Eigen bedoening

Tijdens de vorige raadsperiode was LEAN-management het sleutelwoord voor het succes van het SED. Alle drie gemeenten trokken 3 ton (per gemeente) uit om een klein aantal ambtenaren die managementtechniek bij te brengen, waarna ze hem (in de nog op te richten SED organisatie) zouden kunnen toepassen.

Een behoorlijk bedrag natuurlijk, 3 ton per gemeente, maar volgens Baas zou een zelfde bedrag (door invoering van lean-management) in drie jaar tijd worden terugverdiend. Hoe dat in zijn werk zou gaan kon hij helaas niet uitleggen. Maar die besparing was een ervaringscijfer van degene die de cursus verkocht en Baas zag geen reden om aan zijn woorden te twijfelen.

Toenmalig raadslid Arno Noorman (CU/SGP) zei daar toen over. “Voorstellen die te mooi lijken om waar te zijn, blijken in de praktijk ook zelden waar te zijn”. Noorman heeft zijn gelijk uiteindelijk gehaald. In plaats van een besparing van 1 miljoen voor de drie gemeenten, moet er (volgens de krant van vandaag) ruim 13 miljoen bij.

In het bijbehorende rapport lees ik dat de doelstellingen van de SED onvoldoende SMART zijn geformuleerd, waarbij smart niet alleen slim betekent, maar ook een acroniem is voor allerhande begrippen uit het management jargon.

Dus LEAN-management (kosten 1 miljoen) ofwel leren werken zonder verspilling heeft niets opgeleverd, we gaan nu SMART-doelstellingen formuleren en om dat te realiseren dient er ruim 13 miljoen te worden uitgegeven.

Zoals 3 jaar geleden gezegd werd dat de investering in drie jaar tijd terugverdiend zou worden, zo wordt nu gezegd dat deze nieuwe investering in de ambtelijke organisatie niet zal leiden tot belastingverhogingen. Maar dat geldt natuurlijk alleen voor dit jaar.

Volgend jaar is er weer een nieuwe ronde, met nieuwe argumenten en geheel nieuwe afwegingen.

Of ambtenaren daadwerkelijk lopen te huilen, zoals de krant optekent, weet ik niet. Wel denk ik dat een ambtelijke fusie, zonder bestuurlijke fusie, vragen is om problemen. Als er ergens tijd en geld verspild wordt dan is dat niet zozeer op ambtelijk, maar op bestuurlijk niveau.

Die 13 miljoen zouden waarschijnlijk makkelijk terugverdiend kunnen worden als we geen drie burgemeesters, 9 wethouders, 3 gemeentesecretarissen, drie griffiers en meer dan 50 raadsleden zouden moeten onderhouden. Die in 90 procent van de gevallen over dezelfde onderwerpen vergaderen.

Maar dan hebben we het over de werkgelegenheid van bestuurders en die vinden al gauw dat overal op bezuinigd kan worden, behalve op hun eigen bedoening. Want daarover heb ik ze de afgelopen 4 jaar niet gehoord.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Eigen bedoening”

  1. Ook in Enkhuizen? Ik geloof je graag maar kan het me niet meer herinneren. In ieder geval wel in Stede Broec, maar wethouder Slagter lijkt daar (volgens de krant van vandaag) weer op terug te komen. Hij erkent nu, dat zijn (financiële) bezwaar tegen de ambtelijke fusie ongegrond was en dat een niet gefuseerde organisatie duurder zou zijn geweest. Slagter is nu alleen nog tegen een bestuurlijke fusie.

   Maar dat vind ik nu juist onzin. Wel ambtelijk, maar niet bestuurlijk fuseren. Stel dat StedeBroec en Drechterland akkoord gaan met de extra kosten en Enkhuizen niet. Gaat het dan niet door? Of is het twee voor, één tegen, de meerderheid beslist? In theorie kan elke raad zijn eigen beslissing nemen, maar in de praktijk kunnen jullie alleen maar instemmen met wat er wordt voorgesteld.

   Like

   1. Klopt. Ik ben als toen nog als ik denk Fractie Langbroek, akkoord gegaan met deze constructie met de mededeling dat dit voor mij de opmaat was naar bestuurlijke fusie. Daarop werd instemmend geknikt door Jan Baas. Als dat het niet meer wordt, zoals het nu lijkt te zijn, zal ik zeker niet akkoord gaan met die 13 miljoen.
    Slagter was altijd al tegen bestuurlijke fusie. Dat hij nu ineens 13 miljoen voor de ambtelijke fusie niet veel vindt, lijkt mij te maken te hebben dat de andere optie is: bestuurlijke fusie. Dat is wat hij niet wil.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: