Triumviraat

 

Ach, wethouder Slagter (CDA-Stede Broec) vindt de dertien miljoen die de komende 5 jaar in de ambtelijke organisatie moet worden gestoken eigenlijk best wel meevallen laat hij de Enkhuizer Krant weten. En hij kan het weten, want hij zit in het dagelijks bestuur van de SED organisatie.

Voor de oprichting had hij er een hard hoofd in en stemde hij nog tegen, maar nu SED er eenmaal is, valt het allemaal reuze mee vindt hijzelf. Als Stede Broec zelfstandig was gebleven had het meer gekost.

Of we aan die conclusie veel waarde moeten hechten valt nog te bezien. Hij heeft er, net als zijn medebestuursleden (bestaande uit de colleges van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland) al vaker op spectaculaire wijze naast gezeten.

Zo laat hij de Enkhuizer Krant optekenen dat een structurele bezuiniging van jaarlijks 1,4 miljoen is mislukt en er een structurele kostenpost van 1,6 miljoen voor in de plaats is gekomen. Een inschattingsfoutje van 3 miljoen jaarlijks. Als je voor jezelf dat soort van marges aanhoudt, dan doe je natuurlijk nooit iets verkeerd.

Maar goed, naast het algemeen bestuur is er een dagelijks bestuur, bestaande uit twee burgemeesters en 1 wethouder (Enkhuizen). Vroeger zat Enkhuizer burgemeester Baas ook in het dagelijks bestuur, maar hij is stilletjes vervangen door wethouder Struijlaart.

Ik heb het vermoeden dat een meerderheid in de raad niet helemaal tevreden was over de wijze waarop Baas de problematiek van het SED naar buiten had gebracht (alles loopt op rolletjes, niks aan de hand) en dat men om die reden Struijlaart heeft gevraagd om  “personeel en organisatie” voor zijn rekening te nemen.

Maar het bestuur houdt natuurlijk slechts toezicht, het werk wordt gedaan door een directie team (DT) bestaande uit de drie gemeente-secretarissen. Een dergelijke constructie kennen wij nog uit de Romeinse tijd. Het eerste en het tweede triumviraat. Geen van beiden bleken een succes.

De geschiedenis herhaalt zich. Het driemanschap dat leiding geeft aan de SED organisatie heeft jammerlijk gefaald. Net als het bestuur, dat dit tijdig had moeten corrigeren. Dat bestuurslid Slagter nu dapper roept dat het allemaal wel meevalt, heeft alleen tot doel zijn aandeel in het bestuurlijk falen te verbloemen.

Een falende directie en een falend bestuur, die volgens het kool en geit principe gespaard zullen blijven, waarna de rekening voor dit falen (als gebruikelijk) bij de bevolking zal worden neergelegd. Men drinkt een glas, men doet een plas en alles blijft zoals het was.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Triumviraat”

 1. “Zo laat hij de Enkhuizer Krant optekenen dat een structurele bezuiniging van jaarlijks 1,4 miljoen is mislukt en er een structurele kostenpost van 1,6 miljoen voor in de plaats is gekomen” – er zijn er om minder de laan uit gestuurd, ben je geneigd te denken…

  Like

  1. Ik vrees dat het Peterprincipe (https://nl.wikipedia.org/wiki/Peterprincipe) hier onverminderd van kracht is. Leidinggevenden, die voldeden in hun vorige functie, (burgemeester/wethouder van een kleine gemeente) maar die verder geen idee hebben hoe je een grotere organisatie zou moeten aansturen. Maar die wel geloven dat ze het kunnen, als je ze maar voldoende geld geeft.

   Like

 2. Slagter is een carriere-politicus die over lijken gaat. Vraag maar aan de campinggasten die ooit op camping Broekerhaven stonden. Hij heeft ook eens een kroeg in Grootebroek vernield tijdens de kermis. Dan weet je met wie je te maken hebt.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: