Cijferneuken

cijferneukenVoor wat betreft het SED ontwikkelingsplan blijken er twee verschillende verdeelsleutels te circuleren. Het plan zelf spreekt van 37,94% (Enkhuizen), 31,85% (StedeBroec) en 30,71% (Drechterland) De raadsverslagen spreken over respectievelijk 37,19%, 32,18% en 30,63%. Kleine verschillen, maar toch.

Het raadsvoorstel vermeldt een totaal van € 1.152.000,- aan incidentele verhogingen en € 3.828.000,- aan structurele verhogingen Tezamen is dat € 4.978.000,- of € 22.000,- minder dan 5 miljoen. Als dat bedrag 37,19% van het totaal te investeren bedrag vertegenwoordigd, dan is het totale budget € 13.385.319,-.

Als we aannemen dat de verhoudingen tussen incidenteel en structureel voor alle gemeenten hetzelfde is, dan zal de structurele verhoging van alle gemeenten gezamenlijk (aan het einde van de planperiode) zich rond de 10 miljoen bewegen, en dan resulteert dat in een jaarbudget van de SED organisatie van zo’n 36 miljoen. Wat neerkomt op een stijging aan ambtelijke kosten van 44% vergeleken met de oorspronkelijke raming voor 2020.

Met 10 miljoen kun je leuke dingen doen voor onze ambtenaren. Ik weet niet of daar ook de loonsverhoging zit inbegrepen waar ze recht op hebben als ze geleerd hebben hoe je moet werken voor een gebied dat 60.000 inwoners bevat.

Ook leuk om te weten. Het oorspronkelijke bedrijfsplan had als motto: SED-ORGANISATIE: KRACHTIG, EFFICIËNT EN NABIJ. Het werd uiteindelijk impotent en inefficiënt.

Als de afdeling die het oorspronkelijke SED bedrijfsplan berekende dezelfde is als degene die nu het SED ontwikkelingsplan berekende, dan lijkt het  me niet  verstandig om het gehele bedrag in één keer vrij te geven.

De nieuw aan te stellen SED directie zal dat fantastisch vinden, maar voor je het weet tref je weer zo’n geldsmijter. Dus niet meteen de kat op het spek binden, maar rustig jaar na jaar het effect van de getroffen maatregelen evalueren en op basis daarvan nieuwe gelden vrij maken.

Het bovenstaande roept een aantal technische vragen op, die mogelijk gesteld (en beantwoord) zijn op Agora. De belofte was, dat de op Agora gestelde vragen en antwoorden 24 uur voor de vergadering openbaar zouden worden gemaakt.

Toen ik vanochtend om 9 uur op het raadsinformatiesysteem (RIS) keek waren de vragen nog niet openbaar gemaakt.

Vandaar dat ik bovenstaande zaken nog maar even onder de aandacht breng, omdat ik een en ander graag tijdens de raadsvergadering verduidelijkt zou willen hebben.

Tot slot het motto voor het Organisatie Ontwikkeling Plan SED:

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Cijferneuken”

 1. “De belofte was, dat de op Agora gestelde vragen en antwoorden 24 uur voor de vergadering openbaar zouden worden gemaakt”; waarom eigenlijk pas na 24 uur? Waarom niet meteen?
  Via https://enkhuizen.raadsinformatie.nl/document/6008741/1/20171127_-_BOFS_-_v las ik dat er ook over het hertenkamp vragen waren gesteld op dat Agora (had er tot voor kort nog nooit van gehoord…), maar een en ander is verder nergens terug te vinden. Waarom zou dat zijn? Waarom gooien ze niet gewoon zo veel mogelijk online?

  Like

  1. Omdat ze (de gemeenteraad) er een hekel aan heeft als je je probeert te bemoeien met iets waar zij een besluit over mogen nemen. Je hebt dacht genoeg ervaring opgedaan met Stella, ik denk dat de rest weinig anders is.

   Like

   1. Ik vrees dat je gelijk hebt. Maar het gekke: zij nemen in wezen een besluit over mijn werk (nl.: het hertenkamp), dan is het toch niet te veel gevraagd dat ik in ieder geval een béétje wil weten hoe en wat?

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: