Onacceptabel

Niet slim?
Onacceptabel

Tijdens de nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Baas vielen er harde woorden richting wegenbouwer Heijmans.

“Het is blijkbaar voor sommige aannemers normaal om overheden onder druk te zetten als iets financieel tegen zit. Maar ik vind het onacceptabel”. tekent de Enkhuizer krant van vandaag op. Die zit.

Maar hoe zat het ook al weer met die andere aannemer en de Enkhuizer overheid? Die overheid had ruzie met de toekomstige huurder van haar pand over wie de kosten van een elektraverzwaring moest betalen.

Die ruzie duurde al een paar maanden en het einde was nog niet in zicht.

Dus wat doe je dan als aannemer? Het bijltje er bij neergooien, zoals Heymans deed? Of het werk gewoon volgens bestek afmaken, zodat gemeente en stichting met een gebouw zitten waar ze geen gebruik van kunnen maken omdat de elektra aansluiting niet deugt?

Of ga je met die overheid overleggen of er geen oplossing valt te bedenken.  Zoals Hillen & Roosen heeft gedaan en zich door de gemeente liet overtuigen dat het met de betaling wel op de een of andere manier goed zou komen.

Dan sta je (voor dat je het weet) voor Jan met de korte achternaam en kun je naar je centen fluiten.

Want die zogenaamd betrouwbare overheid beroept zich er dan plotseling op, dat ze geen opdracht heeft gegeven en dus ook niet hoeft te betalen.

Nou ja, misschien toch wel, maar wij (het college) gaan er niet over. Dat is de raad. Die mag kiezen, of de gemeente moet betalen, de stichting of de aannemer.

Maar wacht, de stichting kan niet betalen, dus kan de raad eigenlijk alleen maar kiezen tussen de gemeente en de aannemer, maar wij (het college) adviseren de gemeente. Ziet U door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, U bent niet de enige, de hele gemeenteraad heeft daar ook last van.

Burgemeester Baas memoreerde eerder in de nieuwjaarstoespraak ook nog luchtigjes dat er ook nog ergens een rekeningetje lag voor de Drommedaris. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, dat je iemand, die je anderhalf jaar geleden uit de brand heeft geholpen, niet betaalt.

Zo betrouwbaar is de Enkhuizer overheid dus. Je eigen aandeel in de kwestie blijven ontkennen en ondertussen weigeren om te betalen voor werk dat is geleverd.

Dat is iets waar je als overheid je diep, heel diep, voor zou moeten schamen.

Ik weet het, de overheid kent geen schaamtegevoel, maar om de woorden van de burgemeester te gebruiken, ik vind dat onacceptabel. Het college geeft de schuld aan de raad en de raad vraagt zich vertwijfeld af waarvoor ze € 60.000,- moeten betalen als de verzwaring niet meer dan € 20.000,- heeft gekost.

Dinsdag zitten ze weer bij elkaar om te besluiten dat hun fractiebijdrage met € 500,- verhoogd moet worden. Tijd zat om een Motie Vreemd Aan De Orde Van De Dag te bespreken waarin je vastlegt dat de aannemer € 20.000,- betaald krijgt voor het aanleggen van de elektraverzwaring.

Over de resterende € 40.000,- beslis je, zodra het college het behaagt om te verklaren waar dat voor is. Maar wel goed oppassen, want ze verzinnen het waar je bij zit.

Ik weet, als ik het voorzeg doen ze precies het tegenovergestelde. In dat opzicht gedraagt de raad zich graag als balsturige  puber die het liefst zelf het zwarte garen wil uitvinden. Maar er zijn natuurlijk ook grenzen.

Daarom mijn oproep aan de raad. Hou nou eens op met het mekaar vliegen afvangen en begin het nieuwe jaar nu eens met het nemen van een positief besluit en betaal de aannemer voor werk, waarvan je zeker bent dat het is uitgevoerd.

Volgens het raadsvoorstel kostte de verzwaring € 30.000,- waarvan hij er zelf € 10.000,- voor zijn rekening wilde nemen. Over de resterende € 40.000,- kun je het dan altijd later nog over hebben.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Onacceptabel”

 1. Harde woorden daar is Baas goed in. Die Drom ja . Wat opvallend is dat projectleider Conijn angstvallig weggemoffelt is. Onder zijn toezicht is alles gebeurd zij overleggen toch ook met elkaar neem ik aan. En dan nog een blaaskaak architect welke dreigde alles openbaar te maken…… Die heeft gewoon zijn centen gevangen . Wat ik je brom. Werd het comite van aanbeveling niet op de hoogte gehouden? Alles is onder de ogen van Baas gebeurd. Zijn optimisme en harde woorden zullen door een bestuursrechter gekraakt worden……

  Like

  1. Het feit dat Conijn geen verslag heeft gemaakt van de bijeenkomst van 13 maart 2015 wil natuurlijk niet zeggen dat hij zich niet op ander plekken over de inhoud van die bijeenkomst heeft uitgelaten en dat die opmerkingen zijn genotuleerd. Die notulen heb ik wel en geven (zoals viel te verwachten) een totaal ander beeld van die bijeenkomst (en de aard van de gemaakte afspraken) dan er door het college is geschetst.

   Als de raad er genoegen mee neemt dat het college haar iets op de mouw speldt en nalatig blijft om passende maatregelen te nemen, dan moeten ze dat zelf weten en dan gebeurt het overmorgen waarschijnlijk opnieuw.

   Alleen als ik het idee heb dat het college mij iets op de mouw probeert te spelden, dan probeer ik wel passende maatregelen te treffen door naar de bestuursrechter te stappen.
   De grap is natuurlijk dat het college aannemelijk moet maken dat hun ambtelijke organisatie een zooitje is, en niet doet wat ze moet doen, terwijl ik aannemelijk moet maken dat het wel meevalt en dat ze altijd doet wat ze behoort te doen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: