Doorklungelen.

kleren_van_de_keizerOverigens slaat raadslid Bram van der Pijll de plank wel vaak, maar niet altijd, volledig mis.

Dit keer hield hij, samen met de PvdA, wel het hoofd koel toen een meerderheid van de raad besloot om WerkSaam een poepie te laten ruiken.

Men besloot betaling te weigeren zo lang die organisatie geen loket in Enkhuizen had geopend. Bram en de PvdA waren de enige tegenstemmers.

Lekker stoer natuurlijk van Stomp (VVD) en de zijnen. Ze zullen  het ongetwijfeld goed bedoelen, maar het is natuurlijk ook een beetje infantiel. Dreigen niet te zullen betalen in de wetenschap dat je het dreigement nooit zult kunnen uitvoeren. Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.

We doen er dus goed aan om te veronderstellen dat het bestuur van WerkSaam zich niet zal laten chanteren door onze dagdromers in de Breedstraat.

De bestuurscultuur in Enkhuizen leunt zwaar op wederzijdse vleierij. Het college laat geen vergadering voorbij gaan zonder te benadrukken dat de raad het hoogste orgaan in de gemeente is en zijzelf slechts de gedienstige uitvoerder. Als dank daarvoor kijkt de raad (althans in meerderheid) de andere kant op, als het college bij de uitvoering steken laat vallen.

Het is een middeleeuwse hofhouding pur sang. Waarbij de raad als keizer functioneert en zich met enige regelmaat zonder kleren aan het volk vertoont. Dat uit beleefdheid of desinteresse niets durft te zeggen. Want het is algemeen bekend, dat de schoonheid van de nieuwe kleren van de keizer alleen kunnen worden waargenomen door hen die over een uitzonderlijke intelligentie beschikken.

Beweren dat je die kleren niet kon zien, stond gelijk aan erkennen dat je dom was. En omdat keizer noch hofhouding voor dom versleten wilden worden, speelde iedereen het spel mee en putte men zich uit in lofprijzingen voor kleren die niet te zien waren.

Het verschijnsel doet zich ook vandaag de dag voor. We spreken dan van “alternatieve” feiten. Feiten die alleen zichtbaar zijn voor de aanhangers van de hedendaagse POTUS (President of the United States).

Het amendement van Stomp is niet het enige voorbeeld van droomdenken. Wat te denken van de motie Delleman, die onzinnig was, omdat je de kosten van een verbouwing als die van de Drommedaris niet door middel van een motie kunt reguleren. In plaats van de onzinnigheid van die motie duidelijk te maken, nam het college zijn toevlucht tot het uitvoeren van een aantal  boekhoudkundige kunstgrepen. Teneinde de indieners van de motie niet in verlegenheid te brengen.

Op haar beurt deden de indieners net alsof ze die kunstgrepen niet opmerkten, waarbij ik in het midden laat of dit een kwestie van beleefdheid, of domheid was. De combinatie van beiden is ook mogelijk.

Dus de keizer (gemeenteraad) neemt een domme motie aan en de hofhouding (college) doet net alsof ze er gehoor aan geeft. Niemand gezichtsverlies (heel belangrijk voor keizers) en iedereen blij over het resultaat.

kleren vdDe geschiedenis kent talloze voorbeelden van “domme” keizers (als gevolg van inteelt), al waren de meesten er heilig van overtuigd dat ze door goddelijk ingrijpen altijd over een bovenmatige intelligentie beschikten.

Voor de keizer (die gemeenteraad heet) geldt min of meer het zelfde. Ook hier is sprake van inteelt (het zijn de gevestigde partijen die de dienst uitmaken) en uit het feit dat men “gekozen” is wordt al snel geconcludeerd, dat dit het bewijs is, dat men over een uitzonderlijke kennis van zaken  beschikt.

Dat mag voor wat betreft de kennis over de te volgen procedure (soms) het geval zijn. Maar raadswerk omvat meer dan inzicht in de te volgen procedures.

En zo klungelt men, zichzelf van alles wijsmakend,  jaar in jaar uit verder. Terwijl er alweer een nieuwe uitdaging voor de deur staat.

Hoe om te gaan met de wensen van een van de meest gerenommeerde musea in Nederland, het Zuiderzeemuseum?

Ongewijzigd vormt het bestaande plan een bedreiging voor de toekomstige exploitatie van dat museum. Tenzij een gewijzigd plan wordt ingediend, waarin rekening wordt gehouden met de wensen van het ZZM, wordt een gang naar de rechter onvermijdelijk.

Die vervolgens twee belangen tegen elkaar moet afwegen. Het belang van een museum van internationale faam en reputatie en het belang van de exploitant van vakantiewoningen.

Als wedden op de uitkomst mogelijk wordt, zet ik mijn geld op het museum.

Het is niet iets wat de raad zich afvraagt, (het plan is met applaus begroet heb ik begrepen) maar dat mij wel bezig houdt.

Vanavond hoop ik antwoord  te krijgen op mijn vragen daarover.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Doorklungelen.”

 1. De opmerking om het geld op het Z.Z.M te zetten ga ik in mee.

  Vakantiehuisjes bouwen is 1 .

  Maar wat komt er daarna nog allemaal achteraan….

  Je zult een complete marketing machine op moeten starten.

  Wie gaat dat doen??

  In De Rijp is men 10 jaar bezig om het vakantie park rendabel te krijgen!!!

  Dit met veel TV reclame en dure managers.

  Met alle respect voor de Old Boys welke gaan bouwen.

  Maar zie ze het traject er achter niet doen.

  Dit kost namelijk heel veel geld.

  Snelle winst is hun stijl.

  Particuliere beleggers zullen dit moeten ondersteunen neem ik aan.(huisjes kopen en huren)

  En 1 miljoen voorschot/borg en kosten neutraal ach ……sprookje van Grim.

  Ik wens een ieder heel veel wijsheid in deze zaak.

  Laten we hopen dat het is zo als het wordt voorgespiegeld.

  Zelf zie ik een spel van uitruil naderen.

  Maar de realiteit is anders.

  Like

  1. Het punt dat je aanvoert voor wat betreft particuliere bezitters is inderdaad een heikel punt. Er zijn waarschijnlijk genoeg draagkrachtigen die bereid zijn om zo’n huisje te kopen als tweede woning. De vraag is alleen of ze bereid zijn om het ook te verhuren. Dat vraagt om een soort standaard vakantiewoning inrichting.

   Maar het concept waar de gemeente naar streeft berust juist op een regelmatige doorstroom van nieuwe huurders. Liefst twee keer in de week. Inzicht daarin wordt waarschijnlijk alleen verschaft aan de selectiecommissie waarvan we de samenstelling nog niet weten. Als die gunstig adviseert, staat het het college vrij om de overeenkomst (zonder verdere tussenkomst van de raad) met de ontwikkelaar aan te gaan.

   De raad heeft zichzelf op dat punt volkomen buiten spel gezet, wat misschien wel een goede zaak is, gezien haar gedragingen. Kortom blij zijn dat er een strandje komt en verder nergens over nadenken.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: