Gelijke behandeling.

drommedaris_enkhuizenBegin dit jaar raakte men in Drechterland in rep en roer toen de directie van de gemeenschappelijke regeling SED liet weten dat er dit jaar 1,7 miljoen bijgestort moest worden.

Ook in StedeBroec en Enkhuizen was men ontsteld.

De raden dienden betrokken te worden, deskundigen geraadpleegd met als gevolg, dat er nu wordt voorgesteld om over een periode van 5 jaar 13,1 miljoen op te hoesten. Om het gebrek aan kennis weg te werken en nieuwe mensen aan te kunnen trekken die hopelijk wel zouden weten hoe je een en ander dient te organiseren.

Hoewel de kern van het probleem wat mij betreft voortvloeit uit incompetent en falend leiderschap (Peter Principe) wordt daar in het rapport niet veel aandacht aan besteed omdat dit geen deel uitmaakte van de opdracht. Heerlijk vind ik dat. Om als leidinggevende opdracht te kunnen geven tot het onderzoeken van het functioneren van Jan en alleman binnen je organisatie, met uitzondering van jezelf.

Goed, het rapport is uit en het advies is om degene (die het tot dusver verprutst hebben) een enorme zak geld te geven en er op te hopen, dat het hun deze keer wel lukt. Op het platteland is men razend enthousiast. Alle verzet is als sneeuw voor de zon gesmolten. Sterker nog, wij, Enkhuizers, worden door de buitenpoorters belerend toegesproken om toch vooral het voorgestelde plan te omarmen.

Echter, er is in Enkhuizen een kleine groep, bestaande uit SP, CDA, CU/SGP en HEA die nog bedenkingen heeft. Woordvoerster Keesman heeft een redelijk voorstel geformuleerd. “Laten we niet alles in één keer uitgeven, maar per jaar bekijken wat wel en niet heeft gewerkt en (zo nodig) bijsturen.”

Goed idee vind ikzelf, maar tegen het zere been van D66, VVD, PvdA en Lijst van der Pijll. Die vonden dat je de ambtelijke organisatie niet in onzekerheid mocht laten over de vraag of er de volgende jaren wel geld beschikbaar zou worden gesteld voor het verbeteren van de kwaliteit. Onzin natuurlijk, dat geld zou er komen als gebleken was dat de ingeslagen weg resultaat opleverde.

Maar toevallig waren die ontstemde partijen ook de partijen die het geen punt vonden om een aannemer niet te betalen voor de werkzaamheden die hij had verricht en hem gewoon 3 jaar op zijn geld lieten wachten. Aannemers poeier je af, maar ambtenaren leg je in de watten, want die werken ongelooflijk hard.

Enfin, ik waardeer dus de voorzichtige benadering van Keesman. Eerst maar afwachten of de prutsers uit het verleden inmiddels voldoende hebben bijgeleerd om de samenwerking wel tot een succes te maken.

Maar daarnaast is er is wat mij betreft een nog principiëler punt en dat heet, gelijke monniken, gelijke kappen.

In de Enkhuizer krant van zaterdag staan de drie burgemeester afgebeeld. Die van Drechterland en Stede Broec, beiden in een triomfantelijk en ontspannen pose. Hun gemeenten dragen respectievelijk 4,1 miljoen en 4,3 miljoen bij aan reorganisatie. En dan burgemeester Baas, die tijdens een kinderontbijt een sneetje brood met hagelslag met mes en vork te lijf gaat, daarbij nauwlettend gadegeslagen door twee jongedames van ongeveer 10 jaar. Enkhuizen draagt 4,8 miljoen bij aan de reorganisatie.

Lulliger kon het niet, terwijl Baas helemaal niet verantwoordelijk is voor het resultaat. Dat is een overbodige voormalig VVD wethouder uit Zaandam die op aandringen van D66 en VVD een jaartje op de winkel is komen passen.

Die heeft uitonderhandeld dat de kleinste gemeente (Enkhuizen) de grootste bijdrage levert aan de kosten van de reorganisatie.

Stede Broec en Drechterland willen niets horen over een bestuurlijke fusie, maar hebben uitsluitend belangstelling voor een ambtelijke fusie. Prima, maar betaal dan ook maar je aandeel in die reorganisatie door middel van een gelijk bedrag per inwoner.

Zoals de zaken er nu voor staan betaalt Stede Broec € 199,-. Drechterland € 210,- en Enkhuizen € 260,- per inwoner. Dus als de raad op 12 december over deze kwestie vergadert dan hoop ik dat er één of meer partijen zullen zijn die een voorstel zullen ondersteunen dat luidt ‘Nee, tenzij de kostenbijdrage voor elke inwoner in het SED gebied gelijk is’.

12 december is nog maar een week weg. Om indruk te maken op onze dames en heren politici zal dit bericht dus een behoorlijk aantal keren moeten worden “geliked”. U kunt dat doen op Facebook, maar ook op het blogbericht zelf.

Zoals de zaken er nu voorstaan betalen we als stedelingen meer voor de ambtelijke reorganisatie dan onze vrienden op het platteland die met ons in hetzelfde schuitje zitten. We kunnen dat alleen maar tegenhouden als we een hartgrondig “NEE, tenzij” laten horen. Alleen dan zijn onze volksvertegenwoordigers bereid om te luisteren.

Dus, je bent pas een echte Enkhuizer als je opkomt voor de gelijke behandeling van Enkhuizers, Lutjebroekers en Oosterlekers.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

10 gedachten over “Gelijke behandeling.”

 1. Hoe bedoel je “weer” dicht? Ik ben absoluut niet voor wat nu gebeurt en heb zelfs tegen beide amendementen én het voorstel zelf gestemd afgelopen raad.
  Mijn harde en enige voorkeur gaat uit naar een bestuurlijke fusie, dat heb ik ook heel duidelijk gezegd afgelopen raad. Dit wat nu gebeurt ben ik het totaal niet mee eens.

  Like

  1. Maar er hard ingaan is niet zeker, er is kans dat er alleen gestemd wordt. Vorige keer staakten de stemmen, dat wil zeggen dat het 8 om 8 was omdat Stella Quasten er niet was. De kans is dus maximaal dat het voorstel, geamendeerd door VVD/D66 of SP, met een nipte meerderheid door zal gaan.
   Zelf stemde ik tegen het voorstel én tegen de amendementen van VVD/D66 en SP. Beide amendementen gaan verder met ambtelijke fusie, waar ik het dus niet mee eens ben en dus niet voor kan stemmen.

   We gooien er dik 13 miljoen tegenaan voor iets dat sowieso voor de iets langere termijn al snel achterhaald gaat worden, gezien de ontwikkelingen in bestuursland.

   De vraag die Pim stelde, over de verschillende hoogtes van de bijdragen van de drie verschillende gemeentes, had ik ook al in gedachten. Toen hij hier neergezet werd heb ik er dan ook meteen een vraag aan gewijd op het Agora. Ik ben heel benieuwd naar het antwoord.

   Like

   1. Hans, als ik je goed heb begrepen wil je dat de ambtelijke fusie gevolgd dient te worden door een bestuurlijke. Dat lijkt me ook wenselijk, maar dat zit er volgens mij nog even niet in.

    Maar dat kan volgens mij niet betekenen dat je er niet naar streeft om de bestaande situatie te verbeteren. Dus door te stellen, ik krijg mijn zin niet op het punt van de bestuurlijke fusie, dus ben ik tegen verbetering van de bestaande situatie, doe je jezelf en HEA tekort.

    De vraag is, wil Enkhuizen mee doen aan een ontwikkelingsplan. Het antwoord daarop dient in mijn ogen ja te zijn, maar tegelijkertijd mogen er ook voorwaarden aan die deelname worden gesteld. De SP stelt voorwaarden m.b.t. het tijdstip van betaling die ik begrijpelijk vind, maar verder niet erg van belang.

    De VVD roept iets vaags over een toekomstige bestuurlijke fusie maar ook dat is vlees noch vis. Mijn eigen voorstel is feitelijk een ultimatum aan de twee overige raden. We doen mee, maar alleen als de burgers van Enkhuizen dezelfde lasten krijgen opgelegd als de overige inwoners van de SED.

    Dat kan ik wel vinden, maar moeten StedeBroec en Drechterland echter wel mee instemmen. Ik heb daar overigens wel vertrouwen in.

    Wat ik met mijn actie probeer te bereiken is de meerderheid van de Raad er van te overtuigen dat zij een dergelijk ultimatum (door middel van het aannemen een motie) moet stellen. De positie van Enkhuizen is dus, Ja, we doen mee, maar alleen als.

    Ik ben trouwens benieuwd naar de vraag (en het antwoord) op Agora maar dat mag je niet openbaar maken geloof ik.

    Like

    1. Wat ik wil met HEA is dat de ambtelijke fusie omgezet gaat worden in een bestuurlijke fusie en dat daar het OOP (Organisatie Ontwikkelings Plan) heen gestuurd wordt. In onze ogen is wat nu gaat gebeuren een zinloze operatie. Zinloos in de zin van dat het straks nógmaals moet gaan gebeuren omdat we onherroepelijk naar een bestuurlijke fusie toe gedreven worden door rijksbeleid. Twee reorganisaties waar er maar ééntje nodig is, is belastinggeld weggooien.
     Daarnaast verrichten de ambtenaren nu het werk van wat feitelijk een gemeente van 60.000 inwoners is, maar die gestuurd wordt door 3 gemeenteraden, 3 stel wethouders en 3 burgemeesters. Oftewel: een bestuurlijk monstrum. Dat is voor het ambtelijk apparaat een stuk meer werk, inspanning en complexiteit. Maar ze krijgen betaald als ambtenaren voor de kleine gemeentes waar ze voor werken, niet als ambtenaren van een bestuursgebied van 60.000 inwoners waar ze feitelijk voor werken.
     Ook dit heb ik vorige keer in de raad naar allemaal naar voren gebracht, dus ik begrijp niet helemaal waarom John zomaar beweert dat ik mijn mond wel weer zal gaan houden. Volgens mij is HEA binnen de capaciteit die ze heeft vrij consistent in waar we voor staan en dus ook waar we voor gaan.

     Als we bestuurlijk gaan fuseren krijgen we 16 miljoen euro om de boel goed op poten te zetten. Nu kost het ons 13 miljoen. Zelf had ik al uitgerekend dat het tussen de 800 en 1000 euro per werkende burger van de SED-gemeentes ging kosten, wat ik tijdens de discussie in de raad dan ook benoemde.

     Door die kleine gemeentes zit je ook gedwongen opgescheept met allerlei Gemeenschappelijke Regelingen. Die GR’en gaan bijna volledig hun eigen gang, je hebt als raad (dus ook indirect als burgers) geen enkele invloed op hun beleid. De directrice van WerkSaam meldde twee weken terug tijdens een bijeenkomst van West-Friese raadsleden doodleuk dat zienswijzen van gemeenteraden nog niet één keer hadden geleid tot verandering van beleid of bijvoorbeeld de WerkSaambegroting.

     Als de SED zou gaan fuseren tot één gemeente, bijvoorbeeld Drechtstede Enkhuizen (ik noem maar wat), dan zou je met een gemeente van bijna 60.000 inwoners al een stuk meer slagkracht krijgen richting dit soort ontdemocratiseringen.

     By the way: ik heb gisteravond toevallig ook al twee moties richting de griffier gemaild over WerkSaam/GR’en en over de beslissing van niet bestuurlijk willen fuseren van Drechterland en Stede Broec. Ze staan nog niet op RIS zag ik zojuist.

     Het antwoord op de vraag die ik op Agora gesteld heb zet ik hier wel neer of mail het je, als ik het zie komen. Ik zou niet weten waarom zo’n antwoord niet openbaar zou mogen zijn, het is info die ieders portemonnee en gemeente aangaat.

     Like

    2. De vraag is nog niet beantwoord, nu op de vierde werkdag na het stellen van de vraag op Agora. Terwijl het toch een fundamentele vraag is, lijkt me.

     Like

     1. Ik heb op het RIS gelezen dat je een motie van treurnis hebt ingediend, maar daarmee reageer je op krantenuitspraken van raadsleden van andere gemeenten. Ik denk dat je eerst moet vragen om een formele uitspraak van die raden waarbij ze gevraagd wordt om deel te nemen in een commissie die de mogelijkheid van een bestuurlijke fusie gaat onderzoeken. Pas als dat verzoek wordt afgewezen lijkt me het moment van een motie van treurnis gepast.

      Reijswoud en Koning proberen iets soortgelijks, maar dan via de college’s terwijl het wat mij betreft iets van de raden zou moeten zijn. Beleg vergaderingen en maakt de geesten rijp zou ik zeggen. Laat niet alles over aan ambtenaren.

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: