Mijn naam is Haas

haas-3Er zijn raadsleden die er een punt van maken. Dat mensen een pseudoniem gebruiken als ze op dit blog reageren. Keesman en nu weer Bram van der Pijll. Puur gehuichel want als ze dat zelf beter uitkomt doen ze precies hetzelfde.

Sinds kort mogen we weten welke vragen er op Agora zijn gesteld. Het internet forum voor alleen raadsleden en ambtenaren. Uiteraard pas nadat de behandeling is afgelopen en het besluit is genomen. Maar wat we te zien krijgen is geanonimiseerd, zodat we niet weten wie er welke vragen heeft gesteld.

Want stel je voor dat we aan de weet komen dat raadslid X nooit vragen stelt of dat raadslid Y alleen maar bijzonder domme vragen stelt en raadslid Z uiterst tevreden is met een antwoord, dat geen antwoord is. Ik heb daar verschillende voorbeelden van voorbij zien komen.

margreetkeesmanweb
Neerbuigend

Dus waar Keesman en Van der Pijll zich neerbuigend uitlaten over mensen die een pseudoniem gebruiken, maken ze zichzelf (in sommige gevallen) ook onzichtbaar voor de buitenwereld. Om zichzelf tegen kritiek te beschermen.

En het is zeker niet zo, dat omdat een politicus onder zijn eigen naam publiceert, meteen alles waar is wat hij zegt. Er zitten notoire leugenaars tussen. Behalve in Enkhuizen natuurlijk, want daar is de lucht anders waardoor iedereen gedwongen wordt altijd en overal de waarheid te spreken.

Dat laatdunkende gedoe over anonimiteit is niet anders dan een poging om kritiek op de gang van zaken zo veel als mogelijk te beperken. Het is een voorbeeld van de dubbele moraal die men hanteert en waarbij je mensen die over “inside informatie” beschikken de mond kunt snoeren.

Pijl
Laatdunkend

We hebben in dit land niet echt een geweldige reputatie als het gaat om de bescherming van mensen die misstanden aan de kaak stellen. Doen ze het onder eigen naam, dan lopen ze het risico vervolgd of ontslagen te worden, terwijl degene die de misstand veroorzaakt meestal vrijuit gaat. Gedeputeerde Hooijmaijers kon op die manier jarenlang zijn gang gaan. Pas na een anonieme aangifte werd hij tot staan gebracht en veroordeeld.

Ook de gemeente Enkhuizen kent ambtenaren, die onder eigen naam dachten een misstand aan de orde te kunnen stellen en die dat vervolgens met ontslag moesten bekopen.

Ik ben niet zo naïef om te denken dat er geen verschil is tussen de manier waarop men in het openbaar over mijn blog spreekt en in de wandelgangen. Bram was zo vriendelijk mij daar een glimp van te gunnen in zijn retirade in “ontboezemingen”. Olierook versprak zich tijdens een TV interview en burgemeester Nawijn liet per ongeluk een microfoon open staan.

De tragische werkelijkheid is dat veel mensen (waaronder een flink aantal  politici) zich alleen maar verheven kunnen voelen, door op anderen neer te kijken.

Ik heb de lokale politiek dikwijls gekenschetst als een hofhouding, waarbij uiterlijk vertoon het gekonkel en de intriges moet verbergen. In dat geheel heb ik geen andere rol dan die van hofnar of paljas en probeer ik zaken aan het licht te brengen die zij (die zich boven ons stellen) krampachtig proberen te verzwijgen.

Ik weet dat ze dat niet leuk vinden en daar op neerkijken, maar dat zal me worst wezen. Ik hoef hun gunsten niet. Ik eis alleen dat ze mijn democratische rechten respecteren. En zelfs dat kost ze van tijd tot tijd moeite.

Als er mensen zijn die mij daarin steunen (ook al is dat anoniem), dan waardeer ik dat en van mij hoeft niemand zijn welzijn in gevaar te brengen omdat onze lokale intriganten dat van hem eisen.

Dus wat mij betreft mogen mensen een pseudoniem gebruiken, want een in de politiek populair gezegde luidt ‘het gaat niet om de poppetjes, maar om de inhoud’.

Dus niks van aantrekken van dat geroep door politici. Ze maken er zelf ook dankbaar gebruik van. Bij alles wat goed gaat staan ze vooraan om te claimen dat het door hen mogelijk is geworden, maar als het fout gaat heten ze plotseling allemaal Haas en wonen ze ergens in het bos (achter een dikke boom).

 

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

18 gedachten over “Mijn naam is Haas”

 1. Het is mij helemaal ontgaan dat Agora nu *achteraf* blijkbaar ook openbaar is. In al die tijd dat het bestaat, heb ik er denk ik 2x een vraag gesteld. Heel soms werp ik er een blik, maar daar houdt het op.

  Like

  1. De gestelde vragen (en antwoorden) maken deel uit van de beraadslaging en dienen dus openbaar te zijn. Ik heb echter ook antwoorden gezien waarvan ik dacht, dit verdient nuancering maar dat krijg je pas te zien als het besluit is genomen.

   Like

 2. Versprak Olierook zich in het TV-interview?
  Het leek er eerder op dat hij bewust sprak over “rommel”, “onderbuikgevoelens”(lekker populair taalgebruik uit de vorige eeuw) en “één of andere electranota”.
  Hij leest het niet, zegt de wethouder.

  Daarmee zet hij juist zichzelf neer als een “rommelaar”, die zich niet op de hoogte wil stellen van de argumenten van de indiener van het WOB-verzoek, de schrijver van dit blog.

  Zijn laatdunkende opmerkingen in het interview leken gericht op beïnvloeding van de argeloze luisteraar, die niet weet wat er aan de hand is.

  Jammer dat de wethouder zich verlaagde tot die minachtende houding.

  Like

 3. Behalve in Enkhuizen natuurlijk, want daar is de lucht anders waardoor iedereen gedwongen wordt altijd en overal de waarheid te spreken.

  Smakelijk deze uitspraak, Chris. Genoten van je schrijfsel. Alleen is de lucht blijkbaar veranderd, want dit gebeurd nu net niet altijd en overal.

  Like

 4. Opzienbarend dat raadsleden op Agora(Joost mag weten wat het is) zelf aniniem vragen stellen aan elkaar. De slager keurt daarna het eigen vlees.

  Like

  1. Credo, waardeer je scherpte maar dat is gelukkig een tijdje geleden geregeld. Alle vragen+antwoorden worden gepubliceerd op http://www.enkhuizen.raadsinformatie.nl op de pagina van raadsvergaderingen. Beetje moeilijk vindbaar (dat dan weer wel…).

   Onder het zwarte scherm waar je het audiobestand kan starten staat een blauwe balk met daarin “vergadering gemeenteraad [datum]”. Als je op de pijlen naar beneden drukt komen de vergaderdocumenten tevoorschijn. Staat een bestandje in met de naam “[datum] AGORA”. Op die wijze kun je teruglezen wat de vragen en antwoorden zijn.

   Like

  2. Agora moet je maar even Googlen. In deze versie is het een internetforum alleen toegankelijk voor raads- en commissieleden waarop ze zogenaamde “technische” vragen kunnen stellen die vervolgens rechtstreeks door ambtenaren worden beantwoord.
   Ik heb er in het verleden voor gepleit dit inzichtelijk te maken voor iedereen, omdat deze vragen (en antwoorden) deel uitmaken van de beraadslagingen en raadsleden tijdens de openbare vergaderingen verwijzen naar antwoorden die op Agora zijn gegeven. .

   Like

 5. Ik mag de reacties van Chris Bokhove graag nog teruglezen. Daar hielden jullie weinig van elkaar heel maar wel op de inhoud en van op niveau. Dit begint een beetje een triest steekspel te worden waarin we de kwaliteit van reacties blijkbaar moeten zoeken in het cynisme. Chris, waarom laat je jezelf dan ook in deze arena trekken?

  Like

  1. Christian was zonder twijfel het beste raadslid dat Enkhuizen de afgelopen 7 jaar heeft gehad. Altijd bereid om zijn standpunt te verdedigen. Je kunt het over bepaalde zaken niet eens zijn, maar zijn motto was altijd, “door wrijving ontstaat glans”. Zijn vertrek was een verlies voor de Enkhuizer raad.

   Like

 6. Beste Pim. Mooi stuk weer geschreven en sta er helemaal achter. Wat betreft anoniem. Mijn hele leven doe ik mijn dingen met open vizier. Dat je je daardoor kwetsbaar opstelt dat moet dan maar zo wezen . Ik heb er geen moeite mee. Kan begrijpen dat het voor sommige mensen niet anders kan, en dat ligt dan niet aan die mensen , maar aan hen die de mogelijkheid hebben om naar middelen te grijpen om iemand dus op een gemene laaghartige wijze kwaad aan te doen. Op wat voor wijze dan ook. Dat zit gewoon in die personen , en zal ook niet veranderen denk ik. Maar als zij daar mee leven willen en kunnen prima, ik doe er niet aan mee.

  Like

  1. Prima opvatting Rob, zolang je je maar niet in de war laat brengen door zedenprekers die precies hetzelfde doen wat ze anderen verwijten, maar onderling (en buiten gehoorsafstand) iedereen de maat nemen die het niet met ze eens is.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s