Komisch duo

tegenpartijNederland kent een traditie van komische duo’s. Snip en Snap, Johnny en Rijk, Neerlands hoop in bange dagen en niet te vergeten de Wama’s. Op politiek gebied is de spoeling wat dunner en komen me alleen Jacobse en van Esch van de voormalige Tegenpartij voor de geest.

Gelukkig is er sinds kort een speciaal voor Enkhuizen ontworpen versie beschikbaar, Donald & Erik. Donald is ruim veertig jaar lid van de PvdA en Erik stond op de kieslijst van de VVD voor de 2e kamer verkiezingen, maar om tegemoet te kunnen komen aan de verwarde opvattingen van een deel van de Enkhuizer raad hebben ze beloofd net te doen of ze geen lid van een partij zijn. Zodat ze samen een zakencollege kunnen vormen.

Wat is een zakencollege? Volgens de dualismekenner in de raad, Jaap Koning (D66),  is het belangrijkste voordeel van een zakencollege dat die niet het bijltje er bij neer gooit als de raad tot iets anders besluit dan het college heeft voorgesteld.

in 2013 amendeerde de toenmalige raad een bezuinigingsvoorstel van een door VVD/D66 geleid college. Dit was voor de VVD/D66 aanleiding om haar steun voor het college op te zeggen. Dat was dus precies het omgekeerde van wat die partijen (uit naam van dualisme) nu proberen te bewerkstelligen.

Recentelijk weigerde de raad tot driemaal toe om voorstellen van het college over te nemen. Het betrof betalingen aan Hillen & Roosen, Werksaam en SED. In geen van deze gevallen is het college opgestapt omdat de raad er een andere opvatting op na hield dan het college. En dat is precies datgene wat men met het aanstellen van een zakencollege beoogt te bereiken.

Erik
Zakencollege

Samengevat, de raad (en niet het college) is weinig consistent in hetgeen ze tracht te bereiken. De meerderheid tooit zichzelf nu met de koosnaam regenboogcoalitie. Ik vrees dat de door wethouder Kok gekozen aanduiding, de mestkarcoalitie , dichter bij de werkelijkheid ligt.

Het wegsturen van een college kost geld. In de vorm van wachtgeld. We praten in dat geval al snel over tonnen. De drijvende kracht achter de conflicten tussen raad en college in 2013 en 2017 zijn in beide gevallen VVD en D66. Het is opvallend dat beide partijen (die het begrip democratie in hun naam hebben), zo weinig benul hebben van wat het begrip nu eigenlijk inhoudt.

Het bestaande college (dat bleef zitten als haar voorstellen niet door de raad werden overgenomen), wordt (tegen niet geringe kosten) vervangen door een “zakencollege” dat heeft toegezegd precies hetzelfde te zullen doen. De doelen die zij nastreven zullen dezelfde zijn als die het voormalige college nastreefde.

De deskundigheid van het nieuwe college (voor wat betreft het aantal jaren dat men in functie is geweest) is niet groter dan het oude college, maar kleiner. Het voormalige college kwam voor 2\3 buiten de stad, het nieuwe college heeft geen enkele binding met de stad, anders dan dat men er wel eens naartoe gefietst heeft.

Dorus
Zakencollege

Een en ander is tot stand gekomen met behulp van het toverwoord “dualisme”, waarvan (naar ik aanneem) het merendeel van de raad niet eens weet wat het inhoudt.

Uiteraard neem ik het politieke duo Dorus & Erik niets kwalijk.

Hun persoonlijke omstandigheden waren waarschijnlijk zo miserabel dat zelfs een benoeming tot wethouder van Enkhuizen (voor één jaar) uitkomst bood. Het is hun gegund.

In een uitgebreid diepte interview in de Enkhuizer Krant hebben ze mogen uitleggen hoe verschrikkelijk ze hun best gaan doen en dat is het enige wat er telt in de politiek en daarom goed dat de krant daar zoveel aandacht aan schenkt.

In de politiek gaat het niet om het resultaat dat je bereikt, maar dat je je best hebt gedaan.

En dus gaat Erik (volgens de krant) een kopje koffie drinken met de directeur van het Zuiderzeemuseum om vervolgens tot de conclusie te komen dat de door college en raad ingeslagen weg niet de meest verstandige is. Terwijl Donald (volgens de krant) een afspraak gaat maken met de WMO-raad (die volgens mij) niet meer bestaat.

Maar goed, aan de goede bedoelingen van het duo twijfel ik voor geen seconde. Veel meer zorgen maak ik me over de verstandelijke vermogens van de raad. Het valt te hopen dat het klasje van de griffier wat geschikte kandidaten oplevert, zodat we over een jaar iets te kiezen hebben, anders zie ik de komende verkiezingen somber in.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Komisch duo”

 1. Ik vind het jammer om te moeten zien hoe er wederom wordt “gesparteld” in Enkhuizen om een college in het zadel te hebben. Wie gelooft dat dit gaat werken voor een jaartje, weet vast wel beter.
  De taken voor dit duo zijn te veelzijdig. De tijd om iets wezenlijks uit te voeren is veel te kort. De datum van hun vertrek is al bekend. Zonder de twee te willen ontmoedigen, is het alles behalve geloofwaardig wat er wordt voorspeld of verwacht.
  Normaal gesproken zou je tegen een nieuw college zeggen: “veel succes”… maar in dit geval zeg je toch “sterkte dr mee” met tranen in je ogen?

  Like

 2. Deze raads afsplitsing moet hopen dat de twee wethouders tegen de streken van de burger vader op kunnen boksen. Dit lijkt me onmogelijk gezien de veel te zware dossiers die in de lade liggen te rotten. Een jaar is eigenlijk een half jaar. Vanaf Mei gaat men tot September op zomer reces ….

  Like

 3. Het zal wel goed komen Pim. Volgens mij is het schier onmogelijk om in Enkhuizen mensen te vinden die nóg dommer zijn dan ons, de huidige 17 misbaksels.

  Like

  1. Ik denk dat dit inderdaad een hele klus gaat worden. Maar ga nu eens in op de inhoud.

   Verdedig nu eens dat je het er mee eens bent dat de gemeentelijke uitgaven met een paar ton aan wachtgeld worden verhoogd, omdat je zo nodig twee wethouders wilt die niet weglopen als een meerderheid van de raad het niet met ze eens is. Dat soort wethouders had je namelijk al.

   Dat je in een coalitie gaat zitten die je voor die tijd lieten barsten (bijvoorbeeld toe je ze vroeg de beslissing over de Drom uit te stellen) en die je in de toekomst ook weer gewoon laten barsten als je stem er niet meer toe doet, moet je zelf weten. Wat mij betreft mag je net zo naïef zijn als je wilt, alleen als er belastinggeld over de balk gegooid wordt om ego’s te strelen dan wordt ik daar balorig van.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: