Wensdenkers

gemeenteraad
Wensdenkers

Een ding is zeker, het ontbreekt de Enkhuizer raad niet aan zelfvertrouwen. Besloot ze eerder een aannemer niet te betalen voor het werk dat hij had geleverd, afgelopen dinsdag besloot ze Werksaam, de organisatie die namens de gemeente mensen aan het werk moet helpen, niet te betalen.

Men had immers als voorwaarde aan de deelname aan de gemeenschappelijke regeling gesteld, dat Werksaam een loket in Enkhuizen zou openen. Aan die voorwaarde had Werksaam niet voldaan. Voor straf werd besloten niet in te stemmen met het betalen van een wettelijke verplichting.

Ik ben bang dat de situatie, net als bij de aannemer, iets gecompliceerder ligt.

Je kunt bij toetreding wel de wens uitspreken dat de organisatie waarvan je deel wilt uitmaken een lokaal loket dient te openen, maar tenzij die organisatie heeft bevestigd dat zij aan die wens gehoor zal geven, heb je niks. Je hebt een wens uitgesproken, meer niet.

Ik twijfel er niet aan of Olierook zal, als lid van het dagelijks bestuur, die wens onder de aandacht hebben gebracht van zijn medebestuursleden. Maar die zullen ook hebben geluisterd naar het advies van de directie van Werksaam.

Als we toegeven aan de wens van Enkhuizen, dan komen Koggenland, Opmeer en Medenblik met dezelfde wens en worden de kosten van de organisatie alleen maar hoger. Wilt U dat? Nee, dat wil natuurlijk niemand. Doel van de gemeenschappelijk regeling is immers om zo goedkoop mogelijk te kunnen werken.

Maar goed, het is verkiezingstijd en dan is het wel leuk als je met theatrale opmerkingen als “het gaat om onze mensen” in de krant komt.

Dus neemt de raad van Enkhuizen besluiten die uiteindelijk niet zullen worden uitgevoerd. Zoals het besluit om een krediet te weigeren waarmee een aannemer kan worden betaald of een besluit om niet te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Dat staat leuk voor de bühne en streelt het machtsgevoel, maar geen van beide besluiten zullen worden uitgevoerd.

De aannemer is betaald en aan de wettelijke verplichtingen zal worden voldaan. Wat de kinderlijke wensdenkers in de Breedstraat daar ook van mogen vinden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Wensdenkers”

  1. Hans, de vraag lijkt me of deze voorwaarde geaccepteerd is door de andere deelnemers aan de regeling. Als dat niet is gebeurd, wat ik denk dat het geval is, dan kan Olierook praten tot hij blauw in het gezicht ziet, maar dan wordt er voor Enkhuizen echt geen uitzondering gemaakt, tenzij Enkhuizen de kosten daarvoor voor haar rekening neemt.

   Je kunt de wethouder verwijten dat hij geen voorstel met die strekking aan de raad heeft voorgelegd. Maar de raad heeft een beetje de neiging om de eigen wethouder te ontzien, maar de schuld bij anderen te leggen.

   Dat zag je bij de Drommedaris, toen kregen aannemer en de stichting de volle laag en werd de wethouder in bescherming genomen. Nu weigert men opnieuw betaling aan een buitenstaander, terwijl dat strikt genomen onrechtmatig is.

   Like

   1. Wij zijn als zijnde de raad die deze voorwaarde gesteld heeft voor instappen in het WerkSaamproject, nooit geïnformeerd over een eventueel niet geaccepteerd zijn van deze voorwaarde door andere partijen. Feitelijk is er meermaals geïnformeerd naar de stand van zaken in deze, maar werd er steeds in de beantwoording door de wethouder om de hete soep heengedraaid.

    Nu heeft de raad het geld voor 2018 ingehouden, puur omdat er én aan de voorwaarde niet voldaan wordt (waarvan we nooit gehoord hebben dat die niet geaccepteerd zou zijn) én we geen antwoord krijgen waaróm er nog steeds niet aan die voorwaarde voldaan is, ondanks meermaals vragen daarnaar.

    Het is niet zo raar dat Enkhuizen dit loket wilde en als voorwaarde stelde. Het is een opkomen voor de burgers van de eigen stad en het werd breed van links tot rechts gedragen.

    Like

    1. Ok, dan heeft de wethouder jullie dus onjuist geïnformeerd over de voorwaarden van toetreding tot WerkSaam, zoals hij jullie ook onjuist heeft geïnformeerd over de voorwaarden waaronder de verzwaring van het elektra tot stand is gekomen.

     Maar in plaats van hem daarover aan te spreken of tot de orde te roepen kiest de raad steeds weer voor de voor zichzelf gemakkelijkste weg. Door een buitenstaander de schuld te geven. Eerst de aannemer of de stichting, nu weer WerkSaam.

     Daarmee zetten jullie jezelf iedere keer weer voor gek. Als jullie adequaat waren opgetreden in het Dromgate, dan had ik me de kosten en moeite van een procedure kunnen besparen. Die alleen maar de bevestiging kan opleveren wat elk weldenkend mens allang in de gaten heeft. Namelijk dat jullie belazerd zijn voor wat betreft de kosten van aanleg. Het bewijs daarvoor heb ik allang geleverd, maar slapzakken die jullie zijn doen jullie er niets mee.

     Dus nu heb je naast Dromgate ook Werksaamgate. En wat doen jullie? Jullie geven WerkSaam de schuld en brengen dat tot uitdrukking door een weigering te betalen. Daarmee zetten jullie alleen jezelf voor lul. Betalen moet je toch, tenzij je bereid bent om uit de regeling te stappen.

     Ik kan me niet voorstellen dat WerkSaam niet zo willen meewerken aan een loket in Enkhuizen. Wat ik me wel kan voorstellen is dat al die andere deelnemers geen zin hebben om daar aan mee te betalen. Maar jullie willen graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en wie het onderste uit de kan wil hebben krijgt het lid op de neus.

     Like

 1. Misschien is het een optie om als raad eens met Directie ZZM om de tafel te gaan . Dan doe je tenminste iets.Luister naar Warnik zijn voorstellen en beoogde plan. Juichen om een paar tekeningen zonder rekening te houden met de ECHTE stakeholders van het Enkhuizer Zand. ook zou het Ze,De Raad sieren om eens te vragen hoe de afrekening SMC er uit komt te zien. Hoe gaat het Drom dossier dicht ? Hoe wat wanneer De Brede school? Schaamteloos . Wat is de uitkomst evaluatie Coffeeshop? Verkeersplan ??? Ligt dit ook onder in de la Herr Kok? In de wetenschap dat de gehele raad dit leest > U wordt hiervoor betaald. U heeft zich kandidaat gesteld om de burgerij te vertegenwoordigen. Mocht ik u treffen met u verkiezingspamfletten volgend jaar dan zal ik deze gebruiken om mijn reet mee af te vegen.

  Like

 2. Ach,ach. Wat een timing van dhr hoe de wind waait ,waait mijn jasje Stomp en kornuit Reyswoud. Na 2 jaar de kaken op elkaar gooien zij deze natte scheet er uit. Het zou de Drom bestuurder tevens raadslid Stomp sieren om eens serieuze zaken te benoemen. Deze applaus raad kun je echt niet serieus meer nemen.

  Like

 3. Begrijp zo en zo al niet wat ze met Werksaam begonnen zijn, want voordelen hebben doet het niet. Behalve dat de gemeente hier nu kan zeggen, daar weten we niets van

  Like

  1. Ik neem aan dat men deze taken heeft uitbesteed omdat men veronderstelde dat het dan goedkoper zou zijn. Maar feit is, dat men bij het aangaan van de regeling een wens heeft uitgesproken en dat is wat anders dan het stellen van een voorwaarde.

   En nu die wens niet in vervulling dreigt te gaan reageert de raad als een balorige kleuter. “Geef me een reep of ik poep in mijn broek”.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: