Het paljas effect

Paljas na de verkiezingen (2)De inmiddels 75 opgestoken duimen, ten teken dat we ons niet willen laten piepelen door onverschillige bureaucraten, zou ik geen massale volksbeweging willen noemen, maar is wel een bescheiden poging tot verzet.

Een beetje in de trant van het “Omanido”  clubje van Hendrik Groen, waarvan de avonturen tegenwoordig op maandagavond op NPO 1 worden uitgezonden.

Ik heb onlangs zijn laatste dagboek, “Zo lang er leven is”  voor mijn verjaardag gekregen. Het verhaalt wederom  van een subtiel kat en muis spel tussen de directie van het verzorgingstehuis en een (bescheiden) deel van haar bewoners.

Een directie, die voortdurend rondbazuint dat ze het beste met iedereen voorheeft, maar alleen aan haar eigen belang denkt.

En bewoners, waarvan de meesten de moed allang hebben opgegeven en zich daarom van alles laten welgevallen en hun tijd doden met het onder elkaar kibbelen.

Het verzorgingshuis en haar directie (zoals beschreven in het boek), zie ik als een perfecte metafoor voor de gemeentelijke organisatie. Terwijl Omanido model staat voor Paljas  of omgekeerd. Paljas bestond al toen Omanido nog moest worden opgericht.  Doet er verder niet toe, beide zijn rebelse bewegingen met een bescheiden ledental en weinig formele invloed op de loop der dingen.

Er van uitgaande, dat onze vertegenwoordigers (inmiddels wakker geschud) aanstaande dinsdag zullen doen wat ze normaal gesproken behoren te doen, (opkomen voor de belangen van Enkhuizers) dan hebben we met onze actie de gemeente toch maar zo’n 7 ton bespaard. Raadslid Visser (CDA) sprak tijdens de laatste raadsvergadering zijn zorg uit over het feit dat de algemene reserve zou dalen naar 8 ton. Nu we deze daling deels hebben weten te voorkomen zie ik zijn bedankje met belangstelling tegemoet.

Dank zij Uw doeltreffend optreden gedurende de afgelopen paar dagen is de geschatte reserve bijna verdubbeld en dat durf ik het Paljas effect te noemen.

Ik weet dat je de huid van de beer niet mag verkopen voor hij geschoten is, maar dat onze vertegenwoordigers dit nog zouden kunnen verprutsen, zou getuigen van een gebrek aan vertrouwen in hun bekwaamheden. Laten we positief blijven.

Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is of de reguliere pers de gang van zaken (bliksem actie kiezers bespaart gemeente 7 ton) nieuwswaardig vindt, maar dat vinden we gauw genoeg uit.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Het paljas effect”

 1. Hoi Pim,

  Je bericht is nu 18x gedeeld met de fractievoorzitters, best wel veel. Daarbij opgeteld de 78 likes die je nu op dit moment dat ik dit type hebt verzameld, is behoorlijk succesvol.

  Een journalist vertelde me een keer dat je in een stadje als Enkhuizen bij dit soort acties, bij lezersbrieven etc, elke reactie kunt zien als ongeveer de mening van 50 mensen representerend. Je likes bij elkaar zouden dan dus om en nabij de 3900 mensen representeren die jouw mening over de SED delen. Zo bezien kun je deze actie als een succes beschouwen!

  Maar het gaat ook daadwerkelijk ergens over. Er wordt door de buurgemeentes erg makkelijk over gepraat, ook door sommige partijen in onze raad, maar dit soort dingen beïnvloedt ieder z’n leven op de langere termijn merkbaar.

  Like

  1. Vroeger bestonden er instituties waarin meningen werden gebundeld. Die zijn bijna allemaal afgeschaft, met als resultaat dat bijna iedereen een roepende in de woestijn is. Met dit blog probeer ik discussie over lokale politiek mogelijk te maken (dat zou een taak van politieke partijen moeten zijn maar die doen er niets aan) en zo nu en dan, (als ik het gevoel heb dat de politiek wel erg grote steken laat vallen) probeer ik een standpunt onder woorden te brengen waar meer mensen zich in herkennen zodat we druk kunnen uitoefenen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: