Nooit op directies

parkinson-1Er moet anderhalf miljoen bij – bij het SED – las ik in de krant en op de gemeentelijke website. Gelukkig betaalt elke bij het SED aangesloten gemeente zijn deel, zodat de schade voor Enkhuizen beperkt zal blijven tot zo’n half miljoen.

Het goede nieuws is dat de SED directie weer op peil is.

Er is in Enkhuizen een nieuwe gemeente-secretaris aangesteld, die meteen is toegetreden tot de SED directie. Waarom het SED drie directeuren heeft in plaats van één is me niet duidelijk.

Wat kost zo’n 3 koppige directie eigenlijk? Geen idee, maar ik schat dat je dan al snel zo tussen de 2,5 à 3 ton moet denken. Dat zou wat mij betreft best een tandje minder kunnen, maar wie het breed heeft, kan het breed laten hangen.

Grappig, dat er wel gestreefd wordt naar bezuiniging op het gemeentepersoneel, maar dat zoiets voor de directie weer niet nodig is. Ook in bestuurlijk opzicht is er geen sprake van bezuiniging. Qua inwoneraantal is het SED kleiner dan bijvoorbeeld Hoorn, maar gezamenlijk hebben we wel meer raadsleden, meer burgemeesters, meer wethouders, meer gemeente-secretarissen  en meer raadsgriffiers. De laatsten zijn trouwens niet in dienst van de gemeenten, maar van de raad.

De raadsgriffier moet de raad bijstaan in haar werkzaamheden. Over de andere gemeenten wil ik niet oordelen, maar wat Enkhuizen betreft ben ik niet onder de indruk. Hij is het die de raad adviseert over het opstellen van moties en amendementen en ik heb er een aantal de revue zien passeren waarvan ik dacht: dat had beter gekund.

Hij was ook degene die Van der Pijll een alibi verschafte toen hij, nadat zijn partij het vertrouwen in hem had opgezegd, betoogde dat hij desalniettemin fractievoorzitter van NE kon blijven. In mijn ogen een uiterst dubieus advies.

Volgens mij is het grootste probleem van de raad dat raadsleden gezien worden als deelnemers aan een hofhouding en niet langer als vertegenwoordigers van de bevolking.

In zijn opvatting is het grootste probleem dat raadsleden geleerd moet worden hoe ze zich als lid van een hofhouding moeten gedragen.

Uit de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester begreep ik dat hij samen met de burgemeester een klasje gaat oprichten voor toekomstige raadsleden. We zullen zien.

Een gemeente-secretaris vertelde ooit dat 95% van de besluiten die de raad nam feitelijk al vastlagen, omdat het de uitvoering betrof van door een hogere overheid opgedragen maatregelen, die alleen nog op lager niveau bekrachtigd moesten worden. Dat zou zo maar kunnen.

Het verklaart in ieder geval waarom de raad nauwelijks de moeite neemt om haar kiezers te informeren. De te nemen besluiten staan bij voorbaat vast, de raad noch de kiezer kan daar enige invloed op uitoefenen. Dat neemt niet weg dat ze de kiezers over de overblijvende 5% wel zouden kunnen informeren, maar dat doen ze ook niet.

Maar goed, er moet dus meer geïnvesteerd worden en meer personeel bij de SED worden aangenomen en de fractievoorzitters van alle partijen binnen het SED hebben daar inmiddels over vergaderd. Ik ben benieuwd of daarover iets naar buiten komt of dat ze wachten tot de raadsvergadering. Waarschijnlijk het laatste.

Ik heb in het verleden al verschillende verzetshelden genoemd. Ik noem ze zo, omdat ze zich verzetten tegen de gangbare opvattingen of een bijzonder licht deden schijnen op  ontwikkelingen in de maatschappij. Daar hoort Cyril N. Parkinson met zijn Parkinson’s Law uiteraard ook bij. Met zijn wet verklaart hij waarom bureaucratieën, terwijl ze constant taken afstoten om te bezuinigen, toch in omvang blijven groeien.

En waarom we wel op personeel bezuinigen, maar nooit op directies en bestuurders.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Nooit op directies”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: