Zelfoverschatting

gemeenteraad
Zelfoverschatting

Als je de politieke partijen mag geloven (ongeacht welke) betreuren ze het dat de mensen geen enkele belangstelling tonen voor het openbaar bestuur.

Betreuren ze dat echt of zeggen ze zo maar wat? Ik schrijf inmiddels bijna 8 jaar over de lokale politiek. Alleen oud raadslid Bokhove nam nog wel eens de moeite mijn argumenten te weerleggen, maar na zijn vertrek was er niemand meer die er serieus  aandacht aan wilde besteden.

Belangstelling voor de lokale politiek wordt alleen maar gewaardeerd als het de vorm van applaus heeft.

Een keer per maand doet men zijn kunstje tijdens de raadsvergadering en vervolgens wordt het weer doodstil. Dat kunstje bestaat meestal uit het stellen van één of meerdere vragen. In de antwoorden is verder niemand geïnteresseerd. Soms neemt men een wat afwijkend standpunt in, maar dat zal ook iedereen een zorg zijn.

Burgemeester Baas vertelde me ooit dat het er om ging om de mensen die betrokken waren bij de besluitvorming tevreden te stellen. Niet eens allemaal, maar een meerderheid. Wat voor Enkhuizen inhoud 9 raadsleden. Wat de rest er van vindt of mogelijke buitenstaanders doet niet ter zake. Buitenstaanders (iedereen die geen raadslid is) spelen sowieso geen enkele rol  in de besluitvorming.

Het is een mooi overzichtelijk beeld dat hij schetst en mijn indruk is, dat een overgrote meerderheid van de raadsleden het met hem eens is. Eens in de 4 jaar mogen wij een stem op iemand uitbrengen (De Heer zij geprezen) en dan moeten we onze mond weer houden en het “werk” over laten aan degenen op wie we gestemd hebben.

Dat “werk” bestaat uit, in te stemmen met hetgeen het college voorstelt. Dat kan iedereen en vergt geen speciale opleiding. Iets gecompliceerder wordt het als je wilt doen voorkomen of je begrijpt waar je mee instemt. In dat geval is het handig, als je een vraag bedenkt die je (tijdens de behandeling van het onderwerp) aan de wethouder kunt stellen. Niet te ingewikkeld, want dan is het een technische vraag, waar de wethouder geen antwoord op weet.

Het wordt in zijn algemeenheid niet op prijs gesteld als een raadslid zich zodanig in een onderwerp verdiept dat hij vragen kan stellen waar de wethouder geen antwoord op weet. Dat is een ondermijning van het gezag van de wethouder. Dit soort vragen dient buiten het zicht van de buitenstaanders op Agora gesteld te worden, zodat ze door de verantwoordelijke ambtenaar beantwoord kunnen worden.

Het staat ieder raadslid vrij zich te verdiepen in de onderwerpen waar hij mee instemt. Maar je kunt een gewaardeerd en langdurig raadslid zijn als je je nergens in verdiept, maar netjes instemt met wat het college voorstelt. Ik zal geen namen noemen, maar er zijn diverse voorbeelden beschikbaar.

Bovendien als je gewoon instemt met hetgeen het college voorstelt zit je 9 van de 10 keer goed. De voorstellen worden namelijk geschreven door mensen die verstand van zaken hebben en uitgebreid de tijd hebben genomen het onderwerp te bestuderen. Ambtenaren weten gewoonlijk waar ze het over hebben en gaan meestal niet over één nacht ijs.

Een raadslid krijgt zo’n voorstel, waar mogelijk maanden zo niet jaren aan is gewerkt, een maand tevoren ter inzage. De gedachte, dat je binnen een maand een voorstel kunt verbeteren waar maanden van voorbereiding aan ten grondslag liggen getuigt van enorme zelfoverschatting. En dat is het probleem van de Enkhuizer raad, men lijdt aan enorme zelfoverschatting.

Men wil laten zien dat men de stukken bestudeerd heeft en doet voorstellen ter verbetering. Helaas, de meeste voorstellen tot verbetering veroorzaken ellende en lopen verkeerd af.

Zo is het een illusie te denken dat je de kosten van de verbouwing van een eeuwenoud pand binnen de perken kunt houden met behulp van een motie. De extra reparatiekosten van een verzakte fundering worden niet minder als je de kosten van een verbouwing door middel van een motie heb gefixeerd. Het enige wat je daarmee bereikt is dat er allerlei boekhoudkundige trucs moeten worden uitgehaald om de suggestie te wekken dat aan de motie is voldaan.

Trucs die je als raad dan weer over het hoofd moet zien. De verbouwing van de Drommedaris heeft een kwart miljoen meer gekost dan het college (officieel) bereid is om toe te geven. Geen raadslid die dat is opgevallen en er een opmerking over gemaakt heeft.

Je kunt vanuit het pluche in de raadszaal wel beslissen dat je een aannemer niet betaalt voor het werk dat hij heeft geleverd, maar in de grote mensen wereld stapt zo’n man dan naar de rechter om betaling af te dwingen. Het feit dat hij dit nog niet gedaan heeft komt niet omdat hij goeie maatjes was met de ambtenaar en ook niet omdat hij onder de indruk was van de argumenten die de raad van Enkhuizen naar voren had gebracht.

Niets van dit alles, dus kun je er vergif op innemen, dat de gemeente gewoon die € 60.000,- betaald heeft die ze met de aannemer was overeengekomen. Om te voorkomen dat er anders dure proceskosten zouden ontstaan.

Ik neem aan dat dit de raadsleden is meegedeeld met als aanvullend advies: ‘Als jullie (de raad) hierover je mond houdt, dan houden wij (het college) ook onze mond en kraait er verder geen haan naar’. Tot zover het dualisme als gepredikt door VVD en D66.

Het is een bizarre gang van zaken. Op basis van een volstrekt ongeloofwaardig verhaal van het college, doet de raad er nog een schepje bovenop en verzint  nog een nog veel ongeloofwaardiger uitkomst. Wij hebben geen krediet verstrekt, dus is de aannemer  ook niet betaald. En dat moet je dan nog serieus nemen ook, anders zijn ze beledigd.  Voor dit soort “onderling gekonkel” maakt de gemeente dus maandelijks zo’n € 10.000,- over.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Zelfoverschatting”

 1. Helemaal mee eens!! Een gezapig zootje is het.

  Twee jaar terug vroeg ik aandacht voor het hertenkamp (aan een niet nader te noemen lid van de Raad). Het antwoord: het gaat prima, alles loopt volgens plan. Ik twijfelde daaraan, hetgeen me de hoon van het betreffende Raadslid opleverde (tot lasterlijke taal aan toe). Inmiddels zijn we twee jaar verder en is het ter plaatse (iedereen die door het park wandelt kan dat met eigen ogen zien) een grotere bende dan ooit tevoren. Er gebeurt geen hol, terwijl er geld is toegezegd, en informatie omtrent het geheel is er niet. Het Raadslid dat mijn scepsis beantwoordde met de frase “spoort niet” zwaait in maart af, zo is onlangs bekend geworden, en krijgt dan ongetwijfeld een bos bloemen en wellicht een lintje (die krijgen ze toch standaard als ze vertrekken?). Ik, alsmede de andere mensen (én dieren!!) op het hertenkamp, staan tegen die tijd gewoon weer in de prut tussen de vermolmde hokken en opgehoopte bende. Gezellig…

  Like

  1. Toevallig ben ik gisteren wezen kijken en er is inderdaad nog niets gebeurd en niemand weet wanneer er iets gaat gebeuren. Absurde situatie, het geld is beschikbaar gesteld, maar kennelijk is er geen plan hoe het uit te geven.

   Like

   1. Op zowel de website van de Gemeente als die van Leekerweide, de Baanbreker (de beheerders van het hertenkamp) en de Witte Schuur is er niets te vinden over het hoe en waarom. De enige flard informatie staat op de Facebookpagina van Camping de Vest (die beheren Leekerweide en de Baanbreker eveneens, in combinatie met het hertenkamp), zie hier: https://www.facebook.com/campingdevest/photos/a.1385767981516430.1073741830.1280799552013274/1385759211517307/?type=3&comment_id=1386735844752977&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D (het is een van de reacties onder het bericht).
    “Tot op heden is het beheer”, zo staat er, “verliesgevend gebleken en zijn wij hierover in overleg met de gemeente”. Ofwel: het gaat niet zozeer om de eenmalige kosten van het opknappen en verbouwen van het hertenkamp, maar om de structurele kosten (voer, dierenarts, gereedschap, etc.). Opzich geen heel gek punt, maar stukke gekker is het dat er niets wordt gecommuniceerd (een flard op Facebook is feitelijk de enige informatie…) en dat er tot nader orde helemaal niets gebeurt. Want hoe de structurele kosten uiteindelijk ook geregeld gaan worden, de opknapbeurt van het hertenkamp-terrein zal er toch echt moeten komen. Ze hadden, lijkt mij, in ieder geval al een paar eerste stappen kunnen zetten, maar in plaats daarvan gebeurt er nu helemaal niets…

    Like

    1. Dat neemt niet weg dat de raad nu al bezig is met plannen om de toegang te verbeteren. Als je er van uitgaat dat er jaren zitten tussen het beschikbaar maken van middelen en de uitvoering van de plannen misschien niet onverstandig.

     Like

 2. da,s toch ff 120000 euro over de balk heen gooien elk jaar ! ze kunnen gewoon beter thuis blijven , uit eindelijk is er toch een eenpersoons bestuur , ongetwijfeld zullen en veel meer gemeentes op deze manier bestuurd worden

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: