Probleemloos

accountant 1Afgelopen dinsdag ging het onder andere over het zakgeld van de raadsfracties. De bestaande regeling was € 300,- per jaar plus € 200,- per fractielid. Daarboven werd een vergoeding van € 500,- per jaar gegeven voor vergaderkosten, omdat de gemeente niet over een ruimte beschikte waar fracties konden vergaderen.

Dat laatste probleem is na de verbouwing van de Hoogstraat opgelost. Er is ruimte gecreëerd waar fracties kunnen vergaderen, met als logische conclusie dat de daarvoor verstrekte vergoeding kan worden afgeschaft. Alleen Van Reijswoud (VVD) en Van der Pijll (LvdP) zagen daar de logica van in.

De rest meende dat het beter was om de vergaderingvergoeding (€ 500,-) om te zetten in een algemene  fractievergoeding (zakgeld). Complicatie daarbij is, dat het de gemeente niet is toegestaan om financiële steun te geven aan partij-activiteiten en het zakgeld uitsluitend besteed mag worden aan fractie-activiteiten.

Dus als de fractie haar beraad wil afsluiten met een copieuze maaltijd (of het inhuren van een paaldanseres) dan mag dat, maar als de fractie leden of kiezers gaat uitnodigen, dan is het niet langer een fractiebijeenkomst, maar een partijbijeenkomst en komt ze niet voor vergoeding in aanmerking.

Daar wordt, naar ik heb begrepen, streng de hand aan gehouden. Geld dat niet besteed wordt aan het doelmatige functioneren van de fractie, maar aan andere bijeenkomsten (zoals die met gewone leden of kiezers) mogen (bij wet) niet door de gemeente worden gefinancierd.

Wat zijn activiteiten die het functioneren van een fractie ten goede komen en waarom is daar (volgens de nieuwe regeling) minimaal € 1000,- per jaar voor nodig? Ik heb geen idee en het raadsvoorstel gaf ook geen uitsluitsel. Stella Quasten noemde als voorbeeld  dat er (tijdens de coalitiebesprekingen in 2013) een aantal keren was vergaderd om kennis met elkaar te maken en dat dit kosten voor zaalhuur met zich mee had gebracht.

Ongetwijfeld waar, maar om die kosten te kunnen dragen hadden de 5 coalitiepartijen (gezamenlijk) ook € 2500,- aan vergaderkosten vergoeding gekregen. Voor toekomstige, soortgelijke situaties kan er dus gewoon in de Hoogstraat worden vergaderd.

Dus niet echt een goede reden om de voormalige vergadervergoeding om te zetten in een fractievergoeding.

De vraag is dus, heb je als fractie minimaal € 1000,- per jaar aan zakgeld nodig om te kunnen functioneren? Gegeven het feit, dat je dat geld niet mag gebruiken om er bijeenkomsten met leden of aanhangers te organiseren.

Gelukkig verzekerde de voorzitter ons dat de inmiddels afgelopen regeling nauwgezet was geadministreerd door de griffier en dat teveel betaalde gelden (dat wil zeggen geld dat niet gebruikt was voor vergaderkosten van de fractie) was terug betaald.

Mijn nieuwe WOB verzoek, om inzage te krijgen in de uitgekeerde vergadervergoeding in de afgelopen 3 jaar (inclusief de terug betaalde bedragen) en verantwoording van de uitgegeven bedragen aan vergaderkosten, zal dus probleemloos kunnen worden uitgevoerd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

9 gedachten over “Probleemloos”

 1. Het zittende establishment denkt goed aan zich zelf. Dit in de veronderstelling dat het zo wel door kan gaan? Ja knikken voor €850 per maand is niet zo moeilijk .

  Like

  1. Even de feiten, de vergoeding voor raadsleden van de gemeente Enkhuizen is.€ 617,77. Daarboven krijgt men een maandelijkse onkosten vergoeding van €167,65. Dus nog geen € 800,-. Verder een vergoeding voor internet aansluiting. Of er ook vergadervergoedingen worden vergadervergoedingen voor zogenaamde informatieavonden is me niet duidelijk.

   Commissieleden krijgen een vergadervergoeding per vergadering. Die bedraagt € 79,91. Een en ander valt na te lezen op,

   Klik om toegang te krijgen tot 20161212-geindexeerde-bedragen-politieke-ambtsdragers-gemeenten-per-20170101.pdf

   Like

    1. Ik heb tijdens zo’n informatieavond de ambtenaar horen zeggen dat de normale vergadervergoeding gold, maar het was me niet duidelijk of dat voor de aanwezige raads- en commissieleden gold, of voor ambtenaren. Ik veronderstel dat voor ambtenaren een tijd voor tijd regeling geldt, maar misschien bestaat wel er een speciale vergoeding als ze aanwezig zijn bij vergaderingen waarin “hun” beleidsterrein wordt besproken.

     Uiteraard zijn alle genoemde bedragen bruto. De netto bedragen kunnen volgens mij ook variëren, afhankelijk van je inkomenspositie.

     Like

     1. Het komt over je eigen inkomen heen, dus er wordt nabetaald aan de belasting. Inderdaad hangt dat wel af van wat je eigen inkomen is natuurlijk.
      Daarnaast ontvangt niet iedereen een internetvergoeding. Ik niet in ieder geval, evenals dat ik geen laptop of iets dergelijks in bruikleen heb van de gemeente.

      Like

 2. ach er is niemand die in de raad het om het geld doet maar ze willen het wel allemaal graag hebben , moet er een armoedzaaier met een uitkering om een paar honderd euro komen ,dan zijn ze opeens wel erg zuinig

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s