In de doofpot.

doofpotAanstaande dinsdagavond behandelt de commissie grondgebied de finale afwikkeling van het project Drommedaris.

Portefeuillehouder is wethouder Struijlaart, terwijl voorheen wethouder Luyckx met deze kwestie was belast. De reden voor deze personeelswisseling is me onduidelijk.

Enfin, er blijkt nog een tekort te zijn van € 158.205,- op de projectbegroting. Daar komt mogelijk nog € 35.000,- bij als architect en gemeente tot een minnelijke oplossing van hun geschil komen, maar dat bedrag houden we voorlopig pro memorie. Net als de bedragen die de gemeente aan wachtgeld betaalde, omdat wethouders zich niet aan de spelregels hielden en vervolgens “de eer aan zichzelf hielden”.

We houden het voor het gemak dus nog even op € 158.205,-, wat kan worden opgeteld bij de toegegeven projectkosten overschrijding van € 153.000,-. En dan zijn er natuurlijk ook nog de weggemoffelde projectoverschrijdingen van zo’n 3 ton. Zodat je al met al kunt concluderen, dat het project Drommedaris ons zo’n 6 ton meer heeft gekost dan ons door mevrouw Delleman was voorgerekend.

OK, dat kan. Als je besluit om een eeuwenoud gebouw te verbouwen tot iets waar het eigenlijk niet voor geschikt is, dan moet je niet verbaasd opkijken als zich, gedurende die verbouwing, wat tegenvallers voordoen. Maar neem daarvoor dan je verantwoordelijkheid en wring je niet in allerhande bochten om de consequenties van je eerdere beslissing voor de gewone kiezer te verbergen.

En dat is, met enthousiaste medewerking van de raad, wat er in dit dossier is gebeurd. En ik denk dat die enthousiaste medewerking ook tijdens de commissievergadering weer tot uitdrukking zal worden gebracht.

Het nieuwe krediet dat wordt gevraagd heeft onder meer betrekking op de kosten van de verzwaring van het elektranetwerk in de Drommedaris. Aanvankelijk waren de kosten daarvan begroot op € 100.000,-. Na verloop van een jaar bleek € 60.000,- voldoende, terwijl gelijktijdig werd voorgerekend dat de kosten € 30.000,- waren waarvan de aannemer dan weer € 10.000,- voor zijn rekening zou nemen en het restant bedrag (€ 20.000,-) door gemeente en stichting zou worden gedeeld.

We zijn inmiddels weer anderhalf jaar verder en de kosten voor de verzwaring van het elektranetwerk zijn inmiddels weer gestegen naar € 40.000,- (of gedaald als je de eerder genoemde 100 en 60 duizend euro als uitgangspunt neemt), terwijl ook de overeenkomst met de stichting weer verleden tijd is.

Natuurlijk roept de gang van zaken de nodige vragen op, maar aangezien (op één uitzondering na) geen enkele fractie ze gesteld heeft gedurende de afgelopen anderhalf jaar, verwacht ik niet dat ze daar aanstaande dinsdag mee zullen beginnen. Ook al omdat de raad in deze kwestie de nodige boter op het hoofd heeft.

Eerder verwacht ik dat de volle agenda op de laatste vergadering van het jaar als excuus gebruikt zal worden om het onderwerp tot hamerstuk te verklaren, waarna college en raad elkaar kunnen feliciteren met het feit dat ze (in eendrachtige samenwerking) ernstige tekortkomingen van ieder van hen in de doofpot hebben weten te stoppen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “In de doofpot.”

 1. Het vertrek van Baas moet nu zo uitgelegd worden dat men wil afsluiten. Ik zie dat ook gebeuren zoals jij dat suggereert. Helaas is SP strijdbaar en wil de onderste steen boven hebben. Zeer verstandig lijkt mij. Sociaal maar ook goede sier voor naderende verkiezingen. En de kiezers keuze wordt ook minder heb ik begrepen. Kortom het beleid van Baas met zijn kornuiten betaald zich wederom uit in extra kosten voor de burgers. Mevrouw Keesman . Enkhuizen roept U!!!

  Like

 2. Over de personeelswisseling Luyks , Struylaart. VVD er Stomp moet nu vakkundig uit de wind worden gehouden. Luyks had hier geen trek in en wil gevrijwaard blijven. Stomp wist alles en heeft zijn afgelegde eed geschonden. De zogenaamde raad moet de rekenkamer inschakelen en alle betrokkenen onder ede bevragen. Ineens tussen de regels in NHD blijkt dat de exploitatie Drom tegenvalt. Hosannah werd er gekraaid door deze stichting. Jarenlang . Waar zijn deze verantwoordelijke gebleven? Stomp ja Stomp . Derrick Stomp is zijn naam.

  Like

  1. Het enige wat de raad zich zou moeten afvragen is, hoelang tolereren we het nog dat we gevraagd worden besluiten te nemen op basis van bedrieglijke informatie. De kosten van verzwaring waren geen € 100.000,-, geen € 60.000,- maar ook geen € 40.000,-. Allemaal rookgordijnen om te verhullen dat de stichting haar verplichtingen niet nakwam met als gevolg dat de gemeente keer op keer voor de kosten moest opdraaien. Dank zij het voormalige stichtingsbestuur hebben we nu een Witte olifant of Groene Draeck. Leuk cadeautje voor onze notabelen maar wel erg duur in het onderhoud. Niet als monument, maar als zalencomplex.

   Like

 3. Deelname aan gelegaliseerde politieke misdaad. Daar moet de “raad” in hoeverre je over raad kunt spreken, aansprakelijk voor worden gesteld.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: