Omlaag brengen

zwembadHet zwembad blijft een schip van bijleg, kopt de Enkhuizer Krant vandaag. Dat klopt, maar er zijn meer dingen die je zo kunt noemen. Ooit heeft de raad besloten dat er een zwembad moest komen. Dat is er nu en de exploitatie ervan kost geld.

De oplossing die het college (op aandringen van de raad) heeft bedacht is een andere subsidieregeling. De logica, die daarachter schuil gaat ontgaat me.

Alsof de exploitatie van het zwembad plotseling goedkoper wordt als je een subsidieregeling verandert. Als je van mening bent dat het bestuur of directie haar werk niet goed doet, stel dat dan vast en vervang ze.

Maar als je daarover geen klachten hebt, hou dan op met zeuren en accepteer dat de exploitatie van een zwembad geld kost, zoals openbaar vervoer geld kost en het onderhouden van sportaccommodaties.

Ik weet dat vorige jaar september de raad zich heeft laten informeren over de mogelijkheden tot een economischer exploitatie.

Iemand die bij dat bezoek aanwezig was vertelde me, dat de (suggesties vanuit de raadsdelegatie) volstrekt buiten de werkelijkheid lagen.

Logisch, de meerderheid van de raad heeft geen benul van exploitatie. Sterker nog, ze heeft in het verleden besluiten genomen die de exploitatie alleen maar hebben bemoeilijkt.

Zo gold in het verleden een deel van de jaarlijkse huur van de seizoencamping als abonnement voor het zwembad. Niet iedere campingbewoner maakte gebruik van dat abonnement, maar zeker voor gezinnen was het een aantrekkelijk arrangement.

Om te bezuinigen op de exploitatiekosten van de seizoencamping werd (door de raad) besloten om de kosten van het zwembad abonnement niet langer op te nemen in de jaarlijkse huursom (die uiteraard wel hetzelfde bleef). Met als gevolg dat het tekort op de camping verminderde, terwijl het zwembad inkomsten misliep en daar het tekort toenam.

Maar niet alleen jaarlijkse inkomsten, maar ook horeca inkomsten.

Een middagje zwemmen voor een gezin met twee kinderen kost in de nieuwe situatie bijna  € 20,-. Dan denk je wel twee keer na voordat je besluit om op een bewolkte dag naar het zwembad te gaan en schiet er een patatje of drankje er al snel bij in.

Ik heb geen concrete cijfers, maar het zou me niet verbazen als, wat de raad op de camping bezuinigde, ze dubbel en dwars weer heeft toegelegd op de kosten van het zwembad.

Kortom, het zwembad kost geld. Zoals de Drommedaris ook geld kost. Die heeft weliswaar geen open einde subsidieregeling, maar de stichting die belast is met die exploitatie laat de gemeente toch echt niet failliet gaan. Het verschil is alleen dat extra subsidies via een achterdeur worden verstrekt en niet via een open einde regeling.

Dus laten we ophouden net te doen alsof je door een andere subsidieregeling, de kosten van exploitatie omlaag kunt brengen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Omlaag brengen”

  1. Die ergens rond 2020 gebouwd zullen worden denk ik. Iedereen lijkt er van uit te gaan dat zowel het ZZM als SWL zonder verder verweer akkoord zullen gaan met de inperking van hun toekomstige uitbreidingsmogelijkheden.

   Er moet echter nog een bestemmingsplan gemaakt worden en pas als dat er is kan er bezwaar tegen worden gemaakt. Raad en college kunnen wel besluiten dat ze liever huisjes hebben dan een parkeerterrein voor het ZZM, maar ik vrees dat het ZZM (zolang geen rekening wordt gehouden met een mogelijkheid tot parkeren) zich niet zal neerleggen bij een beknotting van haar toekomstmogelijkheden.

   Like

  1. Toch een beetje druppel op een gloeiende plaat vrees ik. Uitgaande van 200 huisje met een jaarlijkse bezettingsgraad van 50% en een in de huur inbegrepen zwembad pas van € 10,- per week kom ik op € 52.000,- per jaar. Als ik me niet vergis is dat ook de voorwaarde die er door de gemeente is gesteld aan de ontwikkelaar.

   Opmerkelijk is de vermenging van functies. De ontwikkelaar is niet noodzakelijkerwijs degene die de huisjes exploiteert. De gemeente is niet degene die het zwembad kan voorschrijven tegen welke prijs ze “gratis” toegang moet verschaffen aan de huurders van huisjes. Kortom het gaat weer “a la Drommedaris”.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: