Mores leren

Gemeenteraad_Enkhuizen_internetGisteravond besprak de commissie BOFS het protocol informatievoorziening. Een protocol is een gewichtig woord voor gedragsregels. Een speciale raadscommissie bestaande uit Van Marle (D66), Kunst (PvdA) en de Jong (NE) hebben zich meer dan een jaar over dit onderwerp gebogen. Het resultaat kan de goedkeuring wegdragen van de voorzitter van de raad, burgemeester Baas.

Het protocol regelt hoe raadsleden zich dienen te gedragen in geval er sprake is van door het college verstrekte vertrouwelijk informatie. Het wijkt nauwelijks af van hetgeen er tot dusver gold ten aanzien van de bestaande mores. (Ongeschreven gedragsregels).

Bij wet is geregeld dat het college onder bepaalde en nauw omschreven situaties informatie kan verstrekken waarop een geheimhoudingsplicht berust, maar dat is een tijdelijke maatregel die door de raad bekrachtigd moet worden. Overtreding van die geheimhoudingsplicht kan leiden tot strafvervolging.

Die mogelijkheid bestaat er niet voor wat betreft voor vertrouwelijk verstrekte informatie. Het openbaar maken van vertrouwelijk verstrekte informatie leidt niet tot enige strafsanctie. Het betrokken raadslid zal “mores” worden geleerd tijdens een bijeenkomst van het presidium.

Als gezegd, het aan te nemen protocol bevestigt de reeds bestaande “mores”, die kan worden samengevat als “alles is openbaar, tenzij …… . De puntjes staan voor “het college anders beslist”.

Deze slogan lijkt verdacht veel op de slogan die in  “Animal farm” uiteindelijk (als resultaat van de opstand der dieren) door de varkens wordt opgelegd: “Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen”.

Het informatieprotocol is niet meer dan de schriftelijke bevestiging van hetgeen er tot nu toe gebruikelijk was, namelijk dat de raad dient te respecteren wat haar door het college als “vertrouwelijk” wordt meegedeeld.

Het probleem hierbij is dat de raad de juistheid van vertrouwelijk verstrekt informatie nauwelijks kan verifiëren, maar de Enkhuizer raad zal dat nauwelijks als een probleem ervaren. Men is sowieso niet bereid (of in staat) om de verstrekte informatie terug te koppelen naar haar achterban. In dat opzicht opereert zij het liefst in een door haarzelf geschapen vacuüm. Ook wel aangeduid als de kaasstolp van de Breedstraat.

Zij ziet zichzelf het liefst als een uitverkoren groep die op basis van vertrouwelijk verstrekte informatie besluiten neemt met vaak verstrekkende gevolgen. Dat zij daarbij met grote regelmaat de plank volledig misslaat deert haar verder niet. Daarover verantwoording afleggen doet men ook niet. Ook niet bij de verkiezingen, want dan moet er vooral vooruit gekeken worden en wie wijst op het verleden wordt als kniesoor weggezet.

En zo vervreemdt men steeds verder van de mensen die men zegt te vertegenwoordigen.

Het protocol dat men op het punt staat aan te nemen, brengt daarin geen enkele verandering, maar is slechts een bevestiging van de bestaande mores. Wie zich er niet aan houdt en het waagt om “uit de school te klappen” zal mores worden geleerd. Openbaarheid en transparantie liggen college en raad in de mond bestorven, maar daarvan  is alleen sprake als dat zo uitkomt. Maar minstens zo belangrijk is de doofpot, waarvan men in veel gevallen gretig gebruik maakt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Mores leren”

  1. Beste Pim, als onderbouwing bij je zin En zo vervreemdt men steeds verder van de mensen die men zegt te vertegenwoordigen, blijkt uit onderstaande dat dit inderdaad het geval is, de helft van de kiesgerechtigden gelooft het allemaal wel.

    Tijd voor een fusie, komen veel van onderstaande partijen niet meer over de kiesdrempel heen

    Succes
    Hartelijke groet Jeroen

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: