Drommedaris, olifant en krokodil

olifantDe Engelse uitdrukking “elephant in the room” (of olifant in de kamer) slaat op een probleem of risico, dat voor iedereen herkenbaar is, maar dat de verantwoordelijke instanties weigeren te bespreken.

Wie wel eens  de Enkhuizer raadsvergaderingen heeft beluisterd realiseert zich al snel, dat zich in de hoek van de raadzaal een enorme olifant bevindt, maar dat de daar aanwezigen zich uitsluitend bezig willen houden met koetjes en kalfjes.

Nergens anders is dat meer duidelijk geworden dan tijdens de behandeling van het Dromdossier, dat gisteravond zijn derde behandeling beleefde. Ditmaal onder de fletse leiding van CDA fractie voorzitter Venneman. Het was, net als de voorgaande twee keren, een beschamende vertoning.

De reden ervoor was dat de overgrote meerderheid van de raadsfracties opnieuw weigerden om de in de  raadszaal aanwezige olifant op te merken, maar zich in plaats daarvan weer eens te buiten gingen aan inhoudsloze algemeenheden.

Ik heb (op mijn weblog) tientallen keren de aard en de omvang van het beestje beschreven, maar de overgrote meerderheid van de raad geeft er de voorkeur aan om daar geen aandacht aan te schenken. Liever steekt men de kop in het zand of wendt men een neusbloeding voor, die al hun aandacht opeist.

Het is misschien verstandig als u die totale ontluistering van het lokale niveau van debatteren zelf eens ervaart. Het geluidsfragment, dat het “debat” omvat duurt niet veel langer dan 10 minuten. Het valt te beluisteren via deze link naar de gemeentelijke website.

Aan de rechterkant staat een blokje met agendapunten. Naar beneden scrollen tot  agendapunt 19, daar klikken en het geluidsfragment begint.

De brief, waar het debat over gaat, vindt U op dezelfde pagina, door onder het kopje agenda naar beneden te scrollen en agendapunt 19 te “openen”.

Als gezegd, ik heb de aard en omvang van de “olifant” al tientallen keren en in allerlei toonaarden omschreven. Ik ga dat niet nog eens allemaal herhalen. Het komt er op neer, dat het college de raad onvolledig en daarmee dus onjuist heeft geïnformeerd.

In plaats van dat te constateren en vervolgens maatregelen te nemen (ter voorkoming van herhaling) wringt de raad zich in allerlei bochten om dat niet te hoeven doen. In plaats daarvan bedenkt ze allerlei rare opvattingen waarachter ze hun besluiteloosheid (en ook hun onwetendheid) proberen te verbergen.

Simpel (niet te ontkennen) feit is, dat een aannemer een noodzakelijk geachte verzwaring van het elektranetwerk in de Drommedaris heeft aangelegd en dat doende, de gemeente (en de stichting) niet alleen kosten, maar ook imagoschade heeft bespaard. Het is niet alleen zijn recht om daarvoor betaald te krijgen, het is ook een kwestie van fatsoen.

Hem die betaling te weigeren, met behulp van allerhande oneigenlijke argumenten, vormt een nieuw dieptepunt in onze lokale democratie en is beschamend.

Die oneigenlijke argumenten vinden allemaal hun oorsprong in de onvolledige, onjuiste en suggestieve informatie die het college heeft verstrekt. Maar in plaats van te eisen dat het college juiste en volledige informatie verstrekt, wordt er een buitenstaander tot zondebok gemaakt.

Omdat het makkelijker is een buitenstander op te offeren, dan het eigen falen onder ogen te zien. Het is de karakterloze lafheid van hen die zichzelf belangrijk wanen, maar dat bij nadere beschouwing gewoon niet zijn.

Het geheel deed mij denken aan een andere metafoor waarin ook een dier de hoofdrol speelt. Een paarse krokodil.

De man achter het loket staat daarbij symbool voor het college. De autoriteit die bepaalt waar je allemaal aan moet voldoen, voordat je serieus genomen wordt.

Terwijl de dame in het filmpje, die niet beter weet dan te voldoen aan de onredelijke eisen (die telkens opnieuw aan haar worden gesteld), me aan de raad doet denken.

Enfin, over ruim een jaar hebben we weer verkiezingen en kunnen we de zittende, karakterloze (maar uiterst zelfvoldane), hap vervangen door weer een ander stelletje struisvogels. Dat heet democratie zeggen ze.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Drommedaris, olifant en krokodil”

  1. Wij hadden niet anders verwacht. Droevig maar tegelijkertijd ook eng. De mondige burger lijdt onder dit dictatoriale juk. Met deze ongelooflijk zielige raadsleden in de hoofdrol. Afhankelijk van hun raadsvergoeding houden zij hun bek. Die PVDA muts is bezig zoals haar landelijke voorbeeld. Ach ……welke burger houd zich hier nj nog mee bezig? Democratie? Vies woord.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: