Verdeelsleutel.

verdeelsleutelIn Agora (het besloten internetforum voor raadsleden) wordt aangegeven (zie de interessante reacties op het vorige bericht) dat voor de SED een een kostenverdeelsleutel  is afgesproken van (in hele %) 38% voor Enkhuizen en 31% voor StedeBroec en Drechterland.

Hoewel ik de afgelopen jaren toch geprobeerd heb om te volgen wat ze allemaal in de Breedstraat uitspoken, kan ik me een dergelijke afspraak niet herinneren.

Investeringen in de nieuwe organisatie gebeurde altijd op 33,3% basis. Drie gemeenten die elk 1/3 deel bekostigden

Wat Enkhuizen er toe bewogen heeft om 38% van de exploitatiekosten voor haar rekening te nemen en niet 33,3% (of 31% op basis van het inwonertal) is me niet duidelijk, maar daar weten de zittende raadsleden ongetwijfeld een verklaring voor.

Maar zolang Enkhuizen 38% van de kosten voor haar rekening blijft nemen is een bestuurlijke fusie natuurlijk uitgesloten. StedeBroec en Drechterland zouden wel gek zijn als ze het voordeeltje, dat ze in het verleden kennelijk hebben weten te bedingen, zo maar zouden opgeven.

Moties in die richting, zoals ingediend door D66/VVD, zijn dan ook zinloos. Pas als je afscheid neemt van de bestaande verdeelsleutel valt er vooruitgang op dat gebied te boeken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

9 gedachten over “Verdeelsleutel.”

 1. Spit lekker door in dit oerwoud van niets kunners. Zeer duidelijk dat de hoofdverantwoordelijken Robert Reus en later Jan Baas er totaal niets van hebben gemaakt. Nu een interim uit Purmerend. Die kan het ook niet gezien zijn gestuntel in het dossier meest gefotografeerde Enkhuizer toren. Nu zal de gemeente raad het verschil kunnen gaan maken?? Alles zal worden gebruikt als verkiezingsretoriek. Langbroek krijgt daar een 10 voor nu. Helaas kakt hij ook na de verkiezingen weer in.

  Like

  1. Is dat zo? Ik probeer al 4 jaar openheid te krijgen over Buitendienst, begraafplaats, Drom etc. Om me zo los uit het handje verkiezingsretoriek aan te wrijven is dan nogal wat. Het punt is eerder dat een raadsmeerderheid hierin niet wenst mee te werken.
   Dan is letterlijk alles wat je zegt in de raad blijkbaar retoriek, vier jaar lang tot in de eeuwigheid.

   Like

   1. U schrijft het al. Probeerd om openheid te krijgen. Doorvragen,doorvragen,doorvragen. Geen antwoord? Doorvragen,doorvragen. U bent lid van een gemeenteraad. Anders is VNG u vraagbaak.

    Like

 2. Pim, ik zie in jou een betrokken burger. Met een nugtere kijk op zaken die het publiek belang dienen.
  Is het je leeftijd, of is er een andere reden dat je sommige uitstekende pogingen van serieuze raadsleden bij voorbaat de grond in boort ?
  Als er toch goed moment is om te breken met vastgeroeste denkwijzen, dan is het nu wel.

  Like

  1. Pim, ik neem aan dat je doelt op de motie Van Reijswoud/Koning waarin wordt verzocht om,

   “samen met de andere colleges, een traject op te stellen voor de raden om in het najaar van 2018 te
   kunnen besluiten over de wenselijkheid van een eventuele herijking van het huidige model van
   ambtelijke fusie, waarbij in ieder geval ook gekeken wordt naar de mogelijkheid van een bestuurlijke
   fusie en hiervoor voor 1 februari 2018 een procesvoorstel aan de raden voor te leggen.”

   Het komt op mij over als ambtelijke vaagspraak met als enig doel gewichtig over te komen. Zolang Enkhuizen zich verplicht 38% van de exploitatie kosten voor haar rekening te nemen hebben de beide overige gemeenten geen enkel belang bij een bestuurlijke fusie.

   Ze hebben het destijds afgewezen, ze hebben het nu afgewezen en de motie Reijswoud/Koning gaat daar ook geen verandering in aanbrengen.

   Like

 3. Volgens mij is deze verdeelsleutel indertijd afgesproken, omdat Stedebroec en Drechterland nog een eigen buitendienst hadden/hebben. Deze wordt direct gefinancierd door de gemeenten zelf. Enkhuizen heeft dit afgestoten en daarbij is de administratieve afwikkeling naar de SED gegaan.
  Je kan jezelf dan afvragen of deze verdeelsleutel ook hier nog moet gelden. De betaling van de buitendienst is in de jaren verhoudingsgewijs niet echt duurder geworden ten opzichte van de ICT voor burgerzaken etc. Een nieuwe verdeelsleutel op basis van de huidige kosten zou een optie kunnen zijn.

  Like

  1. Ik denk dat je daar uiterst belangrijk punt aanroert. De kosten van ITC zijn dramatisch gestegen in de afgelopen jaren en Enkhuizen neemt daarvan 38% voor haar rekening. Terwijl de kosten van het in stand houden van een buitendienst nauwelijks zijn gestegen.

   Gegeven het feit dat vrijwel niets wat het bedrijfsplan beoogde is waargemaakt, lijkt het me dat je ook met een frisse blik moet kijken naar de financiering van het (nieuwe) bedrijfsplan. En mijn verwijt is, dat men dat heeft nagelaten.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: