Transparant en efficiënt

vergaderingIn de commissievergadering over de extra SED bijdrage liet burgemeester Baas zich ontvallen dat als de SED gemeenten zouden zijn gefuseerd, zij 12 miljoen zouden hebben gekregen om integratie van de ambtelijke organisaties mogelijk te maken.

Maar nu we ambtelijk wel, maar bestuurlijk niet zijn samengegaan, zijn de kosten van de ambtelijke integratie voor de deelnemende gemeenten zelf.

Dat heb ik nooit geweten en is volgens mij ook nooit een punt van discussie geweest.

Hoe belangrijk is het echter, dat we bestuurlijk onafhankelijk zijn. Dat wil zeggen onze eigen burgemeester, wethouders, gemeente-secretaris en raadsgriffier hebben en ook nog 17 raadsleden plus personeel voor overige bestuurlijke ondersteuning.

De salariskosten voor deze groep zijn in 2017 begroot op ruim 2 miljoen. Dat zal voor de overige twee gemeenten niet veel anders zijn, zodat er jaarlijks minstens 6 miljoen wordt uitgegeven om de 3 gemeenten “te besturen”.

Als Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland zouden fuseren zou het bestaande aantal van 52 raadsleden teruggaan naar 31 en het huidige aantal van 10 wethouders naar 5.

Twee burgemeesters, gemeente-secretarissen en twee raadsgriffiers zouden overbodig worden. Dat zou aan salariskosten al snel een half miljoen besparen. Maar ook 20 raadsleden minder en de helft minder wethouders bespaart al snel 6 ton. En dan al dat ondersteunende personeel nog.

Het SED mag dan wel worden voorgesteld als een gewoon bedrijf, het is wel een bedrijf met een bestuurlijk waterhoofd. Een waterhoofd dat voornamelijk zichzelf werk verschaft door over van alles en nog wat te willen vergaderen en het resultaat daarvan voor te leggen aan goedwillende amateurs waarvan je alleen maar kunt hopen dat ze er iets van begrijpen.

De SED organisatie vraagt om anderhalf miljoen om beter te kunnen functioneren. Wat mij betreft geen enkel probleem, als het gaat om voorzieningen voor het personeel. We kunnen het ook makkelijk betalen als we maar bereid zouden zijn om het dooie hout (dat nu de directie vormt) weg te snoeien.

Maar ja, dan gaat het natuurlijk om hun eigen werkgelegenheid en dus kunnen we tot St. Juttemis wachten voordat ze met voorstellen komen. Ondertussen worstel ik met de vraag of de inwoners van Hoorn diep ongelukkig zijn, omdat ze (terwijl ze met veel meer zijn) het moeten doen met minder raadsleden, wethouders, secretarissen en griffiers.

Bovendien hebben ze maar één burgemeester, waarvan de vorige zoveel nevenfuncties had, dat je je afvraagt wat al die anderen (die niet zoveel nevenfuncties hebben) de godganse dag doen. Of komen ze alleen maar af en toe langs om ergens een handtekening onder te zetten?

Hoewel het nauwgezet werd geadministreerd volgens Baas, heb ik nog geen antwoord gekregen op mijn WOB verzoek om inzage te verschaffen in de vergaderkosten van de raadsfracties van de gemeente Enkhuizen gedurende de afgelopen 3 jaar.  Daarvoor verantwoordelijk is onze bloedeigen raadsgriffier.

Dus hoe transparant en efficiënt ben je eigenlijk als organisatie, als je niet in staat bent om binnen de daarvoor gestelde tijd (4 weken) antwoord te geven op tamelijk simpele vragen?

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Transparant en efficiënt”

 1. Zoals het in politiek vaak is gaat het om invloed en macht.
  Stedebroec heeft indertijd aangegeven, dat zij niets voelden voor samenvoeging van de gemeenten, wel voor samenwerking. Het feit dat dit wel betekend dat dit gepaard gaat met verlies van subsidie voor samenvoeging is bekend. Wel zou het samenvoegen van de administraties synergie en daarmee een besparing opleveren voor de deelnemende gemeenten.
  Ook in Enkhuizen wil men niet graag afstand doen van invloed in de eigen gemeente. Want invloed verliezen doe je in ieder geval.
  Neem als voorbeeld de nieuwbouw in Enkhuizen. De binnenstad is inmiddels volgebouwd. Buiten de dijk kan niet meer gebouwd. Achter het Westeinde heeft de provincie geblokkeerd door dit aan te wijzen voor de zaadbedrijven. Blijft over het stuk tussen Gommerswijk en Streekbos.
  De SP wil dit (behoudens wat nieuwbouw aan de noord en zuidzijde), vrijhouden voor recreatie.
  Er is hier jaren terug al een plan voor ingediend met zandstranden en vijvers.
  Indien de SED gemeenten zouden worden samengevoegd zal de nieuwe gemeenteraad vermoeddelijk niet instemmen met dit plan. Immers het gaat miljoenen kosten en er ligt van Enkhuizen t/m Drechterland al een compleet natuurgebied.
  Het is maar een voorbeeld, maar zo heeft iedereen zijn/haar voorkeuren en zal samensmelting nog wel enkele jaren duren.

  Like

  1. Exit, het feit dat we door niet bestuurlijk samen te gaan een subsidie van 12 miljoen mislopen mag misschien bekend zijn bij het bestuurlijk waterhoofd, maar zeker niet bij de rest van de bevolking.
   Mijn punt is dat links en rechts bezuinigingen worden doorgevoerd, behalve bij de bestuurlijke elite, die zich blijft vastklampen aan de eigen posities. Men heeft meer tijd besteed aan het behouden van vergadervergoedingen, dan aan het bestuderen van mogelijkheden of het in bestuurlijk opzicht wellicht een tandje minder zou kunnen. Laat staan dat men daar de mening van de bevolking over heeft gevraagd.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: