Er het zwijgen toe doen.

gemeenteraad
Er het zwijgen toe doen

Tijdens de laatste raadsvergadering zijn ook de gedragsregels voor burgemeester en wethouders vastgesteld. Die voor raadsleden waren al eerder aangenomen. Doel er van is te voorkomen, dat zelfs maar de schijn van wangedrag wordt gewekt.

De dames/heren 17 zijn natuurlijk allemaal reuze trots.  Dat hebben we toch maar weer mooi geregeld zie je ze denken. Terwijl het hier natuurlijk gaat om “window-dressing” ofwel “doen alsof”.

Immers, niemand doet iets als schijn wordt vastgesteld. Het eerste wat er dan wordt geroepen is, ok, we hebben de schijn tegen, maar waar is het bewijs?

Als B&W verklaart dat ze niet over documenten beschikt waaruit blijkt welke betalingsafspraken ze hebben getroffen met de aannemer en de stichting, dan wek je op zijn minst de schijn op, dat de afdeling die daar voor moet zorgen en waar je leiding aan geeft (en verantwoordelijk voor bent) zijn werk niet naar behoren doet.

Als je dat standpunt tegenover een rechter herhaalt, dan kun je niet eens meer van schijn spreken, maar dan “bewijs” je gewoon dat de organisatie waar je leiding aan geeft zijn werk niet naar behoren doet.

Welnu, dus eerst lijkt het dat de organisatie (waar je leiding aan geeft) een zooitje is,  maar dat valt niemand op. Vervolgens “bewijs” je dat het een zooitje is en dan valt dat nog steeds niemand op. Met andere woorden, wat heeft het voor zin om allerlei hoogdravend gedragsregels vast te stellen als het niemand opvalt dat die regels worden overtreden?

In Enkhuizen kun je als college tamelijk opzichtig proberen de kluit te belazeren, zonder dat een meerderheid van de raad daar bezwaar tegen maakt.  En als er uiteindelijk toch bezwaar wordt gemaakt, dan hoef je als college alleen maar te besluiten  dat je de eer aan jezelf houdt en dan hoeft niemand ook maar ergens verantwoording over af te leggen.

Dat is geen incident, maar de gebruikelijke gang van zaken. Het is een bestuurscultuur die niet meer van deze tijd is en dus zou moeten veranderen.  Een opvatting die helaas niet wordt gedeeld door een meerderheid van de raad. En dat verklaart, waarom vrijwel alle raadsfracties er het zwijgen toe doen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Er het zwijgen toe doen.”

  1. het begint steeds meer op stadshoudertje spelen lijken die konden immers ook alles uithalen en geen haan die er naar kraaide ( die keek wel uit anders zat hij zo in de soep )

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: