Is Paljas dood?

Paljas na de verkiezingen (2)Is Paljas dood? Als een pier als het gaat om deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. De bedoeling was goed, maar achteraf gezien een slecht idee, omdat het gebaseerd was op een geliefde drogreden van de politiek. “Als je iets wil veranderen, dan moet je er aan meedoen.”

Eén van de vele drogredenen die politici hanteren. Andere zijn;  als je niet stemt, mag je ook niet klagen over de besluiten die wij nemen. En als je ergens over mee wil praten, dan moet je lid worden van onze partij.

De werkelijkheid is natuurlijk anders. Dingen veranderen sneller door druk van buitenaf, dan door de interne koehandel tussen partijen. En wie niet stemt mag net zo hard klagen als iedereen die dat wel heeft gedaan.  En waarom zou je alleen mogen meepraten als je lid bent van een politieke partij?

Dat houdt in dat je 98% van de bevolking het zwijgen oplegt, omdat nog maar 2% van de bevolking lid is van een politieke partij.

Binnen de Enkhuizer verhoudingen wil dat zeggen dat er 360 mensen zijn die mogen meepraten en ik betwijfel of je tot dat getal komt als je alle betalende leden van alle partijen bij elkaar optelt.

Paljas is nooit een politieke partij geweest, al wilden de andere partijen dat wel doen geloven. Het had geen programma. Haar enige doel was een betere controle uitoefenen op het doen en laten van de overheid. Lidmaatschap van de raad gaf toegang tot Agora, het toen nog besloten platform waarop ambtenaren en raad gegevens uitwisselden. Dat was de enige reden om mee te doen.

Dom, maar ik realiseerde me toen nog niet, dat er ook zoiets bestond als de Wet Openbaarheid Bestuur.

Op grond van die wet kun je alle informatie opvragen die je maar wenst en hoef je helemaal geen raadslid te zijn.

Dus als Paljas niet gaat meedoen aan de verkiezingen, dan kunnen we haar opheffen? Nog even niet, omdat ze ook op een andere manier kan voldoen aan haar statutaire verplichting. Het bevorderen van de discussie over politieke onderwerpen.

Daarbij gaat het me niet om discussie over toekomstige plannen. Dat terrein laat ik graag over aan politieke partijen. Het gaat mij om de evaluatie van de reeds uitgevoerde plannen. Politieke partijen doen dat ook, maar dan in hun hoedanigheid van slagers die hun eigen vlees keuren.

De meeste evaluaties door politieke partijen zijn gebaseerd op een politieke interpretatie van de gebeurtenissen, maar mijn voorkeur gaat uit naar bestudering van de documenten die aan die politieke interpretatie ten grondslag liggen.

Mijn evaluatie van de afwikkeling van het Dromdossier heeft me duidelijk gemaakt dat de gemeente zeker 2 ton, maar waarschijnlijk meer dan een kwart miljoen aan extra kosten voor de verbouwing probeert weg te moffelen. Daarbij geholpen door vrijwel alle politieke partijen in de raad. Omdat een meerderheid van de politieke partijen er nu eenmaal belang bij heeft, dat  de zaken altijd zo gunstig mogelijk worden voorgesteld.

Ik heb daar op mijn blog over geschreven, maar misschien is het nuttig om daar (met belangstellenden) over te vergaderen. Daarmee komt dat kwart miljoen niet terug, maar het helpt misschien wel dat er in de toekomst wat eerlijker wordt omgegaan met de uitvoeringskosten van de plannetjes van politieke partijen.

Nu is het zo, dat een college nog doodleuk kan beweren dat bepaalde documenten niet bestaan en daar mee weg komt. Maar als er een organisatie is, die in het geval van twijfel zonder enige aarzeling de onderliggende documenten opvraagt en druk uitoefent als ze er niet zijn, dan ga ik er vanuit, dat men in de toekomst wat zorgvuldiger zal omgaan met de verplichting democratische controle mogelijk te maken.

Die organisatie zou de Paljas Vereniging Enkhuizen kunnen zijn. Het is niet de bedoeling dat we het werk van politieke partijen gaan doen. Alleen in gevallen waarin ze overduidelijk tekort schieten in hun controlerende functie wordt er ingegrepen en worden de onderliggende stukken (met behulp van de WOB) opgevraagd en bestudeerd.

Ik vind het eigenlijk wel een spannend idee. Zelfbewuste burgers die er niet langer genoegen mee nemen dat politieke partijen hun knollen voor citroenen blijven verkopen, maar zelf op onderzoek gaan naar de waarheid en daarover rapporteren.  Ik ben benieuwd wat mijn lezers daar van vinden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

9 gedachten over “Is Paljas dood?”

 1. Dit blog is een absoluut hoogtepunt vind ik. Om een onafhankelijk vehikel te gaan neerzetten vkndt ik niet heilzaam. Kijk eens naar dorpsraad,stadsraad ,buurtverenigingen. Dezd worden met veel enthousiasme neergezet . Maar helaas blijkt dat iin veel gevallen deze clubs van binnenuit imploderen. Dan blijft meestal het bestuur zitten . Vaak bestaande uit politiek actieve lieden. Deze misbruiken hun vehikel vakkundig. De politici maken dasr dankbaar gebruik van door in geval van andere inzichten te mededelen . We hebben heg reeds met u dorpsraad of dergelijke besproken. Nee geen goed idee. Paljas was of is dat wel.

  Like

  1. Elk raadsvoorstel bevat per definitie een politieke waarheid. Doel van Paljas zou moeten zijn om te onderzoeken of er in sommige (niet alle) gevallen ook een andere waarheid beschikbaar is. Dat kan met behulp van de WOB.
   Paljas moet vooral geen officiële instantie worden, maar inspiratieputten uit Sjors van de Rebellenclub of het anders het Genevergenootschap.

   Like

  1. Ach, adviesraad klinkt weer pretentieus en officieel. Ik denk meer in termen van de “OUD MAAR NOG NET NIET DOOD” club die Hendrik Groen in zijn boek beschrijft.

   Het is vechten tegen de bierkaai, want de autoriteiten (in het geval van Hendrik Groen de directie van het verzorgingstehuis) winnen het uiteindelijk toch, want de meerderheid is dik tevreden met de gang van zaken.

   Ik beschouw Paljas meer als een bescheiden groep die zich verzet tegen zaken als het onmogelijk maken van democratische controle op gemaakte afspraken, zoals het college inmiddels heeft bewezen. Deze inbreuk op democratische normen en waarden is de meerderheid van de raad waarschijnlijk niet eens opgevallen. Laat staan dat ze er iets over zouden willen zeggen.

   Like

   1. Meestal winnen de autoriteiten het inderdaad, maar niet altijd – vraag maar aan Lodewijk de XVIe of, recenter, de voormalige Egyptische president Mubarak 😉 Jammer is alleen dat zulke afrekeningen met de autoriteit altijd meteen zo vreselijk doorslaan 😦 Maar een serieuze groep betrokken burgers, die de macht controleert en zelf juist níét naar macht streeft, is misschien de gulden middenweg. En als het er maar voldoende zijn, dan rest de macht weinig anders dan ze in ieder geval serieus te nemen. Met het internet overigens kun je een hoop doen qua archiveren, publiceren en discussiëren; ieder document, ieder bonnetje online, doorzoekbaar voor wie wil (en wie niet wil kan het gewoon negeren). Kortom: goed idee!

    Like

    1. Prima begrepen Dave. Niet alleen maar blindelings afgaan op wat de autoriteiten ons vertellen, maar bij gelegenheid zelf onderzoek doen. Daar houden de autoriteiten niet zo van, gelet ook op de geringe belangstelling van raadsleden voor dit blog, maar daar moeten we ons niets van aantrekken. Wij hebben de wet aan onze zijde. Gezegend is een land met zulke wetten.

     Like

  1. Paljas is geen politieke beweging in de zin dat ze politieke doelen nastreeft. Daarvan zitten er al 10 in de gemeenteraad en dat lijkt me voor een stad als Enkhuizen meer dan voldoende keuze.

   Paljas is niet tegen macht, maar tegen het misbruik daarvan. Politieke partijen hebben de neiging om machtsmisbruik te bagatelliseren en te vergoelijken, ook als ze in de oppositie zitten. .

   Paljas is verder voor waarheidsgetrouwe berichtgeving. De overheid (en zij die daar voor werken) hebben belangen en soms (niet altijd) staan die een waarheidsgetrouwe berichtgeving in de weg. Anders gezegd, soms liegt de overheid. Denk aan het bonnetje van Edo Opstelten. Het bonnetje zelf deed niet ter zake, het feit dat hij er over loog wel.

   Het bedrag waarmee de kosten van verbouwing van de Drommedaris zijn overschreden doet niet ter zake, het feit dat ze er over liegen wel.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: