beter dan erkennen dat je hem over het hoofd hebt gezien. Voortdurend worden we er op gewezen dat bij elk raadslid het belang van Enkhuizen voorop staat. Behalve als zijn of haar eigen prestige op het spel staat, dan moet dat in stand gehouden worden tegen elke prijs, ook al kost het de gemeente tonnen.

En dus zwijgt men, want als je spreekt bestaat  het risico dat de krant verslag doet.

Maar als je zwijgt, dan kan de krant geen verslag doen en kun je altijd blijven volhouden dat er nooit sprake is geweest van een denkfout.

Dus ik ben benieuwd. Gaat de krant onderzoek doen naar die denkfout en vervult zij daarmee haar rol als waakhond van de democratie?

Of beperkt ze zich tot het opschrijven van wat haar wordt verteld en blijft ze in haar rol  van poedel van de gevestigde orde?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Waakhond of poedel.”

  1. een ambtenaar maakt nooit een fout !!! en verander die poedel maar in een schoothondje ( de kleinste die je vinden kan ) want het NH schrijft wat de gemeente wil

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: