Paleisrevoluties

olifantInmiddels schrijf ik al 7 jaar over de lokale politiek. In die tijd heb ik al twee paleisrevoluties meegemaakt. Paleisrevoluties zijn wisselingen van de macht zonder dat de bestaande machtsstructuren zich wijzigen.

Anders dan machtsverschuivingen (als resultaat van verkiezingen) hebben ze niets met democratie te maken.

Politici onder elkaar, die wat persoonlijke rekeningen met elkaar vereffenen. Anders dan ze ons doen willen geloven kosten dit soort persoonlijke afrekeningen nogal wat geld.

Alleen de laatste afrekening was relatief goedkoop omdat maar 1 wethouder (Kok) in aanmerking komt voor wachtgeld. Wijne en Olierook hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt of zitten er tegen aan.

Dus alleen Kok krijgt weer voor drie jaar wachtgeld. De nieuw aangetreden wethouders hebben na een jaar dienstverband recht op één jaar wachtgeld. Luyckx zal daar vrijwel zeker gebruik van maken. Struijlaart  wordt mogelijk na een jaar herbenoemd.

Maar de paleisrevolutie die daar aan vooraf ging en waarbij Boland, Franx en Kok “de eer aan zichzelf hielden” heeft tonnen gekost. Lekker dus, “de eer aan jezelf houden” om de rekening daarvoor bij anderen neer te leggen, in plaats van de kosten zelf te dragen.

Opmerkelijk is, dat beide paleisrevoluties het resultaat zijn van wangedrag rond de verbouwing van de Drommedaris. Maar ook, dat in beide gevallen dat wangedrag niet door de raad werd besproken. Met andere woorden, men stak zijn kop in het zand en negeerde de olifant in de hoek van de kamer.

“De olifant in de kamer” is een Engelse metafoor voor een probleem dat door iedereen kan worden waargenomen, maar waar niemand over spreekt. Omdat men bang is voor de nadelige gevolgen voor de eigen positie. Het probleem (voorafgaande aan de laatste paleisrevolutie) was, dat wethouder Olierook loog alsof het gedrukt stond. Iedereen zag en begreep dat. Geen van de 10 raadsfracties die Enkhuizen telt dorst het te zeggen.

Langbroek en Quasten kwamen daar nog het dichtst bij door hun weigering een besluit te nemen zolang er niet meer informatie beschikbaar was. Dat was voor Keesman (SP) dan weer aanleiding om beiden op nogal agressieve wijze te vragen of ze meenden dat Olierook een leugenaar was. Langbroek en Quasten ontweken een direct antwoord op die vraag, maar ik heb er weinig moeite mee te bevestigen dat Olierook (naast de talloze geweldige kwaliteiten die hij zichzelf toedicht) ook een doodordinaire leugenaar is, waar het gaat om de kosten van de verzwaring van het elektranetwerk in de Drommedaris.

Hij beweerde namelijk dat die kosten € 100.000,- bedroegen om een jaar later voor te rekenen dat ze € 20.000,- waren.

Het voorstel van Langbroek en Quasten, een besluit uit te stellen, werd door de overige 8 van tafel geveegd. Men stond (ondanks de gebrekkige informatie) te trappelen om een besluit te nemen. Toen dat besluit als gevolg van de verwarde opvattingen binnen de raad niet werd genomen, werd er collectief besloten om het dan maar nergens meer over te hebben.

In theorie is de aannemer, die met de gemeente was overeengekomen € 60.000,- betaald te krijgen, niet betaald. Ik geloof dat helemaal niets van. Ik ga er van uit dat hij gewoon wel is betaald.

En dat is dan ook weer zo’n “olifant in de kamer”. Iedereen snapt dat een aannemer de € 60.000,- die hij met de gemeente heeft afgesproken niet “laat liggen”.

Het feit dat de raad geen krediet verstrekte om hem te kunnen betalen, wil niet zeggen dat de gemeente hem niet kan betalen. Er is altijd wel een begrotingspost te vinden waarop die betaling kan worden geboekt zonder dat het iemand verder opvalt.

Maar omdat de raad ook wel beseft, dat ze in deze kwestie wederom een plee figuur heeft geslagen, houdt men de kaken op elkaar en gaat men op zoek naar een barbertje dat moet hangen en de aandacht kan afleiden. In dit geval dus Olierook. Gelukkig had hij ook nog wat op zijn kerfstok, anders zou het helemaal treurig zijn geweest.

“Struisvogelgedrag”, je Oost-Indisch doof houden, of een olifant in de kamer niet opmerken, zijn de meest in het oog springende kwaliteiten van de Enkhuizer raad. Het totaal gebrek aan analytische vermogen is goede tweede.

De eerste paleisrevolutie had te maken met collegiale minachting voor het budgetrecht van de raad. De tweede had te maken met collegiale minachting voor de informatieplicht ten opzichte van de raad. Twee gevallen van minachting voor de bevoegdheden van de raad. Twee pogingen de democratische rechtsorde te ondermijnen. Een derde is op komst en betreft de herindeling van het REZ.

Als gezegd, paleisrevoluties hebben niets met democratie te maken. Ze ondermijnen alleen maar het vertrouwen in de democratie. De Enkhuizer bestuurscultuur legt de nadruk op uiterlijk vertoon, maar gaat er ook van uit dat de raad makkelijk is te misleiden en te timide is om zich tegen die misleiding te verdedigen.

Daarover gefrustreerd organiseert de raad om de zoveel tijd een paleisrevolutie, waarbij er wat wethouders worden weggestuurd.

Maar daarmee ondermijn je alleen maar het toch al geringe vertrouwen in de raad en dat vertrouwen herstel je niet door te doen wat de raad altijd doet. De kop in het zand te steken, Oost-Indisch doof te blijven of de olifant in de hoek van de kamer te negeren.

Wat ik opvallend vind is, dat we tot tweemaal toe kunnen constateren dat er vanuit het college weinig respect is voor het budgetrecht van de raad of de informatieplicht aan de raad.

Maar dat degenen die daar nauw bij zijn betrokken, de voorzitter van het college en haar ambtelijke adviseur, altijd de dans ontspringen. Misschien moeten we daar eens zorgvuldiger naar kijken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Paleisrevoluties”

  1. en uiteindelijk ,hoe je het went of keert , er is er maar 1 persoon die daar verantwoordelijk voor is ,die laat het hele gebeuren toe , die heeft de uiteindelijke touwtjes in handen

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: