Piepelen

gemeenteraad
Tot andere gedachten brengen

Ik besef dat 99% van de Enkhuizers geen idee heeft wanneer de raad vergadert, laat staan dat ze zouden weten wat er tijdens die vergaderingen wordt besloten. Welnu, over een week besluit de raad of ze deelneemt aan een ontwikkelplan voor de SED, de ambtelijke organisatie die werkt voor StedeBroec, Enkhuizen en Drechterland.

Aan dat ontwikkelplan zijn kosten verbonden, begroot op circa 13,1 miljoen euro. Deelname is waarschijnlijk onvermijdbaar maar dan wel (wat mij betreft), op één conditie, dat de kosten voor dit plan door alle inwoners van de SED in gelijke mate worden gedragen.

Momenteel is het zo, dat de inwoners van Enkhuizen € 260,- per inwoner aan het plan zullen bijdragen. Inwoners van StedeBroec € 199,- en de inwoners van Drechterland € 210,-. Ik ben echter een warm voorstander van het principe “gelijke monniken, gelijke kappen”.

Natuurlijk zou het beter zijn geweest als de Enkhuizer vertegenwoordiger in het SED bestuur (wethouder Struijlaart) dit principe in het dagelijks bestuur van de SED naar voren zou hebben gebracht.

En natuurlijk zou het beter zijn geweest als de Enkhuizer vertegenwoordigers in de klankbordgroep [Van Marle en Koning (D66), Van Reijswoud (VVD), Kunst (PvdA) en Keesman (SP)] dat principe in de klankbordgroep zouden hebben verdedigd.

En natuurlijk zou het beter zijn geweest als dit principe tijdens de raadsvergadering op 21 november 2017 naar voren zou zijn gebracht, maar dat is nu eenmaal allemaal niet gebeurd.

Maar moeten we, als gevolg van die vergeetachtigheid van onze volksvertegenwoordigers er dan maar genoegen mee nemen dat we per inwoner € 60,- meer moeten bijdragen aan het ontwikkelplan dan de inwoners van StedeBroec?

Wat mij betreft niet, maar dan moeten we wel opschieten. We hebben nog maar een week de tijd om de raad van Enkhuizen tot andere gedachten te brengen. Hoe doen we dat?

Onder dit bericht verschijnt soms een advertentie en daaronder weer de mogelijkheid het bericht zelf te beoordelen door middel van een duimpje. Bent U van mening dat de bijdrage aan het ontwikkelplan voor de inwoners van Enkhuizen het zelfde moet zijn als voor de inwoners van StedeBroec en Drechterland, klik dan op de duim omhoog.

Als dit bericht voldoende duimpjes omhoog krijgt, dan raakt de raad wellicht onder de indruk en is ze bereid om haar deelname aan het project afhankelijk te maken van een gelijke behandeling van alle inwoners in het SED gebied.

Maar naast Uw eigen duimpje omhoog kunt U ook anderen oproepen hetzelfde te doen. Onder de beoordeling staan een reeks deelknoppen. Via Facebook, Twitter, Linkedln, WhatsApp. Deel het bericht met anderen met het verzoek het duimpje omhoog onder aan het bericht aan te klikken.

Maar er is ook nog delen via email mogelijk. Als U deze column per email doorstuurt naar  fractievoorzitters@gemeenteraad-enkhuizen.nl dan geeft U daarmee te kennen aan alle fractievoorzitters in de raad van Enkhuizen, dat U prijs stelt op gelijke behandeling van alle inwoners in het SED gebied.

En als U deze column doorstuurt naar redactie.wef@noordhollandsdagblad.nl dan is de redactie van de Enkhuizer Krant misschien wel bereid om aandacht aan het onderwerp te besteden.

Kortom als “we” willen dat we op dezelfde manier behandeld worden als de inwoners van StedeBroec en Drechterland, dan moeten we er natuurlijk wel wat voor doen. Een duimpje aanklikken, een boodschap delen en een email versturen.

Als zelfs dat ons te veel is, dan moeten we eigenlijk nergens meer over klagen en er genoegen mee nemen dat Enkhuizers zich laten behandelen als tweederangsburgers en U zich door Jan en Alleman laat piepelen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

13 gedachten over “Piepelen”

 1. Pim Ik wil je column wel doorsturen naar de fractievoorzitter enz .Maar geen idee hoe, kan jij mij even een hint geven. Ben wel handig maar zoiets nog nooit mee gemaakt.
  Nog even voor je volgers ,er wordt vaak gereageerd door ene john dat ben ik niet .

  Like

  1. Hallo John,

   Onder elke column staan een aantal “share this” knoppen. Iedere knop betreft een deelmogelijkheid. Via Twiter, Facebook etc etc. In geval van email verschijnt er een venster waarin je een email adres kunt invullen (plakken). In dat venster staan ook twee woorden die je moet overtypen om te voorkomen dat robots misbruik kunnen maken van de mogelijkheid. Vervolgens op verzenden drukken en een en ander gaat in zijn werk.
   Het is een nuttige tool om bepaalde doelgroepen (in dit geval een krantenredactie of fractievoorzitters) te attenderen op een bepaald onderwerp.

   Like

 2. Ik heb nu 3 doorgemailde berichten gekregen, waarvan ééntje niet goed gedaan is. Je teller staat op 38 op dit moment, een redelijk resultaat tot dusverre.

  Like

 3. Of je nu mailt, schrijft of stemt, het maakt allemaal geen moer uit – ze nemen e.e.a. voor kennisgeving aan en hobbelen daarna gewoon weer verder op de ingeslagen weg. Mijn stembiljet gaat komende maart zo goed als zeker in stukken bij het oud-papier, of ik spoel ‘m door de plee. Of het nou landelijk, Europees of lokaal is, de politiek is overal even erg.

  Like

  1. Dat is me wat te algemeen Dave en bovendien suggereer je daarmee dat het altijd de anderen zijn die eerst wat moeten doen, voordat je zelf wat doet. Zoveel vraag ik niet, klik op een duimpje. Nog geen 10% van de bezoekers doet dat. Te veel moeite? Te ingewikkeld? Niet geïnteresseerd? Deel het met anderen en vraag hen ook op het duimpje te klikken. Het bericht is tot nu toe maar 1 keer extra via Facebook gedeeld. Niet via email met de fractievoorzitters of de krantenredactie..

   Vind je het gek dat die dan denken, laat die Segerius maar lullen er is toch niemand die het wat kan schelen. Bovendien het klinkt misschien wel stoer dat je niet gaat stemmen, maar dat zal de meeste zittende raadsleden een zorg zijn. Al stemt maar een kwart van de bevolking, ze verdelen toch hetzelfde aantal zetels onder elkaar. Dus is het niet slimmer om te zeggen, “ik stem in geen geval op een partij die zich niet inspant om deze rechtsongelijkheid ongedaan gemaakt te krijgen.

   Goed ze hebben het vergeten omdat ze liever onder elkaar kibbelen over Joost mag weten wat. Maar geef ze een kans die vergissing ongedaan te maken.

   Like

   1. Op het duimpje heb ik inmiddels geklikt (wist tot een paar seconde geleden niet eens dat die mogelijkheid bestond, anders had ik dat allang al gedaan), maar delen op Facebook wordt lastig: ik heb namelijk geen Facebook 😉

    Niet stemmen zal de politiek inderdaad weinig uitmaken, dat geloof ik meteen, maar ik zie het niet zitten om te stemmen op een partij waar ik niks voor voel. En aangezien geen enkele partij me aanspreekt, zit er weinig anders op. Blanco stemmen is overigens ook nog een optie (aantal keer gedaan), al reageren ze daar bij het stembureau vaak wel paniekerig op haha (“meneer, u moet wel eerst iets invullen hoor!!”).

    Like

    1. Je hebt dus iets ontdekt wat waarschijnlijk veel mensen nog niet ontdekt hebben. Je kunt columns beoordelen en omdat nogal wat raadsleden ze lezen valt het ze op wanneer er over een bepaald onderwerp plotseling veel positieve beoordelingen komen. En bestaat de kans dat ze daar wat aan willen doen. Al was het maar om hun eigen populariteit te verhogen.

     Hetzelfde geldt voor de krant, ik kan natuurlijk wel bij ze bedelen of ze daar ook eens tijd aan willen besteden, maar veel effectiever is als lezers van mijn columns een kopie sturen naar de redactie met de vraag er aandacht aan te besteden. De krant kan raadleden vragen wat ze van het initiatief vinden. Ze kan raadsleden in StedeBroec en Drechterland vragen wat ze er van vinden en zodoende een discussie in gang zetten.

     Like

   2. Over democratie gesproken, hier een veelzeggend filmpje, vers van de pers: https://www.youtube.com/watch?v=p0kxrubEF-E. Jeroen Dijsselbloem gaat een EU-vergadering in, waar heel “democratisch” gaat worden gestemd over een benoeming. Voor de vergadering wordt ie geïnterviewd en verspreekt ie zich. Oh oh, hij weet de uitslag van de stemming al!! “Zei ik Mario Centeno? Oh, dan versprak ik me, dat weet ik natuurlijk helemaal niet. Citeer me even niet, doe me een lol”…

    Like

    1. Hij weet inderdaad dat Rutte zijn veto heeft uitgesproken in Europa voor verlenging van zijn contract. Zie NRC handelsblad van afgelopen zaterdag.

     Like

 4. Je kunt tegenwoordig op Facebook vrij eenvoudig een poll met een inleidende tekst en vraagstelling aanmaken. Dat valt eenvoudig te delen. Wellicht gaar dat meer effect sorteren!

  Like

  1. Jawel, lijkt me ook het beste, maar dan zijn we weer jaren verder als het ooit zover komt. Aanstaande dinsdag besluit men of men deel wil gaan uitmaken van het ontwikkelingsplan en ik denk niet dat je dit kun weigeren. Ontvlechten (zie Brexit) levert een geheel nieuwe reeks problemen op.

   Ik pleit er alleen voor dat als voorwaarde van onze deelname geldt, dat alle inwoners in gelijke mate worden belast. Daar moeten de raden van StedeBroec en Drechterland dan nog wel even mee instemmen, want die zijn er tot nu toe van uitgegaan dat zij minder hoeven te betalen dan Enkhuizen.
   In mijn voorstel betaalt de kleinste gemeente (Enkhuizen) het minst en de grootste (StedeBroec) het meest. Dat is nu precies omgekeerd.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: