Haringstad

enkhuizen2Inmiddels is ons land een derde VVD minister kwijtgeraakt over hetzelfde onderwerp.

Het onvolledig en onjuist informeren van de volksvertegenwoordiging.

De opwinding daarover doet sommigen misschien een beetje overdreven aan, maar in werkelijkheid gaat het om één van de grondslagen van onze democratie.

Volksvertegenwoordigers worden geacht er op te kunnen vertrouwen dat zij door bewindvoerders volledig en juist worden voorgelicht. Alleen op die basis kunnen ze besluiten nemen, waar zij uiteindelijk verantwoordelijk voor zijn.

Als ze niet volledig en juist worden geïnformeerd, dan is het dragen van die verantwoordielijkheid onmogelijk geworden.

Dat geldt voor de Tweede kamer, maar ook voor de gemeenteraad. Ook daar moet men er van uitgaan volledig en juist te zijn geïnformeerd, alvorens men in staat geacht wordt om (op verantwoorde wijze) een besluit te kunnen nemen.

Maar in Enkhuizen leggen ze (wat informatie betreft) de lat heel erg laag. Van de 10 fractie’s in de raad waren er maar 2 die meenden dat ze onvoldoende waren geïnformeerd en (om die reden) weigerden mee te werken aan het voorgestelde besluit.

De overige acht achtten zichzelf wel afdoende geïnformeerd en stonden er op om een besluit te nemen. Om aan het eind tot de ontdekking te komen dat ze helemaal niets hadden besloten.

En hoewel die besluiteloosheid duidelijk het gevolg was van onjuiste en onvolledige informatie door het college heeft geen fractie het (tot op heden) aangedurfd het college daar op aan te spreken en ter verantwoording te roepen.

Alleen in Enkhuizen kun je van iets dat een jaar geleden nog € 100.000,- kostte, beweren dat het nu nog maar € 20.000,- kost.

En je moet raadslid in Enkhuizen zijn om te geloven, dat een aannemer die een betaling van € 60.000,- is overeengekomen met de gemeente, van die betaling afziet, wanneer de raad dusdanig in de war is, dat ze weigert om daarvoor een krediet te verstrekken.

Het feit dat hij niet naar de rechter stapt om betaling af te dwingen, maakt het alleen maar aannemelijk, dat hij al lang en breed betaald is. En hoewel dat wat mij betreft een correcte oplossing is (de aannemer heeft volgens mij recht op zijn geld, zij het om een andere reden dan het college heeft aangegeven) bewijst de raad daarmee (voor de zoveelste keer) dat zij geen flauw benul heeft van haar controlerende taak.

Want dat is Enkhuizen, de haringstad.

Een raad vol met dwazen, nooit anders gehad.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Haringstad”

 1. maar de verantwoording van dit alles ligt bij baas , die heeft de eind verantwoording ,die moet een wethouder tot de orde roepen , anders zouden we geen burgemeester nodig hebben ( zoveel lintjes hoeven er in enkhuizen al jaren niet meer te worden doorgeknipt )

  Like

  1. Tja, feitelijk heeft het college tot dusver “bewezen”, dat er geen ambtelijke onderbouwing bestaat voor wat er door de wethouder is beweerd. Het gevolg daarvan is dat democratische controle onmogelijk is gemaakt. Ik heb niet de indruk gekregen dat Baas daaronder gebukt gaat.

   Als politiek verantwoordelijke voor de werkwijze van de ambtelijke organisatie zou je mogen verwachten dat hij dit een zorgelijke ontwikkeling zou vinden die verbetering behoeft. Maar zolang de raad op het standpunt blijft staan, dat de mogelijkheid van democratische controle op de gemaakte afspraken een soort overbodige luxe is, waarvan je kunt afzien als het politiek beter uitkomt, verandert er natuurlijk niets.

   Ik meen echter dat het een recht is, dat dient te worden nageleefd. Dat de raad dit recht uit politieke overwegingen opgeeft is uiteraard hun zaak, waar ik verder niets aan kan doen. Ik ben echter niet bereid om het voorbeeld van de raad te volgen en dat recht (zonder slag of stoot) op te geven. Vandaar mijn vraagt aan de rechter in hoeverre mijn recht is gerespecteerd.

   Mocht dat niet zo zijn, dan is het aan de raad om te bepalen wat de gevolgen moeten zijn van een onrechtmatig optreden door de wethouder (daarin bijgestaan door de burgemeester).

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: