Zwamavond

Raad

Afgelopen maandag was het weer zwamavond. Er kan dan gekozen worden tussen gezwam in de Breedstraat of gezwam op de TV door de heren Gijp, Genee en Derksen.

Tegenwoordig kies ik meestal voor de laatsten. Wat ze in de Breedstraat bij elkaar zwammen kun je altijd later nog beluisteren. Dit keer moesten ze instemmen met positieve zienswijzen over 9 begrotingen/jaarstukken.

Daar kun je geweldig gewichtig over doen (wat ze meestal ook doen), maar met iets instemmen is natuurlijk niet zo moeilijk. Alleen Werksaam vormde een pijnpuntje.

Die hadden ze eerder nog besloten om niet te betalen, wat ongeveer vergelijkbaar is met een besluit van U en ik om de gemeentelijke belastingen niet te betalen, omdat we niet tevreden zijn met de manier waarop de stad wordt onderhouden. Dat levert weinig positieve resultaten op kan ik U verzekeren. En wat voor ons geldt, geldt ook voor de raad, hoe parmantig ze zich ook mogen gedragen.

Inmiddels, zo begreep ik, had de raad gesproken met de directie van Werksaam, maar waren ze nog steeds niet tevreden over de dienstverlening van dat bedrijf. Gelet op de opmerkingen die er gemaakt werden kon ik me daar wel iets bij voorstellen, maar helaas pindakaas, daarin is de raad net zo machteloos als de gemiddelde kiezer.

Je kunt wel willen dat de dingen anders gaan, maar als degene die moet veranderen daar geen zin in heeft, dan ben je meestal machteloos. Tenzij je bereid bent om geweld te gebruiken.

De gemeente is weliswaar aandeelhouder in dat bedrijf, maar als de rest van de aandeelhouders (de overige Westfriese gemeenten) vinden dat het prima gaat, dan is het enige wat je kunt doen je aandelen verkopen en een eigen bedrijfje beginnen.

Ook de kersvers aangestelde wethouder Luyckx erkende dat hij de problemen met Werksaam niet in zijn eentje kon oplossen. Die erkenning had zijn voorganger de kop gekost, maar je kunt natuurlijk niet aan de gang blijven en wethouders blijven ontslaan.

Enfin, die instemmingen met de positieve zienswijzen komen er wel tijdens de eerstkomende raadsvergadering. Al was het maar, dat niemand in Westfriesland het ook maar iets kan schelen wat een minderheid van de Enkhuizer raad over iets vindt.

Maar zelfs al zou er een meerderheid zijn, die haar standpunt vastlegt in een motie, dan nog maakt dat geen bal uit. Als de Enkhuizer raad in een motie vastlegt dat het salaris van de directeur van de HVC niet boven de Balkenende norm mag komen, dan lapt degene die mede namens Enkhuizen optreedt, die motie gewoon aan zijn laars.

En dat maakt, dat wat ze de eerstkomende raadsvergadering gaan bespreken, terug gebracht kan worden tot gezwam in de ruimte.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Zwamavond”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: